En inställningsjustering vid två månader rökfri

Små påminnelser gör stor skillnad när du känner dig nere

När tiden går, kan det vara lätt att förlora skälet till varför du släckte den sista cigaretten och fattade beslutet att sluta röka. Efter två månader kan du glömma hur mycket du hatade att röka, hur det gjorde dig att hosta och andnöd du hade att göra med. Det är också lätt att börja känna sig ledsen för dig själv eller tänka på hur eländigt du är utan cigaretter.

Det händer för många människor, särskilt efter de första månaderna eftersom vi börjar romantisera de goda gamla rökningstiderna. Detta kallas junkie tänkande och det är en potentiell fallgrop som de flesta ex-rökare kommer att möta medan de återhämtar sig från nikotinberoende . Utan attitydjustering kan junkie-tänkande lätt leda till ett återfall av rökning.

Brads berättelse nedan är ett bra exempel på en avbruten skräp-tänkande sken. Liksom så många andra som blir trötta i återhämtningsprocessen som kan utvecklas långsamt, var Brad i en nedgång och började känna sig ledsen för sig själv. Genom ett tillfälligt möte fann han dock en inställningsanpassning som satte sina prioriteringar tillbaka i ordning.

Brads berättelse: Två månader efter avslutat

I dag markeras två dagar sedan jag slutade röka. Igår tänkte jag på vad jag skulle lägga i mitt tvåmånaders milstolpe inlägg i det rökforum jag tillhör.

Det var inte en optimistisk postering.

Nej, det jag hade planerat var ganska mycket synd. En full tilt "Gud, jag känner mig hemsk. Jag har inte rökt i två månader och jag känner mig fortfarande skit . Kommer denna elände någonsin att sluta?" diatribe. Då skulle jag luta mig tillbaka och vänta på alla tröstande, lugnande svar som jag visste att forummedlemmar skulle skicka mitt sätt.

Kinda patetiskt, men det är sanningen.

Sedan hände igår kväll.

Attitydändringsmötet

En av de saker jag har återupptaget sedan jag slutade går till yogakurser. Jag går tre till fyra nätter i veckan. Igår kväll var ganska trångt; Jag antar att många människor fick en session innan de missbrukade sina kroppar på nyårsafton.

Det var inte särskilt bra för mig. Mitt sinne fortsatte att vandra. Jag tänkte på festen vi skulle på natten och undrade om någon skulle ha en cigarett, om det skulle vara det ögonblick jag skulle glida upp , etc.

I slutet av klassen märkte jag en attraktiv ung kvinna (förmodligen början på 30-talet) som jag aldrig hade sett tidigare. Hon pratade med instruktören och jag hörde henne säga att hon var ifrån staden och bara besökte familjen i ett par dagar. Vi gick ut tillsammans och gjorde småprat.

Jag frågade henne hur hon kom för att ta reda på yogastudio. Hon sa att hon inte hade gjort yoga på ett tag, så så tittade ett infall på nätet och hittade platsen. Hon frågade mig hur länge jag hade övat. Jag sa till henne att jag började igen när jag slutade röka . Sedan sa jag att jag hade gjort det nästan två månader, och att det var väldigt svårt (det är den stackars ynkliga mig del igen).

Hon tittade på mig och sa, "Ja, jag har hört från vänner som slutar vara väldigt tuffa. Bra för dig för att sluta." Sedan tillade hon: "Du vet, det här är också ett jubileum för mig också."

"Ja?" Jag sa, "Vilken årsdag är det?" Hon stannade och tittade direkt i mina ögon för en sekund. "Det var ungefär 5 år sedan jag hade en dubbel lungtransplantation."

Det var som om någon hade slagit mig i ryggen med en slädehammer och all luft hade gått ut ur mina lungor. Sade hon verkligen "dubbel lungtransplantation"? Jag kunde inte få mitt huvud runt det. Du läser om sådana saker, men att faktiskt träffa någon som har gått igenom den?

Det verkade omöjligt.

"Verkligen", sa jag, "en dubbel lungtransplantation?" Hon log på mig. "Ja. Jag har cystisk fibros, och utan transplantationen skulle jag ha dött."

Jag stammade runt och försökte tänka på något intelligent att säga. Hon var väldigt tålmodig, jag antar att hon hade varit igenom denna situation tidigare. Efter ett par minuter fick jag upp modet att säga "hur ser framtiden ut?" Hon sa att efter fem år var genomsnittet att hon skulle ha en 25 procent chans att göra det ytterligare ett år. "Men det är bara ett genomsnitt. Jag har haft väldigt lite avvisningsfrågor, och jag mår bra."

Vi pratade i ytterligare 20 minuter eller så. Hon driver en ideell djurräddningsuppdrag i Brooklyn. Hon är chef för ett ideellt dansföretag. Hon har ett heltidsjobb. Hon har en "signifikant annan". Hon lever sitt liv.

Jag är inte en religiös person. Jag tycker om att jag har en viss andlighet, men det finns ingen organiserad religion som jag skulle vara en del av. Men när hon sa farväl, var allt jag kunde göra, säg "Gud välsigne dig, april, Gud välsigne dig. Jag kan aldrig berätta för dig hur mycket det har betydat för mig att ha träffat dig." Och jag gav henne en lång kram.

Vi gör ett val

Som jag sa, jag är inte en religiös person, men hela dagen har jag tänkt på henne. Det är sånt som den där filmen,
"Det är ett underbart liv." Som om en ängel hade kommit ner och knackade på mig på axeln.

Det här har tagit en stund att förklara, men här är vad jag ville förmedla till er alla som läser detta: nästan utan undantag gör vi som slutar göra det som ett val . Det är tufft, det är eländigt ibland, men vi har ett val att fortsätta skada oss själva eller göra allt vi kan för att slå den här hemska narkotikamissbrukaren.

April har inget val. Hon kan bara hantera handen som ödet har behandlat henne.

Där var jag, ledsen för mig själv för att vara eländig om att sluta röka, och någon som har mött och står inför dödligheten varje dag kom och prydde mig med hennes närvaro. Och gjorde det med mod och klass.

~ Brad

Ett ord från

Ganska ofta är sann frihet från något som en missbruk en sinnesstämning. Var uppmärksam på de positiva ledtrådar som livet skickar dig, och arbeta för att ändra vad rökning betyder för dig. Ge dig själv tid att läka de vanor du har utvecklat kring nikotinberoende och du kan hitta bestående frihet lika säkert som någon annan har.