Hur man pratar med en terapeut

Hur man tar hand om när social ångest gör det svårt att interagera

Det kan vara svårt att prata öppet med en terapeut om du har en social ångestsyndrom (SAD) . Anledningen till att du ska behandlas är att du är rädd för människor. och ändå kräver behandling att du öppnar upp och delar dina innersta känslor med en komplett främling.

Särskilt för dem med generaliserad SAD kan terapi initialt vara så svårt som de sociala situationer som du fruktar.

Det är en fångst-22 som är något av ett unikt problem att de med social ångest möter.

Många som går in i behandling för första gången kan ha problem med att öppna sig. Detta problem kan vara särskilt allvarligt för dem med SAD.

Tyvärr plågar detta problem många som lider av social ångest. Dessutom skämmas många människor för att berätta för deras terapeut hur de känner sig, och så är ångesten aldrig löst.

Vad kan du göra om du känner på det här sättet?

Det är inte en omöjlig situation. Nedan följer några tips som hjälper dig att bättre hantera öppningen i terapi.

Ge det tid

Även om det kan vara svårt att föreställa sig, kan du över tiden bli mer bekväm med din terapeut.

Denna process kan ta flera veckor eller tom månader att utvecklas, men om förhållandet är bra passar, är det möjligt att det blir lättare att öppna upp när tiden går vidare.

Å andra sidan, om du är i kortvarig terapi, eller om det finns en koppling mellan dig och din terapeut, ger det mer tid kanske det inte är meningsfullt.

Läs: Tecken på att du behöver en ny läkare för din sociala ångest

Skriv saker ner

Om du tycker det är lättare att dela känslor på papper än personligen, överväga att skriva ner hur du känner för en session och ge den till din terapeut.

Vad du skriver är upp till dig.

Det kan vara

Om du känner dig obekväm med att någon läser vad du har skrivit, kan du även maila den till din terapeut före sessionen.

Att uttrycka dina känslor skriftligt är ett bra sätt att initialt känna sig säkrare i terapi och kan hjälpa dig att lättare engagera dig med din terapeut när behandlingen fortskrider.

Överväg Online Therapy

Online-terapi blir allt populärare och av god anledning: förmågan att prata med någon i ett e-postmeddelande eller ett chattformat om personliga frågor istället för personligen är tilltalande för många.

För dem med SAD kan det vara en bättre introduktion till terapi än ansikte mot ansikte.

För de som har startat in-person-terapi och slutar för tidigt på grund av ångest kan online-terapi vara ett särskilt bra alternativ.

I slutändan kan engagemang i onlineterapi göra det lättare att så småningom prata med en terapeut personligen.

Läs: Gratis online behandlingsresurser för SAD

Gå med i en peer Support Group

Även om det kan tyckas kontraintuitivt att delta i en gruppinställning när du är rädd för människor, har jägargrupper många fördelar för dem med SAD.

I en peer-supportgrupp har du möjlighet att sitta och lyssna tyst utan att tala. Du kan höra om hur andra också har varit rädda för att öppna upp i terapi och hur de övervann detta hinder.

Om du bestämmer dig för att gå med i en peer supportgrupp, se till att det är en som är för personer med social ångest eller känslig för utmaningarna hos personer med SAD.

Bekänn din ångest

Om du har gett det dags, och du tror att din terapeut är en bra passform för dig, kan det vara dags att bekänna hur du känner.

Oavsett om du gör det skriftligt, via e-post eller i person är det upp till dig. Vad du behöver göra är att bli ren och berätta för din terapeut att din sociala ångest blir i vägen för dig att öppna sig i terapisession.

Din terapeuts jobb är att hjälpa dig att arbeta genom dessa frågor, och det är viktigt att han vet vad du verkligen känner. Du kan bli förvånad över hur man talar om sanningen om din ångest i terapi gör det lättare att öppna sig.

Byt terapeuter

Vad händer om du har gjort allt ovan, och känner dig fortfarande inte bekväm? Ibland är matchen mellan en terapeut och klient bara inte en bra passform.

Om det finns något om din terapeut som gör dig obekväm kan du vara bättre med någon annan.

Tecken du behöver en ny läkare för din sociala ångest

Även om det är lätt för dem med SAD att öppna sig i terapi, kan det vara bra att göra det.

Hitta en terapeut som du litar på, ge det tillräckligt med tid, skriv ner saker när du känner behovet, och försök att vara så ärlig som möjligt om dina känslor. Om du gör det kommer du att få ut det mesta av din tid i behandlingen.