Erotofobi eller rädsla för sex

Förstå rädslan för sex

Erotofobi är en generaliserad term som omfattar ett brett spektrum av specifika rädslor. Det är allmänt förstått att inkludera någon fobi som är relaterad till kön. Erotofobi är ofta komplex, och många drabbade har mer än en särskild rädsla. Obehandlad erotofobi kan vara förödande och kan leda drabbade att undvika inte bara romantiska relationer utan även andra former av intim kontakt.

Specifika fobier

Liksom alla fobier varierar erotofobi dramatiskt både i symptom och svårighetsgrad. Det är en mycket personlig rädsla, och det är inte troligt att inga två drabbade kommer att uppleva det på samma sätt. Du kanske känner igen några av dina egna rädslor i den här listan.

Erotofobi orsaker

Som en mycket personlig rädsla kan erotofobi ha otaliga orsaker. I vissa fall kan det vara svårt eller omöjligt att fastställa en specifik orsak. Ändå kan vissa människor ha högre risk på grund av tidigare eller aktuella händelser i sina liv.

Behandling av erotofobi

Eftersom erotofobi är så komplicerat krävs generellt professionell behandling. Sexterapeuter är licensierade psykiatriska yrkesverksamma som har slutfört kompletterande utbildning och certifiering, och många anser att de är det bästa valet för att behandla sexuella problem. Det är emellertid inte allmänt nödvändigt att söka en sexterapeut, eftersom de flesta psykiatriska proffs kan hantera erotofobi.

Erotofobi svarar vanligtvis väl på behandlingen, även om komplex erotofobi kan ta tid och ansträngning att lösa. Beroende på din terapeutens stil och tankegang kan du behöva möta svåra och smärtsamma minnen för att läka och röra sig framåt. Eftersom rädslan är så personlig är det viktigt att du hittar en terapeut med vilken du verkligen känner dig bekväm.

Även om det är svårt att slå erotofobi är det svårt för de flesta att belöningarna är värda insatsen. Var tålamod med dig själv och ärlig med din terapeut. Med tiden kommer dina rädslor att minska och du kan lära dig att njuta av ditt personliga utbud av sexuellt uttryck.

Källa

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.