Egenskaper, fördelar och utveckling av känslomässig motståndskraft

Varför emotionell motståndskraft är en egenskap du kan utveckla

De med en högre grad av känslomässig motståndskraft klarar av att hantera stressen som kommer med det dagliga livet mer effektivt och lugnt. De kan också hantera kriser lättare. Lyckligtvis är känslomässig motståndskraft ett drag som kan utvecklas. Det är faktiskt ett drag som är absolut värt att utveckla av många anledningar, inte minst det är att det kan förvandla ditt liv och din stressupplevelse.

Vad är emotionell motståndskraft?

Emosionell motståndskraft refererar till ens förmåga att anpassa sig till stressiga situationer eller kriser. Mer eftergivliga människor kan "rulla med stansarna" och anpassa sig till motgång utan varaktiga svårigheter. mindre motståndskraftiga människor har svårare tid med stress och livsförändringar, både stora och mindre. Det har visat sig att de som lättare hanterar mindre stress kan hantera större kriser med större lätthet, så att motståndskraften har sina fördelar för det dagliga livet och för den sällsynta stora katastrofen.

Vad påverkar känslomässig motståndskraft?

Emotionell och fysisk motståndskraft är i viss utsträckning något du är född med. Vissa människor är naturligtvis mindre upprörda av förändringar och överraskningar - detta kan observeras i spädbarn och tenderar att vara stabila under hela livet. Emosionell motståndskraft är också relaterad till vissa faktorer som inte står under din kontroll, såsom ålder, kön och exponering för trauma.

Emellertid kan motståndskraften utvecklas med liten ansträngning. Om du vet vad du ska göra kan du bli mer motståndskraftig, även om du är naturligt mer känslig för livets svårigheter.

Vad är egenskaper för känslomässig motståndskraft?

Resilience är inte en kvalitet som du antingen gör eller inte äger Det finns varierande grader av hur bra en person kan hantera stress.

Fortfarande finns det vissa egenskaper som fjädrande människor tenderar att dela. Några av de viktigaste egenskaperna är:

Hur blir det mer motståndskraftigt

Som nämnts kan känslomässig motståndskraft utvecklas. Och eftersom stress och förändring är en del av livet, finns det alltid möjligheter att träna motståndskraft - lönen är betydande. Allt som krävs är ett intresse och engagemang för processen och lite information om hur man utvecklar och förstärker dragkraften .

källor:

Bonanno GA, Galea S, Bucciarelli A, Vlahov D. Vad förutsätter psykologisk motståndskraft efter katastrof? Demografiska, resurs- och livsstressens roll. Journal of Consulting och klinisk psykologi .

Southwick SM, Vythilingam M, Charney DS. Psykobiologi av depression och motståndskraft mot stress. Årlig granskning av klinisk psykologi .