Kognitiv beteendeterapi för människor med SAD

Social ångestgruppsterapi kan ta många former. En av de vanligaste formerna för gruppterapi för social ångestsyndrom (SAD) är kognitiv beteendemässig gruppterapi.

Om du nyligen har diagnostiserats med SAD , kan din läkare eller terapeut ha rekommenderat att du deltar i kognitiv beteendeterapi för social ångest.

Du har förmodligen många frågor om vilken gruppterapi som ska involveras och hur det hjälper dig med dina speciella symtom .

Du kan till och med ifrågasätta hur man är i en grupp människor - vad du kan frukta mest - kommer att hjälpa erövra din ångest.

Om du har SAD har du förmodligen spenderat mycket av ditt liv undviker de sociala situationer som utlöser din ångest. Dina kommunikationsförmåga och förtroende för dina förmågor har sannolikt lidit som ett resultat. Detta leder till dåligt självkänsla och ökad ångest.

Gruppterapi är ett utmärkt ställe att bygga sociala färdigheter och minska ångest i en miljö som inte hotar. Dessutom kan andra personer med SAD vara några av de trevligaste personerna du någonsin kommer att träffas.

Fördelar med gruppterapi för social ångestsyndrom

En bonus som kommer från att delta i en grupp är chansen att träffa andra med samma problem. Även om inte alla kommer att ha samma utlösare eller svårighetsgrad av symtom, är det bra att veta att du inte är ensam.

Gruppens situation låter dig också rollspel situationer som skulle vara hotande att möta genast i verkligheten.

Denna tröstande och säkra miljö är perfekt för att bygga förtroende för dina sociala färdigheter innan de släpps ut på den "riktiga" världen.

Var hittar man en terapigrupp

Du kommer vanligtvis att hänvisas till en terapigrupp av din läkare, psykiater, psykolog eller annan psykiatrisk specialist. Annars kan du leta efter terapeutgrupper på de gula sidorna eller genom din lokala eller nationella ångestförening.

Gruppterapi är generellt täckt av sjukförsäkring men det är bäst att kolla med din försäkringsgivare om specifika uppgifter om din täckning.

Vad ska man leta efter i gruppterapi

Om du skulle delta i den ideala gruppterapin för SAD, hur skulle det se ut? Nedan följer några av de funktioner man kan förvänta sig av en stor grupp.

Under ett första besök med din terapeut kanske du vill fråga om hans / hennes erfarenhet av sjukdomen och med gruppterapi.

Om du inte är bekväm med att fråga om dessa typer av frågor kan det hjälpa till att ta med en familjemedlem eller vän tillsammans för att stödja dig.

Familjemedlemmar brukar inte normalt delta i kognitiv beteendemässig gruppterapi. De kan dock spela en viktig roll för att hjälpa till med läxor och hjälpa till att övervaka och belöna dina framsteg.

Behandlingstekniker

Typiskt kommer behandlingen att bestå av 12 till 24 veckovisa sessioner.

I den första sessionen presenterar terapeuten den kognitiva beteendemodellen av SAD och motiveringen bakom behandlingen.

Under senare sessioner kommer gruppen att fokusera på tre huvudkomponenter: in-session exponering, kognitiv omstrukturering och läxa uppdrag.

  1. Exponering sker antingen i session eller i den verkliga världen. Exponering stör äventyrscykeln genom att låta dig stanna i en räddad situation tillräckligt länge vid upprepade tillfällen att du känner en naturlig minskning av ångest. Genom rollspel kan gruppen tjäna som publik för en nervös talare, chefen för någon rädd för att be om en höjning, det romantiska intresset för någon rädd för att fråga människor ut på en date - du får idén.
  2. Kognitiv omstrukturering sker vanligen före, under och efter exponering (både i session och i den verkliga världen) och ger dig chansen att testa dysfunktionella övertygelser. Du kommer att bli ombedd att utvärdera om dina tankar är till hjälp och för att underhålla mer adaptiva sätt att betrakta fruktade situationer. I en gruppinställning frågar terapeuten vad du känner eller tänker när du går igenom exponering.
  3. Leksaker kommer i allmänhet att be dig att möta situationer i verkligheten som simulerades under rollspel. Du kommer också att bli ombedd att reflektera över hur du hanterar din ångest under verklig exponering. På detta sätt tar du rollen som terapeut och lär dig att tänka adaptivt.

Vissa grupper kan till och med ta fältturer för att träna i det verkliga livet. Till exempel, för den person som är rädd för att vara centrum för uppmärksamhet, ta en tur till det lokala köpcentret. Sitta i maträtten. Sedan har gruppmedlemmar sjungit "Grattis på födelsedagen" för att hjälpa personen att komma över sin rädsla.

Efterbehandling Behandling

I slutet av gruppterapin kan du känna dig lite nervös för din förmåga att hålla reda på vad du har lärt dig. Vissa grupper kan erbjuda booster sessioner under månaderna efter behandlingen.

Om du på något sätt känner att dina symtom återkommer, är några ytterligare sessioner allt som krävs för att återfå de förbättringar som du har gjort.

Källa:

Heimberg RG, Becker RE. Kognitiv beteendemässig gruppterapi för social fobi: Grundläggande mekanismer och kliniska strategier . New York: Guilford; 2002.