Vad man ska säga när någon är deprimerad

Vilka ord kan hjälpa din vän att hantera depression?

Känner du någon som är deprimerad, men du är bara inte säker på vad du kan säga för att hjälpa till? Medan du kanske känner dig obekväm och osäker först. Det finns verkligen inga felaktiga saker du kan säga så länge de kommer från en plats av medkänsla och acceptans. Dessa tio uttalanden kommer dock att ge dig en bättre uppfattning om vad som kan vara till hjälp för din vän att höra.

Det är viktigt att notera det - även om du riskerar att säga "fel"-det är alltid bättre att säga något än att vara tyst och säga ingenting alls. För många personer med klinisk depression lämnas ensam - en process som bara förvärrar depression - eftersom vänner väljer att inte säga någonting (med andra ord undvika dem.). Om du helt enkelt inte vet vad du ska säga är ärlig den bästa politiken. Berätta för din vän att du inte har någon aning om vad du ska säga - men att du kommer att vara där för henne.

1 - I Care

Vad ska du säga till en vän som är deprimerad? Istockphoto.com/Stock Photo © debbiehelbing

Dessa två enkla ord - "Jag bryr mig" - kan betyda så mycket för en person som kan känna att hela världen är emot honom. Men du behöver inte säga ett enda ord för att få ditt meddelande över. En kram eller en mild touch av handen kan tala volymer om vad du känner. Det viktiga är att nå ut till honom och låta honom veta att han är viktig för dig.

Kom ihåg att visa din omsorg i dina handlingar och inte bara dina ord. Åtgärder - som det gamla ordspråket säger - talar mycket högre än ord. Faktum är att ord utan handlingar kan skada mer än om orden aldrig talades.

2 - Jag är här för dig

Depression är en mycket ensam upplevelse. Det kan känna som om ingen förstår vad du känner eller ens bryr sig nog för att börja förstå. När du når ut till en vän och låt honom veta att du kommer att vara där för honom varje steg i vägen kan det vara väldigt lugnande.

Dessa fyra ord är faktiskt de viktigaste orden du kan prata med din vän. Men som att säga att du bryr dig, se till att dina handlingar säkerhetskopierar dina ord så att du inte låter din vän känna sig ännu mer ensam.

3 - Finns det något jag kan göra för att hjälpa?

Depression lägger stor vikt på personen som har det, både fysiskt och mentalt, så det finns förmodligen många saker du kan göra för att underlätta belastningen när din vän återvinner.

Var dock medveten om att han kanske är ovillig att acceptera ditt erbjudande av rädsla för att bli en börda på dig. Så gör det klart att du inte har något emot det alls. Du är vänner och du vet att han skulle göra detsamma för dig i en liknande situation.

Du bör också vara medveten om att han kan känna sig så slagen och trött från hans depression att han inte ens vet själv vad han behöver. Var förberedd med några specifika förslag, bara i fallet. Du kan till exempel fråga:

Återigen, erbjuda speciell hjälp med hänsyn till både tid och aktivitet om möjligt. Till exempel, istället för att säga "Finns det något jag kan göra för dig?" kanske fråga i stället, "Skulle jag komma över på lördag morgon och tvätta några fönster för dig." Observera att användandet av Windows som ett exempel inte var en olycka. Att få lite nytt ljus i ett rum för din vän kan inte bara låta honom veta att du bryr dig, men kan lägga lite fysiskt ljus i sin värld.

4 - Behöver du någon att prata med?

Ibland är det viktigaste du kan göra för en deprimerad vän att bara lyssna sympatiskt medan han pratar om vad som stör honom och låter honom lätta på trycket i alla sina uppspända känslor. Lättnaden av detta tryck kan vara tillräckligt för att minska hans smärta och låta honom fortsätta tills behandlingen tar över och korrigerar sin hjärnkemi.

Se till att du lyssnar utan att avbryta, även om det är mycket svårt. Vi vill alla fixa saker för våra vänner och erbjuder ofta snabba korrigeringar för att klara vår egen smärta av hjälplöshet. Ändå behöver våra vänner som är deprimerade bara prata utan att vi tar över samtalet med våra "råd".

5 - Har du sagt din doktor hur du känner?

Depression behandlingar är en mycket viktig del av att återhämta sig från depression, men människor skäms ofta över sitt tillstånd eller pessimistiska om behandlingen verkligen hjälper dem. Om din vän inte har sett en läkare, uppmuntra honom att söka hjälp och försäkra honom om att det inte finns något fel med att be om hjälp. Depression är en riktig sjukdom och mycket behandlingsbar. Om han redan ser en läkare, erbjuda han hjälp med att följa med mediciner och möten tills han mår bra igen.

