Är en psykolog en doktor?

Ofta när folk använder termen läkare, vad de egentligen menar är en doktor i medicin eller MD. Tekniskt sett är alla som besitter doktorandnivå en doktor, däribland psykologer, som i allmänhet antingen har doktorsexamen i psykologi eller psykologdoktor (PsyD). Så, i den meningen är de verkligen läkare, men av en annan typ än vad du kan betyda.

Psykologer kan inte förskriva meds

Om det du verkligen vill veta är om en psykolog kan ordinera och administrera medicinska behandlingar för depression, till exempel mediciner eller förfaranden som elektrokonvulsiv terapi (ECT) eller transcranial magnetisk stimulering (TMS), då är svaret nej, de kan inte gör dessa saker. En psykolog arbetar huvudsakligen inom ett av två områden: psykologisk forskning och administration eller samverkan med patienter genom rådgivning och / eller psykoterapi .

Rådgivning tenderar att vara en kortsiktig typ av insats som syftar till att hjälpa patienten att arbeta genom sina problem. Psykoterapi innebär å andra sidan att arbeta med patienten på lång sikt för att dyka in i sina tankprocesser och sätt att vara i världen för att bestämma varför han upplever problemen han är.

Även om psykologer vanligtvis inte kan ordinera mediciner finns det vissa undantag från denna regel.

Vissa enheter inklusive staterna Illinois, New Mexico och Louisiana samt i folkhälsovården, USA: s militär och Guam tillåter lämpligt utbildade kliniska psykologer att förskriva medicinering, men med vissa begränsningar.

En psykiaters roll

Men i de flesta fall, om du behöver mediciner eller andra medicinska behandlingar för din depression, måste du besöka en annan typ av psykiatrisk professionell kallad "psykiater". En psykiater är en läkare, så kan han tillhandahålla dessa behandlingar.

Dessutom är han utbildad i hur man ska ge psykoterapi, även om fler och fler psykiatriker väljer att koncentrera sig på de medicinska aspekterna av behandlingen, och föredrar istället att hänvisa sina patienter till en annan psykiatrisk vårdpersonal för att ta itu med de psykologiska aspekterna av deras sjukdom.

Andra läkare kan förskriva läkemedel

Andra läkare, till exempel din familjläkare, kan också ordinera psykiatriska mediciner och detta kan vara ett bra alternativ för många, särskilt om ditt ärende inte är komplicerat och svarar bra på behandling med ett antidepressivt medel. Att se din personliga läkare är också en bra idé för att utesluta andra potentiella orsaker till din depression, inklusive vissa medicinska sjukdomar som hypotyreoidism och biverkningar av läkemedlet.

Både psykoterapi och mediciner kan hjälpa människor med depression. och ofta kommer människor att göra det bra med bara psykoterapi ensam eller med mediciner ensamma. Andra gånger kommer en kombination av båda att ge de bästa resultaten. I de fall då en persons depression har varit svår att behandla eller mediciner inte är ett bra alternativ, kan behandlingar som ECT eller TMS ge bättre resultat.

källor:

"Om Prescribing Psychologists." Öva Central. APA Practice Organization.

"Psykiatri: Är det för mig?" American Psychiatric Association Websit e. American Psychiatric Association.

Rehagen, Tony. "Psykolog eller psykiater: som är rätt för dig?" WebMD. WebMD, LLC. Recenserad av: Joseph Goldberg, MD den 16 september 2015.

"Skillnaden mellan en psyd och en doktorsexamen i psykologi." Capella University Blog. Capella University.