Symptom på bipolär depression

Del 6: Förolämpning med döden

Även om de tre symtom som anges under denna rubrik - tankar om döden, självmordstanken och känslan död eller avskild - kan låta som olika termer för samma sak, de är faktiskt olika former av uppmärksamhet med döden.

Tankens tankar

Att tänka på död i en tydlig grad kan ha formen av att föreställa sig själv död. Till exempel kan en person tänka sig att ligga i en kista.

Han kan tänka sig vad som kommer att hända vid sin begravning, besatthet om vad man ska lämna människor i en testamente, och till och med börja ge bort ägodelar.

"Jag önskar att jag var död" är en vanlig fras som de flesta människor säger utan mening, men i en deprimerad person blir tanken faktum. Jag visste en 7-årig pojke som berättade för sin mamma: "Jag önskar att jag aldrig föddes, eller om jag var tvungen att vara, hade jag dött genast." Lyckligtvis förlorade sin mamma ingen tid att få hjälp till sitt barn.

Självmordstanken

I självmordstanken, "Jag önskar att jag var död", utvecklas tankar om att det ska ske. En deprimerad person kan tippas över kanten av en stressig händelse, eller sjukdomsframsteg kan vara att skylla på. Hon kan börja tänka på och faktiskt göra planer för självmord.

Oavsett om personen har en plan i åtanke för självmord, måste dessa tankar tas väldigt seriöst. Några av de högsta riskfaktorerna för att fullborda självmord inkluderar en historia av tidigare självmordsförsök, förekomsten av betydande livsstressorer och tillgång till skjutvapen.

Känsla Död eller Fristående

En person som känner sig död eller fristående upplever en grupp symtom som har nämnts i några av de föregående fem artiklarna i denna serie. De inkluderar:

Dessutom kan personen känna att han eller hon helt enkelt är en observatör av vad som händer omkring honom eller henne.

Det kan vara en känsla av att "stå bakom sig" och se vad som händer.

Slutsats

Bipolär depression liknar större depression. Den deprimerade bipolära personen kan vara mer sannolikt än en person med unipolär depression för att ha en "blandad" typ av depression, inklusive agitation (både mental och fysisk), irritabilitet, ilska och ångest.

Enkla symtom är sällan närvarande. Till exempel kan en deprimerad bipolär person uppleva något av följande och har inga symptom på upplopp med döden (grupp 6):

En annan person kan ha en helt annan kombination av symtom och vara inte mindre deprimerad än den första. Det viktiga är att vara medveten om vad symptomen på bipolär depression är så att du kan identifiera dem i dig själv eller någon du bryr dig om och söka hjälp i enlighet därmed.

Relaterad läsning:

källor:

American Academy of Family Physicians (1999). Utvärdering och behandling av patienter med självmordstank.