Utforska effekten av energidrycker: Är de beroendeframkallande?

Är energidrycker bra eller dåliga för dig?

Är energidrycker beroendeframkallande, eller har de andra skadliga biverkningar? Eftersom energidrycker fortsätter att njuta av popularitet, vet konsumenterna inte om dessa drycker, som är förknippade med sport och en aktiv livsstil, är bra eller dåliga för dem. Och med många energidrycker som marknadsförs till barn undrar föräldrarna om de ingår i en hälsosam livsstil för barn.

Ingredienser av energidrycker

Ingredienserna i energidrycker varierar mycket från ett märke till ett annat, men många innehåller potentiellt skadliga ämnen, till exempel koffein , taurin, sockerarter , sötningsmedel och växtbaserade kosttillskott . Även om energidrycker lätt förväxlas med sportdrycker och vitaminvatten, är de faktiskt ganska tydliga eftersom sportdrycker och vitaminvatten kan vara lämpliga för rehydrering, medan energidrycker inte är. Några av ingredienserna i energidrycker medför potentiella risker, så dessa drycker ger vanligtvis lite eller ingen hälsofördelar och kan orsaka läkemedelsinteraktioner.

Den viktigaste psykoaktiva ingrediensen i energidrycker är koffein, som vanligtvis innehåller 3-5 gånger den mängd som finns i cola, med de högsta koncentrationerna som finns i "energislag". Koffein är en stimulans av centrala nervsystemet, som har effekter på hjärnan som gör att du känner dig mer vaken genom att blockera meddelandet som berättar för din hjärna du är trött.

Medan många människor tycker att koffein är positivt uppfriskande, för vissa kan det orsaka ångest, depression och andra obehagliga biverkningar.

Konsumtion av energidrycker av barn

Barn konsumerar mer och mer koffein i form av läsk och energidrycker . Den genomsnittliga koffeinförbrukningen hos tonåringar i USA är 60-70 mg per dag, men den kan vara så hög som 700 mg per dag.

Ungefär en tredjedel av amerikanska tonåringar och hälften av universitetsstuderande konsumerar regelbundet energidrycker.

Många koffeinerade drycker, inklusive energidrycker, marknadsförs avsiktligt för barn. Och rykte av energidrycker som ett ganska olagligt ämne - "snabbhet i burk", "flytande kokain" och ett "legalt läkemedel" - har faktiskt drivit sin popularitet när de introducerades i Österrike efter år av rättsligt motstånd. Spänningen som genereras av ungdomar vid tanken om riskupptagning är olycklig och samtidigt manipuleras cyniskt av annonsörer. Alkoholhaltiga energidrycker gäller särskilt som en vara som marknadsförs till riskerande ungdomar.

I detta sammanhang kan energidrycker även betraktas som ett gateway-läkemedel som banar vägen för experiment med andra ämnen.

Hälsorisker av energidrycker

Det finns ett antal hälsorisker i samband med energidrycker, inklusive:

Dessutom finns risk för läkemedelsinteraktioner när energidrycker kombineras med:

Säkra gränser för energidryckförbrukning hos barn

Som ett psykoaktivt läkemedel skulle det inte vara lämpligt att överväga någon konsumtion av koffein av barn eller tonåringar för att vara "säker". Ett bättre sätt att tänka på är att begränsa barnens dagliga koffeinintag till under 2,5 mg per kg kroppsvikt för barn och 100 mg per dag för tonåringar. Tänk på att många dagliga livsmedel och drycker innehåller koffein, och dessa bör ingå i dina beräkningar.

Och kom ihåg att energidrycker innehåller vanligtvis mycket socker, vilket kan vara beroendeframkallande . Daglig sockerförbrukning i barndomen har varit kopplad till våld senare i livet, och sockerberoende är skadligt för barn. Det är bara en typ av matberoende som kan fortsätta i vuxenlivet och är en stor bidragsyter till den nuvarande fetmaepidemin hos barn och vuxna.

källor:

Luebbe, A. & Bell, D. "Mountain Dew® eller Mountain Do not ?: En pilotundersökning av koffein Använd parametrar och relationer till depressions- och ångestsymptom hos 5: e och 10: e studenter". J Sch Hälsa : 79: 380-387. 2009.

Seifert, S., Schaechter, E., Hershorin, E. & Lipshultz, S. "Hälsoeffekter av energidrycker på barn, ungdomar och unga vuxna." Pediatrics 127: 511-528. 2011.

Shioda, K., Nisijima, K., Nishida, S. & Kato, S. "Möjligt serotoninsyndrom som uppkommer genom en interaktion mellan koffein och serotonerga antidepressiva." Human Psychopharmacology 19: 353-354. 2004.