Anledningar till varför det är svårt att hålla vänner när du har ADHD

Tips för att förbättra dina sociala relationer

Att göra vänner och upprätthålla vänskap kan vara en kamp för vuxna med ADHD . Cynthia Hammer, MSW och ADHD tränare, ger viss inblick i sociala relationer och ADHD .

Varför det är svårt att hålla vänner när du har ADHD

Nyligen påpekade rubriken på en nyhetssida de fem bästa sätten att vara lyckliga i livet . Det första som noterades var att överväga behoven hos vänner.

Om du har ADHD vet du redan att du förmodligen konsekvent får ett lågt poäng i det här området. Vi blir fastnade i våra egna liv, utmanade att försöka hantera allt som händer, så att vi ofta misslyckas med att tänka på andra och vad vi kan göra för dem, säger Hammer.

Sociala relationer och ADHD

Här är några orsaker till att Hammer säger att ADHD kan orsaka problem att hålla vänner:

  1. Känna sig överväldigad. När vi är överväldigade, är det en sak för många att tänka på att göra en sak. Om det här "en sak" är för någon annan, kan det enkelt aldrig göra det på våra radarskärmar.

  2. Tänker det inte är viktigt. Vi berättar saker som "Det är inte så viktigt" "De kommer inte märka att jag inte skickar ett tackkort ... skicka ett födelsedagskort ... ring dem för att gratulera dem med en ny framgång. .vad som helst." Möjligheten att visa en vän som vi bryr oss om dem och att de är viktiga för oss kommer ... och går .... och vi har gjort det igen, eller snarare inte gjort det igen. Vänner som inte känner sig erkända och uppskattade med jämna mellanrum kan ofta falla till vägen när de frågar sig själva, "Vad finns det i det här förhållandet för mig?"

  1. Bli uttråkad. En ny kund berättade för mig att han tycker om att ha vänner men blir ofta uttråkad med dem, känner behovet av en paus. Han finner det svårt att vara konsekvent i att regelbundet njuta av sitt företag, regelbundet uppmärksamma dem och ge dem god vilja.

  2. Välja intressen över människor. Samma klient, vid andra tillfällen, tillåter något annat att ha företräde framför hur han spenderar sin tid. Han väljer att lära sig att använda sin nya dator, eftersom det intresserar honom mer än att gå på film med sin vän.

  1. Oregelbundet beteende. Oregelbundet, ojämnt beteende, som att spela som om du vill vara med någon en dag men då inte vill se dem igen i flera månader, är inte sättet att hantera vänskap . Personen på mottagningsänden av denna typ av vänskap kan känna sig använd och tror att du bara kontaktar honom eller henne när du inte har något bättre att göra.

  2. Dåligt minne. En extra utmaning för många med ADHD är dåligt minne. Vilka är namnen på din bästa väns tre barn? Vem ska ha en baby? Att berätta för dessa typer av personuppgifter och sedan inte hänvisa till dem i framtida konversationer utgör ett stort hinder för att skapa långsiktiga relationer. Folk vill känna att de är viktiga, att deras aktiviteter och framgångar och misslyckanden delas och värderas av sina vänner. Vänner som konsekvent säger "Jag kommer inte ihåg det" eller "Jag glömde dig berättade för mig att" ge intrycket att de bryr sig inte nog att minnas.

  3. Undvik ämnen som är viktiga för dina vänner. Om du undviker vissa ämnen eftersom du inte kommer ihåg nyckelfakta, kommer du att hitta det svårt att bygga ett långsiktigt förhållande. När du inte kan dela minnen och detaljer om dina tider tillsammans, ger du intrycket att du inte är verkligen intresserad av dina vänner och värdesätter inte deras vänskap.

Sätt att förbättra sociala relationer

Enligt Hammer är dessa steg du kan vidta för att förbättra dina vänskapar:

Hantera fattigt minne

Tyvärr kommer dåligt minne inte att gå, säger Hammer. Här är hennes strategier för att minimera inverkan:

Kom ihåg att du har mycket att erbjuda

Personer med ADHD har mycket att bidra till relationer - din entusiasm, din kreativitet, din energi, din humor. Låt inte ditt ljus dölja under en busk om andra inte ger sig chansen att känna dig bättre. Genom att lära och öva enkla tekniker för hälsosamma sociala interaktioner kommer du att vara på väg till ett gott gott förhållande och en ständig redovisning av meningsfulla vänskap.

> Källa:

> Cynthia Hammer, MSW. Personlig intervju / korrespondens. 25 mars 2008.