Stärka vänskap med goda lyssnarfärdigheter

Goda lyssningsförmåga är avgörande för friska relationer. Oavsett om du stärker ett förhållande, löser en konflikt eller erbjuder stöd till en kris , kan bra lyssningsförmåga vara en livsnerven till fred. Lär dig hur du är en verkligt stödjande lyssnare, och du kan hitta dig själv omgiven av andra som kan göra samma sak. Här är några viktiga steg för att utveckla bra lyssningsförmåga:

Här är hur

  1. Lyssna, lyssna, lyssna. Fråga din vän vad som är fel, och lyssna verkligen på svaret. Låt dem utlösa sina rädslor, frustrationer och andra viktiga känslor, upprätthålla ögonkontakt och visa att du är intresserad av vad de har att säga. Motstå uppmaningen att ge oönskad rådgivning, och låt dem bara ta reda på det.
  2. Reframe vad du hör. Sammanfattar och upprepa din förståelse av vad de säger så att de vet att du hör dem och fokuserar på de känslor de känner. Om din vän till exempel pratar om familjeproblem kanske du kanske tycker att du säger: "Det ser ut som att sakerna blir ganska fientliga. Du låter som om du känner dig sårad. "
  3. Fråga om känslor. Be dem att expandera på vad de känner och varför. Att fråga om sina känslor ger en bra känslomässig frisättning och kan vara mer användbar än att bara fokusera på fakta om sin situation.
  4. Håll fokus på dem. Snarare än att fördjupa dig i en relaterad historia, håll fokusen på dem tills de mår bättre. Du kan hänvisa till något som hände med dig om du snabbt tar tillbaka fokuset. De kommer att uppskatta den fokuserade uppmärksamheten, och detta kommer att hjälpa dem att känna sig riktigt omhändertagna och förstådda.
  1. Hjälp Brainstorm. Snarare än att ge råd i början, som avbryter ytterligare utforskning av känslor och annan kommunikation, vänta tills de har fått sina känslor och hjälp dem sedan med brainstormlösningar. Om du hjälper dem att komma med idéer och titta på fördelarna och nackdelarna hos dem, kommer de sannolikt att komma fram till en lösning som de mår bra om. Eller de kanske känner sig bättre efter att bara ha kunnat prata och känna sig hörda.

tips

  1. Håll dig närvarande. Ibland lyssnar folk på att lyssna, men de väntar verkligen på att deras vän slutar prata så att de kan säga vad de har varit mentalt repeterande medan de har låtsat att lyssna. Människor kan vanligtvis känna det här, och det mår inte bra. De brukar också sakna vad som sägs eftersom de inte är fokuserade.
  2. Ge inte råd. Jag har nämnt detta några gånger redan, men det är viktigt eftersom oönskade råd faktiskt kan skapa stress . Det är vanligt att omedelbart ge råd och "fixa" din väns problem. Om inte det specifikt begärs, gör det inte. Medan du försöker hjälpa, kan det som fungerar för dig inte fungera för din vän; Dessutom kan råd känna sig nedslående. Om inte de direkt frågar om råd, vill din vän bara känna sig hörd och förstådd, och sedan hitta sina egna lösningar.
  3. Lita på processen. Det kan vara lite skrämmande att lyssna på känslor innan du dyker upp i lösningar, och att höra din vän prata om upprörda känslor kan till och med få dig att känna dig hjälplös. Men brukar erbjuda ett stödjande öra och sitta med din vän på ett obekväma ställe är det mest användbara du kan göra, och när känslorna rensas ut, kan lösningarna börja komma.
  1. Låt saker jämnt över tiden. Med allt detta fokus på din väns problem kan det vara svårt att inte fokusera lika lång tid på egen hand. Koppla av med vetskapen att när du behöver en vän kommer din vän sannolikt att bli en bättre lyssnare för dig. Om du konsekvent gör allt som ger, kan du omvärdera relationens dynamik. Men att vara en bra lyssnare kan göra dig till en starkare och mer omsorgsfull person och ge en mer stödjande vinkel mot dina relationer.