Ornithophobia är fåglarnas rädsla

En specifik fobi som kan begränsa din livsstil

Ornitofobi, eller rädsla för fåglar, kan ta många former. Vissa människor räddar bara rovfåglar, som gultar, medan andra är rädda för husdjur som parakiter. Läs mer om detta djurfobi.

Orsofophobia orsaker

Liksom alla djurfobier är den vanligaste orsaken till ornitofobi ett negativt möte med det fruktade djuret. Många fåglar kan vara något aggressiva när man letar efter mat, och barndomsinlöpning med duvor eller måsar böjda på att stjäla popcorn eller andra tilltugg är vanliga.

Du behöver inte uppleva det negativa mötet direkt. Fåglar flyger ibland genom öppna fönster eller ner skorstenar, vilket orsakar en uppror i hemmet. Om dina föräldrar var nervösa under sådana händelser kan detta vara tillräckligt för att utlösa en fobi.

Symtom på ornitofobi

Symtomen på ornitofobi varierar beroende på dess svårighetsgrad. Du kan bara frukta bara stora fåglar eller bara vilda fåglar. Du kan vara rädd för exemplar som har genomgått taxidermi, som i naturhistoriska museer. Du kan frukta alla representationer av fåglar, inklusive foton.

När du tvingas konfrontera en fågel kan du:

Du kan också uppleva förväntad ångest i dagarna före en sannolik konfrontation med fåglar.

Komplikationer av ornitofobi

Fåglar är extremt förekommande i hela befolkningsområdena i världen vilket gör det nästan omöjligt att gå igenom en hel dag utan ett enda möte.

Därför är det inte ovanligt för dem med ornitofobi att gradvis begränsa sin verksamhet, till exempel kan du:

Behandling av ornitofobi

Ornitofobi svarar vanligen väl på kognitiv beteendeterapi .

En utbildad terapeut kan hjälpa dig att konfrontera din rädsla, ersätta dina negativa tankar med mer positiv självtalande. Hon kommer att lära dig avslappningstekniker att använda när din ångest blossar. Systematisk desensibilisering, där du gradvis utsätts för fåglar samtidigt som du övar dina nya färdigheter, kan också vara till stor hjälp.

Om din fobi är svår kan din vårdgivare föreslå hypnos och / eller mediciner i samband med behandlingen. Målet är att minska din rädsla till en hanterbar nivå så att du kan börja arbeta igenom det och återfå kontrollen över ditt liv.

Ornitofobi i populär kultur och folklore

I den oförglömliga 1963-Alfred Hitchcock-filmen "The Birds" överträffades fåglar som förefaller avsedda att attackera människor en Kalifornien stad. Spänningen bygger som attackerna ökar från små nips till scener av blodbad. Det finns ingen anledning någonsin för de små och normalt fåglarna som omvandlas till dödande maskiner. Många filmskådespelare lämnades oroliga över fåglar efter att ha sett den filmen.

Edgar Allan Poe s "The Raven" har en ensam fågel som observerar och provocerar en sorgande mans nedstigning i galenskap. Det finns olika tolkningar av dikten, en del som kastar korpen som en obekväm chansbesökare, andra innebär att fågelns avsikt var att förhöra berättarens förstörelse.

Under hela historien har fåglar ofta varit förknippade med gott och ont, förmögenhet och återfödelse. Från den legendariska fenomenet, som tros stiga från sin egen aska, till den oturiga albatrossen, kommer folklorehistorier om fåglar från alla hörn av världen.

> Källa:

> American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar (5: e utgåva) . Washington DC: Författare; 2013.