När separationsangst blir en störning, vad är normalt - vad är det inte

Vad är normalt och vad är det inte?

Separationsangst definieras löst som rädslan för att vara borta från den primära vårdgivaren och de vanligaste sätten för barn att agera ut sina rädslor är genom tantrums och klamrar. Det är en hälsosam och normal del av ditt barns utveckling mellan 8 och 14 månader.

Separations ångestsyndrom är en diagnos för barn som faller utanför gränserna för detta annars normala utvecklingsstadium.

Symtom på "normal" separationsangst

Symptomen på separationsangst som utvecklingsstadiet anses vara normala fram till 2 års ålder och innehåller alltid element som orsakar att föräldern ifrågasätter att lämna, inklusive:

Externa utlösare kan förvärra ångest och inkludera:

Separations ångest hos äldre barn

Det är normalt för vissa äldre barn, särskilt de som är blyga, att gå igenom en fas där de inte vill att föräldrar ska lämna. En vårdgivare kan dock omdirigera barnet för att delta i gruppaktiviteter.

Barn över 2 år som inte svarar på omdirigering eller uppvisar svåra symptom kan drabbas av separationsangststörning.

När separationsangst blir en diagnoserbar sjukdom

Separations ångestsyndrom är en särskild psykisk störning som skiljer sig från normal separationsangst, även om det kan vara svårt att berätta skillnaden eftersom symtomen kan överlappa varandra.

Symtom som är vanligare vid separationsangststörning inkluderar:

Hantering av normal separationsangst

Normal separationsangst är hanterbar genom en gemensam ansträngning mellan föräldrar och vårdgivare, med inställning av rutin som den mest kritiska komponenten till framgång. Ge inte frestelsen att smyga bort, eftersom det kan göra barn mer rädda. Nästa gång ditt barn blir orolig:

Söker behandling för social ångestsyndrom

Separations ångestsyndrom kan kräva professionellt ingripande med en utbildad mentalvårdspersonal .

Samla så mycket information som möjligt före ditt första behandlingsbesök , inklusive detaljer om ditt barns beteende, både när du lämnar och när du är borta. En bra terapeut kommer att bli en del av laget som inkluderar dig, ditt barn och vårdgivaren, och gör förslag till alla att följa.

Med tiden kan du upptäcka att ditt barn är angeläget att delta i varje dags nya aktiviteter.

källor:

> Barnhälsa: Separationsangst (2012).

National Institute of Health: Separationsangst (2011).