Depression och din kost

Brister i vitamin B och andra näringsämnen kan spela en roll i depression

Om du har kronisk depression, kan mer än en faktor orsaka dina symtom (lågt humör, letargi, ointressen i saker som du vanligtvis tycker om att göra, och så vidare). En av dessa är en möjlig brist i ett eller flera väsentliga näringsämnen. Detta kan vara bra nyheter, eftersom tillsammans med medicinering, terapi och annan behandling som din läkare föreskriver, kan enkla förändringar av din kost hjälpa dig att må bättre.

Endast en sjukvårdspersonal kan avgöra om du har en näringsbrist, så innan du fyller ditt kylskåp med nya livsmedel eller fyller på kosttillskott får du en officiell diagnos. Tänk också på att kroppen ger mest nytta av vitaminer och mineraler som kommer från mat snarare än piller. Faktum är att även om du inte är låg i något särskilt näringsämne, äter du en balanserad diet i allmänhet, en som består av färska livsmedel istället för bearbetade, hjälper dig att må bättre överhuvudtaget.

B-komplexa vitaminer

B-vitaminerna är viktiga för mentalt och emotionellt välbefinnande. De är vattenlösliga, vilket innebär att de inte kan lagras i kroppen, så du behöver få dem dagligen i kost. B-vitaminer kan vara utarmade av alkohol, raffinerad socker, nikotin och koffein. Överflöd av någon av dessa kan spela en roll i en B-vitaminbrist. Så här kan var och en av B-vitaminerna

C-vitamin

När för lite C-vitamin spelar roll i depressionssymptom kan kompletteringar säkert hjälpa till, särskilt om du har haft kirurgi eller en inflammatorisk sjukdom. Stress, graviditet och amning ökar kroppens behov av C-vitamin, medan acetylsalicylsyra, tetracyklin och p-piller kan minska kroppens försörjning.

mineraler

Brister i ett antal mineraler har förknippats med depressiva symtom såväl som fysiska problem. Bland dem är magnesium, kalcium, zink, järn, mangan och kalium. En nutritionist eller dietist kan avgöra om du är låg i någon av dessa mineraler och föreslår sätt att inkludera fler av dem i din kost.