Vad du behöver veta om Eustress

Vilken typ av stress är hälsosam?

Inte all stress är densamma. Några av de stress vi möter i livet kan vara mer skadliga för vårt välbefinnande, och vissa typer av stress kan faktiskt vara hälsosamma för oss. Till exempel, kronisk stress - den typ av stress som verkar vara konstant och psykiskt eller emotionellt dränering - är den mest skadliga för vår hälsa och välbefinnande. Denna typ av kronisk stress kan utlösa stressresponsen och hålla den utlösad under långa perioder, vilket ger oss utmattad och nära utbrändhet.

Eustress, å andra sidan, kan vara fördelaktigt och är faktiskt nödvändigt för vår övergripande välbefinnande. Det här är typen av "positiv" stress som håller oss vitala och glada över livet. Spänningen på en berg-och dalbana, en skrämmande film eller en rolig utmaning är alla exempel på eustress. Förutseendet på ett första datum, den första dagen på ett nytt jobb eller andra spännande första faller också under paraplyet av eustress.

Eustress är en typ av stress som faktiskt är viktigt för oss att ha i våra liv. Utan det skulle vi bli uttråkad i bästa fall och i mer allvarliga fall deprimerade. Vi skulle börja känna en brist på motivation för att uppnå mål och brist på mening i livet utan tillräcklig eustress. Att inte sträva efter mål , inte övervinna utmaningar, inte ha en anledning att vakna på morgonen skulle vara skadligt för oss, så eustress anses vara "bra" stress. Det håller oss friska och glada.

Att förstå eustress kan hjälpa oss att lättare hantera andra typer av stress också.

Forskning visar till exempel att när en händelse uppfattas som ett "hot", svarar vi på det annorlunda än om det ses som en "utmaning". Trussor tenderar att framkalla ett större stressrespons från oss och skapa större nivåer av ångest. Utmaningar, å andra sidan, kan vara spännande och till och med roliga att övervinna.

Hot är skrämmande, medan utmaningar är möjligheter att bevisa oss själva och lära oss hur mycket vi kan uppnå när vi verkligen försöker. Denna förståelse påminner oss om att vi kan se många av stressorerna i våra liv som utmaningar snarare än hot, bara genom att ändra hur vi pratar med oss ​​själva om utmaningarna och genom att fokusera på de resurser som vi måste hantera dessa utmaningar snarare än att fokusera på vad som kan gå fel och hur skadligt det skulle vara. När vi arbetar med att flytta fokus och närma stress som en utmaning när det är möjligt, kan vi hantera dessa utmaningar lättare och ha mer vital energi att hantera dessa stressorer, utan att känna sig överväldigad eller olycklig. Att försöka närma sig olika stressfaktorer i livet när vi skulle närma oss eustress gör det möjligt för oss att hantera den stressen lättare.

Med det sagt, medan eustress inte i allmänhet bär samma typ av skada som kronisk stress , kan för mycket eustress fortfarande beskatta ditt system. Precis som ett schema kan bli överbelastat och stressigt även om händelserna är alla "roliga" aktiviteter kan du känna dig överbelastad och stressad av för mycket eustress om du inte tillåter dig att återvända till ett avslappnat tillstånd och ha en hälsosam balansering av restaurerande stillestånd.

Det är därför balans är viktigt att behålla. En balans mellan arbetsverksamhet och roliga aktiviteter är viktigt, men en balans mellan eustress och fritid är också ett viktigt fokus. Att ändra ett perspektiv kan säkert hjälpa till med stresshantering, men det är inte det enda sättet att hantera stress, och det är inte den enda strategin som ska användas. Om du har för många utmaningar i ditt liv kan även eustress bli kronisk stress och leda till utbrändhet eller sämre. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på var dina begränsningar är och att arbeta för att upprätthålla balans i ditt liv. Det kan innebära att du skär av eventuella onödiga förpliktelser (särskilt de som du inte tycker om), att anta några motståndskraftiga vanor som kan hjälpa dig att vara mindre reaktiva för att stressa överallt och bli bekväma med att säga nej till nya aktiviteter om de vann " Jag tjänar verkligen dig.

Detta kräver övning men det kan göra hela skillnaden i dina stressnivåer. Läs den här artikeln för mer om hitta balans inom och i livet. Och du kan läsa mer om eustress här.

> Källor:

Glei DA, Goldman N, Chuang YL, Weinstein M. Går kroniska stressorer till fysiologisk dysregulering? Testa teorin om allostatisk belastning. Psykosomatisk medicin November 2007.
Li G, H. H. Hormesis, allostatisk bufferkapacitet och fysiologisk mekanism för fysisk aktivitet: en ny teoretisk ram. Medicinska hypoteser , maj 2009.