Var koffein kommer från och olika användningsområden

Koffein är ett naturligt förekommande psykoaktivt ämne med stimulerande egenskaper. Koffeinanvändning är vanlig, och det är världens mest populära psykoaktiva läkemedel, och det är helt fritt tillgängligt och oreglerat i USA och över hela världen.

Det är en ingrediens i en mängd olika dagliga livsmedel och drycker och finns i många receptfria och receptbelagda läkemedel.

Det används också ofta som ett skärmedel i olagliga droger, särskilt stimulanter.

Var koffein kommer ifrån

Koffein förekommer naturligt i flera växter och är mest känd för sin närvaro i kaffebönan - brukade göra kaffe, kakaobönan - brukade göra choklad och tebladet - brukade göra te. Det förekommer också i kolamoten - används för att smaka cola-drycker och guarana-bären, en mindre vanlig tillsats till drycker, som också finns som hälsokosttillskott. Flera andra växter innehåller koffein. Syntetisk koffein är en överraskande vanlig mat och dryckstillsats.

Användning i vardagliga livsmedel och drycker

Det är välkänt att koffein är närvarande i kaffe, en mycket populär vuxen dryck i USA. Mindre allmänt känt är närvaron av koffein i en stor mängd andra drycker, som te - inklusive grönt te, vilket vanligen anses vara ett hälsosammare alternativ till svart och apelsinpekoe-te, liksom drycker som cola och andra typer av läsk, sportdrycker och drycker som marknadsförs som friska.

Koffein är också en vanlig livsmedelsingrediens i choklad och andra livsmedel som innehåller kakao. Det är ofta tänkt att människor som blir beroende av choklad - chocoholics - faktiskt är beroende av koffein i choklad. Faktum är att den sanna bilden om chokladens beroendeframkallande natur är mycket mer komplex, eftersom choklad innehåller en annan beroendeframkallande substans, socker och sockerberoende är nu väl dokumenterad.

Användning i rekreationsdroger

Det finns en bra linje mellan huruvida koffein anses vara en mat eller ett rekreationsdrog. Vi tycker inget om vuxna som dricker te och kaffe framför sina barn, medan injicering av heroin eller rökningssprickor framför ett barn skulle vara chockerande - och skäl för att barnet ska avlägsnas från föräldrarnas vård. Men när koncentrationen av koffein blir högre blir effekterna mer uttalade, och nu marknadsförs vissa högkofindrycker som legala fritidsdroger.

De stimulerande effekterna av koffein, såväl som dess rättsliga status och tillgänglighet, gör det till en gemensam skärande ingrediens i gatodroger, till exempel kokain och meth .

Användning i farmaceutiska droger

Koffein används också som en ingrediens i en mängd farmaceutiska läkemedelspreparat. Många smärtstillande medel innehåller koffein eftersom koffein ökar deras effektivitet. Det läggs också till i många läkemedel som orsakar dåsighet för att motverka denna bieffekt.

Koffeinanvändning i sport

Före 2004 inkluderades koffein som ett förbjudet ämne med World Anti-Doping Agency (WADA). År 2004 togs koffein bort från den förbjudna listan. WADA bekräftar närvaron av koffein i många livsmedel och drycker och risken att det kan missbrukas i sport. Därför är det inte tillåtet att använda koffein, men ingår i WADA: s övervakningsprogram.

Uttal: kaff-EEn

Kallas också: 1, 3, 7-trimetylxantin

Vanliga stavfel: caffien, caffeen, cafeen, cafine, caffine, kaffine

Exempel: Jeff blev beroende av koffein och dricker 8 koppar starkt kaffe varje dag.

källor

Hälsa Kanada Koffein i livsmedel 13 april 2012.

Heckman M., Weil, J. & Gonzalez de Mejia, E. "Koffein (1, 3, 7-trimetylxantin) i livsmedel: En omfattande översyn av konsumtion, funktionalitet, säkerhet och reglerande frågor." Journal of Food Science 75: 77-87. 2010.

Luebbe, A. & Bell, D. "Mountain Dew® eller Mountain Do not ?: En pilotundersökning av koffein Använd parametrar och relationer till depressions- och ångestsymptom hos 5: e och 10: e studenter". Journal of School Health 79: 380-387. 2009.

World Anti-Doping Agency. Förbjuden lista. 2012.

World Anti-Doping Agency. Status för koffein. 2012.