10 tips för att undvika viktökning när du slutar röka

Statistik berättar för oss att de flesta som slutade röka får lite vikt i början. I genomsnitt är den vinsten mellan 5 och 10 pund. Och för många människor är det tillfälligt och faller tillbaka inom det första året av rökningstopp.

För några av oss blir den vikt som uppnås dock kvar och / eller växer. Orsaker till detta kan innefatta saker som en långsam metabolism på grund av rökningstopp eller klimakteriet, men oftast handlar det egentligen bara om att äta mer kalorier under en dag än du gjorde som rökare.

Om du inte har slutat röka ännu, ta lite tid att lagra ditt kök med hälsosam tilltugg och tänka på vad du ska göra för att hålla dig på rätt spår när du slutar röka. En liten förberedelse kan gå långt för att hjälpa dig att undvika behovet av att investera i en större garderob för att passa ditt nya, icke-rökande själv.

Ange realistiska mål

Kanske är det enklaste sättet att hålla huvudet över vatten med upphörande och viktkontroll att undvika att överbelasta dig själv med för många förväntningar. Rökningstopp, men långt från omöjligt, är hårt arbete för de flesta av oss tidigt. Att börja en ny diet samtidigt som du slutar röka är mycket att jonglera.

Många människor får energi genom att sluta tobaks och bestämmer sig för att ta itu med andra utmaningar de har i livet samtidigt. När det händer kan det vara svårt att göra allt och så småningom lider allt. Vi lider av ett återfall av rökning och brukar gå tillbaka till dåliga matvanor.

Bara fokusera på att behålla din nuvarande vikt medan du hanterar nikotinuttag och månaderna bortom det. När du är bekväm med din rökfria status kan du vara uppmärksam på att slänga extra vikt du bär.

Varför mat blir en ersättare för rökning

För nya ex-rökare tar maten ofta en ny betydelse som snabbt kan bli en ohälsosam besatthet om vi inte är försiktiga.

Varför?

Delvis har det att göra med att behöva en ersättare för rökning. Rökare har en stark hand-till-mun-förening och äta är en hand-till-mun-aktivitet. Men också, maten smakar bara bättre utan att cigarett tjära täppa till känsliga smaklökar på våra tungor. Det är inte ovanligt för ex-rökare att notera att vissa livsmedel smakar helt annorlunda än de gjorde när de röktade.

Och då är det faktum att mat signalerar tröst för många av oss. Den känslan av komfort kommer för en dopaminhopp i hjärnan , som råkar vara samma mekanism för att röka "njutning" . Forskare tror att dopamin är en nyckelfaktor i missbruk, vare sig det är nikotin, mat, alkohol eller andra beroendeframkallande ämnen. Det är inte konstigt då vi når mat när vi vill ha en rök.

Medan vi inte kan sluta äta som vi slutat röka, kan vi göra val som hjälper oss att undvika viktökning och till och med förbättra hur vi känner oss fysiskt.

En diet rik på näringsämnen hjälper oss att vara i vårt fysiska och känslomässiga bästa, vilket i sin tur gör det lättare att behålla den dagliga ansträngningen som är nödvändig under de första månaderna av rökningstoppet.

Använd tipsen nedan för att hjälpa dig att börja tänka kreativt om hur du använder mat som ett verktyg för god hälsa snarare än en ersättning för rökning.

10 tips för att minimera slutrelaterad viktökning

Romera inte cigaretten

Tidig rökavbrott är ett obekvämt, obekväma tillstånd för de flesta av oss. Lägg till viktökning i ekvationen och vi är mogna för ett dåligt fall av junkie-tänkande .

Låt dig inte frestas att återvända till rökning som ett medel för att kontrollera din vikt. Om du gör det lär du dig en svår lektion. Du kommer att vara en rökare som behöver sluta och gå ner i vikt eftersom punden inte magiskt smälter bort för att du röker igen.

Grava dina klackar in och fokusera på att förlora din missbruk av nikotin först och vikten andra. När du är bekväm i din icke-rökande hud, blir du bättre rustad att applicera din tid och energi mot att gå ner i vikt framgångsrikt.

Och när det gäller framgång är det absolut inget bättre för en persons självförtroende och förmåga att hantera utmaningar effektivt än att lyckas vid rökning.

Rökning dödar, vanlig och enkel

Gör vad du behöver göra för att starta denna missbruk ur ditt liv nu . Om det betyder att du får några pund i processen, så var det. Vikt kan alltid gå förlorad senare, men din dyrbara och oersättliga hälsa kan inte.

Källa:

US National Library of Medicine. Viktökning efter sluta röka: Vad man ska göra. Recenserad 22 september 2014.