Vad är Chantix (Varenicline)?

Ett receptbelopp för att sluta röka med stor framgång

Chantix (vareniclin) är en receptbelagd medicin som ordineras för att hjälpa människor att sluta röka. Det har visat sig vara ganska fördelaktigt för många människor. Det har dock ett antal välkända biverkningar.

Huruvida det är bra för dig är en diskussion du behöver ha med din läkare, men det är en bra idé att lära dig hur Chantix fungerar och varför det kan hjälpa dig att bryta nikotinberoende.

Översikt

Chantix är varumärket för vareniclin tartrat, ett rökningstoppläkemedel som utvecklats av Pfizer, Inc. Det utvecklades specifikt för att hjälpa människor att sluta röka och det har två mycket unika egenskaper.

Chantix efterliknar en låg dos nikotin, vilket underlättar de symptom som är vanliga när man går genom uttag. Det blockerar också nikotin från bindning till receptorer , vilket i huvudsak gör det ineffektivt. Om en person röker medan han tar Chantix, får de inte den normala nikotinförstärkningen och rökning blir faktiskt intetsägande.

Studier indikerar att dina chanser att lyckas är två till tre gånger högre med Chantix än om du inte använde mediciner. Forskare fann också att det är mer effektivt än Zyban (bupropion) och andra nikotinbytesterapier, som plåster och pastiller.

Som med alla dessa alternativ finns de bästa framgångsnivåerna hos personer som får råd eller stöd när de försöker sluta .

recept

Chantix är endast tillgängligt på recept, så att du måste se en läkare för att få den. Det är väldigt viktigt att ha en ärlig konversation om din medicinska historia och rökfria mål också eftersom Chantix inte rekommenderas för alla.

När du diskuterar Chantix med din läkare, var noga med att nämna något av följande om de gäller dig:

Dosering och användning

Det rekommenderas att du börjar ta Chantix medan du fortfarande röker. Detta gör att läkemedlet kan byggas upp i ditt system vilket gör det mycket lättare att sluta röka när ditt slutdatum kommer. Det finns två sätt att starta Chantix terapi:

  1. Välj ditt slutdatum och börja sedan ta Chantix sju dagar innan du slutar röka.
  1. Börja ta Chantix och välj ett slutdatum som är mellan åtta till 35 dagars behandling.

Chantix kommer i två styrkor: .5 mg och 1 mg.

Efter din läkares specifika instruktioner börjar du troligtvis med en låg dos Chantix en gång dagligen och öka dosen gradvis tills du tar 1 mg tablett två gånger dagligen. Ta alltid Chantix med ett helt glas vatten och efter att ha ätit.

Om du saknar en dos, ta den så snart du kommer ihåg. Men om det är nära den tid då du ska ta nästa dos, vänta bara och ta den dosen och hoppa över den missade.

Om du glider upp och röker en cigarett, fortsätt använda Chantix och försök igen.

Det kan ta några veckor för denna behandling att ta tag i vissa människor, så ge inte upp.

Vanligtvis är Chantix ordinerat i upp till 12 veckor. Din läkare kommer att kunna skapa en behandlingsplan som bäst passar dina behov.

Bieffekter

Du kanske har hört att Chantix kommer med biverkningar . Bland de vanligaste är illamående, gas, kräkningar, förstoppning och störningar i drömmönster. Det finns andra mindre vanliga och potentiellt allvarliga biverkningar i samband med Chantix. Det rekommenderas inte för personer med vissa medicinska tillstånd eller som tar särskilda mediciner.

Endast din läkare kommer att kunna hjälpa dig att bestämma om Chantix utgör en betydande risk för dig. Det är bäst att prata med honom innan du fattar ett beslut baserat på andras erfarenheter, särskilt historier du läser online.

Ett ord från

Det är viktigt att komma ihåg att sluta hjälpmedel är exakt vad namnet innebär - hjälpmedel . Utan beslutsamhet och beslutsamhet att sluta röka, såväl som ytterligare stöd, kan sluta hjälp kanske inte hjälpa dig. Å andra sidan, med de andra elementen, kan något sluthjälp du väljer, vara till stor hjälp. När du är redo, prata med din läkare om Chantix för att se om det passar bra för ditt rökavbrottsprogram.

> Källor:

> Cahill K, Lindson-Hawley N, Thomas KH, Fanshawe TR, Lancaster T. Nikotinreceptor Partiella Agonister för Rökningstoppande. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2016; (5): CD006103. doi: 10.1002 / 14651858.CD006103.pub7.

> Rigotti NA. Patientutbildning: Sluta röka (Utöver grunderna). UpToDate . 2016.

> US Food and Drug Administration. Läkemedelsguide Chantix (Varenicline) Tabletter. 2016. https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2016/021928s040lbl.pdf