Hyperfokus och ADHD

När nollställning kan hjälpa eller skadas

Namnet Attention Deficit Disorder kan ge intrycket att om du har ADHD kan du inte fokusera eller uppmärksamma någonting. Detta är emellertid missvisande eftersom ADHD faktiskt är ett problem att reglera uppmärksamhet snarare än brist på uppmärksamhet.

Barn och vuxna med ADHD finner det väldigt svårt att fokusera på tråkiga vardagliga uppgifter, men kan fokusera exceptionellt bra på aktiviteter som intresserar dem.

Faktum är att när de är engagerade i en uppgift som är intressant för dem fokuserar de så bra att det kallas hyperfokus .

Förmågan att hyperfokusera kan vara frustrerande för föräldrar, lärare eller makar och resulterar i kommentarer som "de kan fokusera när de vill". Men möjligheten att fokusera är mer komplicerad än att bara vilja. Massor av personer med ADHD vill fokusera, kanske på föreläsning eller vad deras partner säger, men de kan bara hyperfokusera på en aktivitet när det finns rätt balans mellan personligt intresse, stimulans och belöning.

Hur ser Hyperfocus ut?

När någon är i hyperfokusläge blir de så nedsänkta i uppgiften att de är oblivious till allt som händer om dem. Du märker kanske detta när ditt barn spelar ett videospel, och du försöker få sin uppmärksamhet. Du ringer honom, men du får inget svar. Du försöker ringa högre, men du får fortfarande inget svar.

Slutligen försöker du höja din röst till en rop, och du får fortfarande inget svar.

Kathleen Nadeau delar i sin bok, Adventures in Fast Forward, en berättelse om en kvinna med ADHD som blev så hyperfokuserad på ett papper som hon skrev att hon var helt omedveten om att hennes hus hade slagit eld. "Hon hade saknat sirenerna och allt upproret och blev äntligen upptäckt av brandmännen och arbetade i sitt rum på ett lugnt sätt medan köket på baksidan av huset var uppslukt i flammor," skriver Nadeau.

Lyckligtvis kunde denna kvinna komma ut ur huset säkert. (Hennes papper var förmodligen utomordentligt välskriven, också!)

Fördelar med hyperfokus

Negativa effekter av hyperfokus

Tyvärr, om det inte hanteras ordentligt kan hyperfokus orsaka många problem. Vissa människor flyr in i sina egna världar, försummar dem runt dem och ignorerar viktiga uppgifter som behöver bli gjort. Om detta uppstår lider skol- och arbetsprestationer och relationer blir ansträngda. Till exempel:

5 tips för att få ut det mesta av hyperfokus

 1. Matcha din karriär med dina Hyperfocus-aktiviteter

  Välj en karriärväg som ligger i linje med vad du brukar hyperfokusera på. Som Nadeau förklarar, "Välj vad du älskar att göra som ditt livs arbete." På så sätt används din hyperfokus till nytta för din karriär. Plus, du kommer bli mycket lyckligare att göra vad du tycker om.
 2. Vad händer ditt barn Hyperfokus på?

  Att veta vad ditt barn hyperfokuserar på ger dig en inblick i deras intresseområden och motivation . Det kanske inte är vad en typisk 9-årig är intresserad av! Med denna kunskap kan du anpassa sina aktiviteter till att inkludera detta intresseområde. Till exempel när olympiska simningskampen Michael Phelps var ung kämpade hon i skolan. Hans mamma skräddarsydd sin utbildning kring hans intresse för att simma. För att hjälpa honom att läsa gav hon honom sportavsnittet i tidningen och såg till att hans matteproblem anpassades så att de simmade i samband med simning.
 3. Identifiera vad dina hyperfokusaktiviteter är

  När du vet exakt vad du hyperfokuserar på, kan du välja noggrant när du gör dem. Om du bara har några minuter innan du går ut med din partner eller innan du går och lägger dig, starta inte en hyperfokusaktivitet. Välj istället att göra dem på helgen när du har större bitar av tid.

  Som förälder kan du hjälpa ditt barn att göra detsamma.
 4. Ställ in tidsgränser

  Det är till hjälp för föräldrar att fasta tidsgränser kring "escapist" -aktiviteter där deras barn tenderar att hyperfokusera. Sitt ner med ditt barn, diskutera problemet och tillsammans kan du komma med förutbestämda tidsgränser.

  Vuxna kan också flyga till tv, video eller online chattgrupper och forum. Försök att begränsa din tid som deltar i aktiviteter som utesluter dig från omvärlden. Räkna ut en förutbestämd tid för att engagera dig i aktiviteten och hålla fast vid den.
 5. Ange påminnelser

  Ta reda på sätt att skapa ledtrådar som påminner om när det är dags att ta en paus från en aktivitet. Vuxna kanske vill ställa ett larm för att hjälpa dem att bryta sig bort från uppgiften ett tag.

  Föräldrar kan hjälpa sina barn att göra samma sak. Föräldrar kan också ge verbala och fysiska påminnelser. Ibland räcker inte verbal riktning för att stänga av videospelet. En förälder kan behöva ge en kran på axeln eller ens stå direkt mellan sitt barn och videoskärmen för att få sitt barns uppmärksamhet och hjälpa dem att byta till en annan aktivitet.
  > Källa:

> Nadeau, Kathleen G., Äventyr i snabb framåt: Liv, kärlek och arbete för ADD Adult. Brunner-Routledge, New York, 1996.