Färga Mandalas som en meditationsteknik

1 - Vad är en Mandala?

Wikimedia Commons / Public Domain

Även om du kanske inte har hört talas om ordet mandala innan vet du redan vad det är. Mandala betyder cirkel i sanskrit.

Cirklar är en kraftfull symbol som finns i varje kultur. Vi ser dem i halor, bönshjul och andra religiösa symboler, arkitektur och natur. Mandalas är heliga cirklar som länge har använts för att underlätta meditation i indiska och tibetanska religioner. Människor skapar och tittar på mandalas i huvudsak för att centrera kropp och själ.

Mandalas går in i medicin som ett helande verktyg. En ökande kropp av kliniska prövningar tyder på att meditation kan öka immunförsvaret, minska stress , bekämpa depression, minska smärta, sänka blodtrycket och stimulera frisättningen av melatonin, ett hormon som antas sänka cellens åldrande och främja sömn.

Mandalas är inte bara något att titta på eller meditera på. Det finns nu mandala färgböcker. Att färga en mandala med hjälp av blyertspennor, kritor, färg eller pasteller kombinerar fördelarna med meditation och konstterapi.

Människor som färgar mandalas upplever ofta en djup känsla av lugn och välbefinnande. Det är ett enkelt verktyg som inte kräver någon expertis, men det kan vara anmärkningsvärt lugnande och närande. Mandalas fokuserar inte bara din uppmärksamhet, men låter dig uttrycka din kreativa sida, som många av oss försummar i våra dagliga liv.

De kan vara särskilt användbara för:

Men de är inte för alla. Färgande mandalas innebär repetitiva rörelser och gripande, vilket kan förvärra smärtsymptom och artros i fingrarna. Det kan orsaka smärta hos personer med karpaltunnelsyndrom, tennisarmbåge (känd medicinskt som lateral epikondylit) och andra former av repetitiv stamskada.

2 - Vad du behöver för att färga en Mandala

Från Coloring Mandalas 2 av Susanne F. Fincher; 2004. Reprinted enligt överenskommelse med Shambhala Publications, Inc., www.shambhala.com.

Hur man kommer igång

1. Du behöver kritor, blyertspennor, kalkar, pasteller, färg eller markörer i olika färger.
2. Skriv ut mandala.
3. Hitta en lugn och bekväm plats.
4. Börja färgning. Tänk inte på ditt val av färg för mycket och oroa dig inte om matchande färger. Låt dina instinkter vägleda dig. När du har börjat med den första färgen kommer resten att följa naturligt. Susan säger: "En färg på mandalen bjuder in en annan, som en gäst som ber om att föra sin vän till din fest."

Du är nu redo att prova att färga mer mandalas och till och med skapa dem själv!

Den utskrivbara mandala är från Coloring Mandalas 2 av Susanne F. Fincher; © 2004. Återtryckt enligt överenskommelse med Shambhala Publications, Inc., http://www.shambhala.com/

Ansvarsfriskrivning: Informationen på denna sida är endast avsedd för pedagogiska ändamål och är inte ersättning för råd, diagnos eller behandling av en licensierad läkare. Det är inte avsett att täcka alla möjliga försiktighetsåtgärder, interaktioner mellan läkemedel, omständigheter eller biverkningar. Du bör söka snabb medicinsk vård om några hälsoproblem och rådfråga din läkare innan du använder alternativ medicin eller förändrar din behandling.