6 - Ditt liv gör en skillnad mot mig

En vanlig känsla bland de som är deprimerade är att deras liv spelar ingen roll, att ingen ens skulle bry sig om de var borta. Om du med vänliga hälsningar kan berätta för din vän om alla vägar som han spelar roll för dig och för andra omkring honom kan det hjälpa honom att inse att han har värde och värd som person.

7 - Jag förstår (om du verkligen gör)

Innan du berättar för någon som du förstår, bör du vara säker på att du gör det. Har du någonsin upplevt klinisk depression ? Om du har det kan det vara till hjälp för din vän att inse att du har upplevt det han känner nu och kunde bli bättre. Tänk på att det finns flera olika typer av depression , och även om du upplevde en klinisk depression, kan det ha varit mycket annorlunda än dina vänner.

Men om det du har varit igenom bara ett mildt fall av bluesen som bara varade en kort stund, kanske han känner att du trivialiserar sin erfarenhet genom att jämföra den med hans. I det här fallet är det bäst att helt enkelt erkänna att du inte förstår vad han går igenom, men du bryr dig om honom och vill försöka. Läs mer om skillnaderna mellan blues och klinisk depression .

Ofta är de bästa orden att säga, "Jag förstår inte, men jag vill verkligen."

8 - Det är okej att känna det här sättet

Trots att din väns problem kan tyckas vara mindre för dig, motstå du att bedöma eller komma med enkla lösningar. De biokemiska obalanserna i samband med depression är vad som driver hur dåligt han känner till situationen, inte situationen själv. Låt honom istället veta att du är ledsen att han känner sig så dålig och antar en inställning av acceptans att det här är hur hans depression påverkar honom.

Om din vän bara började på mediciner eller rådgivning, kan det ta tid. Precis som ett antibiotikum för strep hals tar ett tag att jobba, kan antidepressiva läkemedel ta lite tid att byta kemikalier i din väns hjärna. Till skillnad från antibiotika som kan ta 25 timmar eller så kan antidepressiva medel ta sex till åtta veckor eller mer för att sparka in. Poängen är att precis som någon med strep i halsen fortfarande har ont i halsen några timmar efter att ha tagit ett antibiotikum, kan någon med depression verkar fortfarande deprimerad i flera veckor efter att behandlingen påbörjats. Under den här tiden är det som han mest behöver inte referenser till snabba korrigeringar som sannolikt inte hjälper, men en medvetenhet om att du kommer att vara vid hans sida tills hans behandling fungerar.

9 - Du är inte svag eller defekt

Med depression finns det en tendens att känna att vi är svaga eller det är något som är fel med oss. Depression kan vara en sjukdom för andra, men vi känner att det är ett teckenfel för oss. Försäkra din vän om att depression verkligen är en sjukdom som orsakas av en biokemisk obalans i hans hjärna. Det betyder inte att han är svag. Faktum är att det krävs en hel del styrka för att slå tillbaka, så han är förmodligen mycket starkare än den genomsnittliga personen.

10 - Det finns hopp

Medan du lugnar din vän med att han har en verklig sjukdom, kan du också lugna honom om att det finns hopp, för att som alla andra sjukdomar kan depression behandlas. Genom användning av mediciner och terapi har han en mycket bra chans att återvända till normal igen.

Att hjälpa din vän går utöver de ord du talar om. Kolla in dessa ytterligare idéer om hur du hjälper en vän med depression .

11 - Känn varningstecken och symtom på självmord

Slutligen är risken för självmord mycket för hög hos de som lider av depression. Oavsett vad du säger eller vad du gör för att hjälpa din vän, kan hon fortfarande uppleva självmordstankar och känslor.

Se till att du läser upp varningsskyltarna om självmord , både för ditt förhållande med din vän och andra som du kan träffas i framtiden.

12 - Vad om jag säger dessa saker och han blir fortfarande upprörd med mig?

Det är möjligt att du kan säga alla "rätt" saker och din vän kommer fortfarande att bli upprörd med dig. Varför? Eftersom varje person är en individ med sina egna unika tankar och känslor. Och att vara arg och upprörd är sjukdomen. Ibland kommer folk att smälla ut på dem som försöker hjälpa dem eftersom de skadar och de bara vet inte var de ska styra de dåliga känslorna, så den som ligger i närheten blir ett bekvämt mål. Om det händer med din vän, ta det inte personligen. Håll dig lugn och fortsätt att göra vad du kan för att älska och stödja honom på vilket sätt han tillåter.

källor:

Gariepy, G., Honkaniemi, H. och A. Quesnel-Vallee. Socialt stöd och skydd mot depression: Systematisk granskning av aktuella bedömningar i västländer. British Journal of Psychiatry . 209 (4): 284-293.