Hur påverkar puberteten och menstruationen tjejer med ADHD?

Hormonella förändringar i samband med menstruation kan öka ADHD-symtom

"Min 12-åriga dotter, som har ADHD, har varit svårare - dramatisk och humörig - under det senaste året. Hon har också börjat sin menstruationscykel och är en stor utmaning strax före hennes cykel. Kan hormonella förändringar påverka ADHD symptom? "

Att hantera och reglera känslor är svårt för alla barn. Lägg till utmaningen av puberteten, och det blir hårdare.

Genom en hälsosam dos av ADHD, och situationen kan bli överväldigande.

Vad pågår?

ADHD och Puberty: A Perfect Storm

ADHD kan göra tjejerna mer emotionellt hyperreaktiva. Så kan före menstruationssymptom. Med både på jobbet är många tjejer särskilt sårbara och kan explodera, smälta ner eller annars förlora känslomässig kontroll.

ADHD kan göra tjejer mer självmedvetna. Så kan puberteten. Menstruation är självklart också en orsak till ångest relaterad till kroppsbild. Alla dessa element arbetar tillsammans för att skapa en "perfekt storm" av självmedvetenhet och djupare självkänsla.

Premenstruella symtom som depression, kramper och trötthet är ofta mer intensiva för flickor med ADHD. ADHD-symtom görs intensivare av utmaningar som stress, trötthet och smärta. Således kan tjejer som går genom puberteten fångas i en ond cykel med ökad känslomässig nöd.

Hur föräldrar kan hjälpa till

Vad kan föräldrar göra för att hjälpa?

Om symptomen eskalerar till den punkt där din dotter upplever sådana extrema frustrationer som hon reagerar med raseri, depression eller ångest, prata med sin läkare direkt. Det finns mediciner som kan användas för att hjälpa din dotter om PMS-problemen blir för intensiva.

Utbilda dig själv och din dotter.

Det är viktigt att tjejer med ADHD och deras föräldrar är medvetna om hur dessa hormonella förändringar kan påverka det dagliga livet. Med denna förståelse kan föräldrarna vara mer toleranta över de kampar och sårbarheter som deras dotter står inför och flickor är mer benägna att proaktivt identifiera de påfrestningar som kan förvärra reaktioner och ADHD-symtom och utveckla positiva copingstrategier för att komma igenom dessa svåra tider.

Hjälp din dotter att hantera stress och trötthet genom att ta bort tid från skol och socialt tryck för att helt enkelt slappna av och återhämta sig. Se till att din dotter får tillräckligt med sömn, äter bra och är inte överväldigad av akademiskt eller socialt tryck.

Vara stödjande Din dotter kan vara humörlig eller irriterad, men dessa känslor kommer att passera. Under tiden kan ditt stöd och uppmuntran hjälpa henne att utveckla strategier för att hantera sina känslor. Förfallodagen kommer också att göra en positiv skillnad.

Källa:

Kathleen G. Nadeau, doktorand, Ellen B. Littman, doktor, Patricia O. Quinn, MD. Förstå flickor med AD / HD. Advantage Books. Washington, DC. 2006.