Vad du borde veta om bromidrophobia, eller rädsla för att luktas dåligt

Bromidrofobi kan vara resultatet av dagens betoning på renlighet som har lett oss att tro att kroppsliga dofter är smutsiga eller tabu. Denna psykiska problem kan leda till en ohälsosam besatthet med att se till att våra vanliga lukt tas bort eller maskeras. Bromidrofobi kan också ha en rädsla för andras kroppslukor.

Orsaker till bromidrofobi

God hygien minskar riskerna för sjukdomsöverföring och infektion.

Regelbunden tvättning tillsammans med steriliseringsförfaranden när det är lämpligt (operationsrum, piercingutrustning etc.) är viktigt för god hälsa. Men som mysofobi , eller rädsla för bakterier, tar bromidrophobien renhet för långt.

Bromidrofobi kan vara kopplad till tvångssyndrom eller OCD. I OCD är tvånget dock tvättningen. I bromidrofobi är fokus på att avlägsna upplevda luktar. Skillnaden är subtil men viktig och diagnostiseras bäst av en utbildad kliniker.

Kroppsluk är naturligt

Människor, som djur, avger naturliga dofter från våra kroppar. I en frisk person med rimlig hygien är dessa lukt inte stötande. Faktum är att dessa luktar innehåller feromoner som fungerar som kemiska kommunikatörer. Insekter och andra djur är i stor utsträckning beroende av feromoner för att stimulera ett brett spektrum av beteenden. Hos människor verkar dessa kemikalier spela en roll i sexuell attraktion , även om vissa studier bestrider denna effekt.

Idag lär reklam och social kondition oss att det är bäst att lukta som tvål, schampo och deodorant, vilket gör att det är lätt att utveckla tron ​​att någon naturlig kroppsdukt är "dålig" eller "smutsig" och du borde maskera den. I verkligheten är det omöjligt och ohälsosamt att avlägsna eller maskera varje enskild whiff av naturlig lukt som kan avge från människokroppen.

Därför kan bromidrophobia härröra från denna konflikt mellan "idealet" och verkligheten.

Symptom på bromidrofobi

De flesta har rutin innan de går ut offentligt. Dusch, tvätta håret, applicera deodorant, raka, borsta tänderna och använda en favorit parfym eller cologne är alla normala och hälsosamma beteenden. Om du lider av bromidrofobi är det dock inte tillräckligt.

Du kan utveckla omfattande hygienritualer som du obsessivt följer innan du lämnar huset. Dina duschar kan gradvis bli längre och längre eftersom du oroar dig för att du inte är tillräckligt ren. Vissa människor som lider av bromidrophobia dusch tre eller flera gånger per dag. Andra skador på huden genom överdriven skrubbning och torkningseffekterna av hygienprodukter.

Din rädsla kan expandera förbi hygienritualer och göra att du inte kan använda offentliga toaletter på grund av rädslan för att ge ut lukt. Kvinnor kan utveckla en rädsla för att vara kring andra under deras menstruationscykler. Bromidofober av båda könen bär stora väskor, var de än är, fulla av nödtillförsel avsedda för att dölja eventuella luktar som kan utvecklas.

Komplikationer av bromidrofobi

Som många fobier tenderar bromidrofobi att förvärras över tiden. Så småningom kan du hitta dig själv att begränsa dina aktiviteter.

Du får:

Bromidrofobibehandling

På grund av den inverkan som denna ångestsyndrom kan ha på ditt dagliga liv är det väldigt viktigt att diskutera din bromidrofobi med en kvalificerad mentalvårdspersonal. Kognitiv beteendeterapi är generellt behandling av val. I denna terapi kommer du att lära dig:

Att övervinna din fobi är aldrig lätt, men med rätt behandling kan du lyckas.

Källa:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan). Washington, DC: Författare.