Varför människor med Borderline Personality Disorder Lie

Liggande kan förstöra relationer, vare sig det är mellan ett barn och en förälder eller mellan en fru och en man. Det kan förstöra förtroende och intimitet och främja vrede. Många gånger kommer de människor som känner sig lurade att skära band helt med den person som de tror ljugit.

Borderline Personality Disorder och Lying

Tyvärr är borderline personlighetsstörning (BPD) inte en välkänd eller väl förstådd sjukdom.

Trots det tror många tror att det ligger en del av sjukdomen. Du kan dock vara förvånad att veta att länken mellan BPD och bedrägeri inte är så tydligt definierad.

Faktum är att om du granskar symptomen på borderline personality disorder (BPD), ligger lögn ingenstans att hitta. I Diagnostic and Statistical Manual of Mental Illnesses-5th edition , vilken är standardkällan vårdgivare använder för att göra lämpliga diagnoser, är bedrägeri inte en del av BPDs diagnostiska kriterier.

Det innebär emellertid inte nödvändigtvis att de med BPD inte ligger eller att de inte är mer benägna att ljuga. Faktum är att många familjemedlemmar och vänner av dem med BPD citerar som en stor angelägenhet i deras förhållande till deras BPD älskade en.

Varför ligger det i BPD

Det finns några potentiella skäl till varför det kan förekomma lögn hos personer med BPD.

Intense känslor

Människor med BPD känner otroligt intensiva känslor . Dessa känslor kan vara så intensiva att de skymmer individens tänkande och får dem att se saker genom en känslomässig lins som kan skilja sig från hur andra ser det.

De letar efter detaljer som bekräftar vad de känner och ignorerar fakta som kommer att motsätta dem, och detta kan vara otroligt frustrerande för vänner och familjemedlemmar. Det är viktigt att förstå att personen med BPD inte medvetet ljuger-han tror verkligen att hans synpunkt är korrekt även när det är blatant falskt.

impulsivitet

BDD är också förknippad med impulsivitet, tendensen att göra saker utan att tänka på konsekvenserna-så kan vissa fall av lögn vara resultatet av en person med BPD, bara inte tänka innan man ger ett svar.

Skam

Dessutom upplever personer med BPD ofta djup och förskämd skam , så att ligga kan vara ett sätt att dölja misstag eller svagheter som ökar skamliga känslor. Människor med BPD är ofta också mycket känsliga för avslag, så en ljuga funktion kan vara att "täcka upp" misstag så att andra inte kommer att avvisa dem.

Ljungens biologi

Baserat på en sofistikerad bildteknik som kallas funktionell magnetisk resonansbildning (fMRI) har forskare funnit att bedrägeri är kopplad till aktivering av prefrontal cortex, som ligger längst fram i hjärnan. Prefrontal cortex spelar en viktig roll för att bestämma personens personlighet, planera kognitiva uppgifter och reglera socialt och emotionellt beteende.

Intressant har denna aktivering av prefrontal cortex visat sig uppstå om bedrägeriet är relaterat till känslomässigt eller neutralt bedrägeri (till exempel ljuger om något för att undvika en negativ reaktion eller av rädsla mot att ljuga om vad du åt till frukost).

Grunden för ljugandet, som om ljuget är menat att hjälpa eller skada den som ljuger, kan påverka huruvida andra delar av hjärnan påverkas.

Ligga och inverkan på relationer

Oavsett varför en person med BPD ligger, oavsett om det är för att han verkligen tror att hans skevda världsutsikt är korrekt eller om han skäms, kan påverkan på relationer vara extremt skadlig. Vänner och familjemedlemmar kan inte längre lita på personen, isolera dem från sin älskade.

Slutligen kan lögn förstöra förhållanden helt. Även älskande och hängivna familjemedlemmar kan känna att de måste skilja sig från sin älskade, om ljuger har blivit vanligt.

Detta kan eliminera ett viktigt stödsystem och skada båda människor.

Ett ord från

I slutändan kan det vara svårt att upprätthålla ett förhållande med en vän eller familjemedlem med BPD. Det är emellertid viktigt att förstå att personer med BPD ofta engagerar sig i destruktiva beteenden inte för att de har för avsikt att skada dig, men eftersom deras lidande är så intensivt att de känner att de inte har något annat sätt att överleva.

Liggande kan vara ett exempel på detta. Medan det inte ursäkta beteendet, om du förstår orsaken kan du hjälpa din älskade att få lämplig terapi för att hjälpa till att hantera sina symptom på BPD.

> Källor:

> Abe N et al. Den neurala grunden för oärliga beslut som tjänar till att skada eller hjälpa målet. Brain Cogn . 2014 okt; 90: 41-9.

> American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska sjukdomar, 5: e upplagan , 2013.

> Ito A et al. Den dorsolaterala prefrontala cortexens roll i bedrägeri när man kommer ihåg neutrala och känslomässiga händelser. Neurosci Res. 201 feb; 69 (2): 121-8.

> Kreger R. Den viktiga familjehandboken för gränsöverskridande personlighetsstörning . Center City, Minnesota: Hazelden, 2008

> Siddiqui SV, Chatterjee U, Kumar D, Siddiqui A, Goyal N. Neuropsykologi av prefrontal cortex. Indiska J Psykiatri . 2008 jul-sep; 50 (3): 202-8.