Ett personligt perspektiv på ADD och dess inverkan på relationer

Författaren Bryan Hutchinson delar sin historia om att växa upp med ADHD

ADD / ADHD kan ha en djupgående effekt på jämlikarrelationer, även i vuxenlivet. Ibland kan inverkan vara så stor att en individ känner en enorm känsla av isolering. När du känner dig isolerad eller ensam kan det vara mycket svårt att ansluta till andra.

Bryan Hutchinson, författare till One Boy's Struggle: En Memoir - Livslängd med odiagnostiserad ADD , delar sina erfarenheter och erbjuder några användbara strategier.

Vilken inverkan har ADD på Peer Relationships?

Bryan Hutchinson: Människor med ADHD tenderar att hålla sig själva, vi har svårt att förstå de omkring oss och vi saknar många vanliga kommunikationsinställningar. Vi är ofta förvirrade över vad människor verkligen menar, särskilt i ung ålder. Att upprätthålla relationer är ännu svårare och kräver en stor insats från vår sida. vi glömmer bort vänner och håller ibland för länge borta, vilket stör andra och det ger intrycket att vi bara bryr oss inte om andra. Intrycket att vi inte bryr oss är ett felaktigt intryck; vi bryr oss, men vi upprätthåller helt enkelt inte relationer på samma sätt som dem utan ADHD. Vi möter bäst med dem som inte är dömande och kräver inte ständig kontakt.

Vad var dina egna personliga upplevelser som barn och nu som vuxen?

Hutchinson: Som ett barn kände jag att jag var annorlunda och kände mig utanför allians värld.

Som barn visste jag inte varför jag inte kunde komma överens med andra . Jag skulle bli distraherad och förlorad under samtal. Andra barn trodde att jag var ensam eller rebell eftersom jag inte associerade med dem. När jag skulle bli hyper och vild drabbade andra barn mig och vi skulle få mycket uppmärksamhet, särskilt i skolan, men det skulle få mig i trubbel med allvarliga konsekvenser, och det var en annan anledning att dra till mig själv och behålla mig själv .

Jag kunde inte komma överens och när jag gjorde kom jag i trubbel.

Många ADHD-barn är födda ledare. De är energiska och har bra idéer. Deras sociala färdigheter är begränsade, men på grund av sin körning och förmåga att snabbt förstå saker utan att störa för många detaljer - det ger dem ledaregenskaper. Tyvärr kan detta ledarskapsdrag ibland krossas av lärare och föräldrar eftersom det är störande. Jag tycker att det är ett vanligt misstag hos föräldrar och lärare att inte erkänna att ett barn kan vara ledare och fortsätta göra bra saker eftersom det på barnets unga ålder är en distraktion och verkar lite kaotisk ibland. Barn som annars skulle kunna växa till att bli stora ledare växer istället med avslag och stuntedrag.

Som vuxen följde utmaningarna för socialt engagemang mig och har fortfarande en inverkan. Jag har blivit bättre på att upprätthålla relationer genom att veta varför jag har svårigheter och har lärt mig att öka min medvetenhet om andras oro och intressen. ADDers kan verka självabsorberade med så många distraktioner och inre tankar; Därför är det viktigt att med vilseledning bli nyfiken på andras intressen. Till exempel i relationer med kvinnor brukade jag misslyckas med att ställa frågor om deras liv och familj.

Det gjorde det som om jag inte bryr mig mycket om vem de var. Jag har lärt mig att avsiktligt öka mitt intresse för andra. De flesta utan ADHD har denna nyfikenhet hos andra, medan vi med ADHD måste uppmärksamma det genom att förstå våra skillnader och klara av det med avsikt att bli bättre - mer sällskaplig.

Hur förbättrade du relationer?

Hutchinson: Först måste jag förstå att jag hade ett problem att kommunicera. Jag behövde hjälp och terapi var svaret på mina böner. Men före behandlingen hade jag tur att få intresse av mentorer som hjälpte mig att se var jag behövde förbättra.

Om jag inte hade varit en poolspelare tror jag att min sociala utveckling skulle ha tagit längre tid, för i sport måste man engagera sig - även i en sådan sport som pool. Pool kräver också mycket mental konditionering och det hjälpte mig att lära mig var jag behövde förbättra och också framhäva mina svårigheter att fokusera.

Vilka strategier tror du skulle vara användbart för barn i skolan?

Hutchinson: Först och främst måste föräldrar och lärare förstå att barn med ADHD är olika och vilka begränsningar och disciplin som läggs på dem kommer att påverka dem hela livet. Vi kanske inte verkar som det, men vi är väldigt känsliga och tar saker snabbt ihjäl, och vi kommer ihåg saker som orsakar smärta väldigt bra, eftersom smärta och lidande stimulerar men på ett negativt sätt. Alla barn behöver en viss disciplin, men för föräldrar med ADHD-barn måste de vara mer kreativa och använda ett belöningssystem som betonar gott beteende och beslut.

Jag föreslår att föräldrar får sina barn involverade i sport för att bygga sociala färdigheter. Inte nödvändigtvis fysisk sport, utan snarare sport eller aktiviteter som kräver mer mental ansträngning. Barn med ADHD är begåvade med snabba strategiska sinnen och det kan hjälpa dem att lysa i ledarförmågan och om de tycker om aktiviteten nog, kommer de att hitta sätt att komma bättre tillsammans med att förlora den aktivitet och vänskap det ger. Men från min egen barndomsupplevelse är det viktigt att barnet lär sig att hålla fast vid det - jag var alltid väldigt preliminär när jag introducerade nya saker och skulle försöka sluta innan jag någonsin började rädsla för avslag, misslyckande och straff.

Vilka strategier är användbara för vuxna?

Hutchinson: Att medvetet engagera, ställa frågor och bli intresserad av andra. Peerrelationer, tror jag, är en del av orsaken till att vuxna missbrukar ämnen . En snabb drink kan hjälpa till att lugna sinnet och vila nerverna, så att vuxen med ADHD blir mer intresserad och därför social, men det här är inte bra av uppenbara skäl. Vuxna med ADHD måste lära sig att sluta straffa sig och inse att det inte är illa att vara annorlunda, det ger bara några utmaningar som kan övervinnas genom att lära sig att klara sig.

Källa:

Bryan Hutchinson. Personlig intervju / korrespondens. 17, mars 08.

Relaterad läsning: