Ta Xanax och Klonopin tillsammans: Vad är de biverkande effekterna?

Undrar du om det är en bra idé att ta både Xanax (alprazolam) och Klonopin (clonazepam) för ångest och panikattacker? Du kan vara orolig över vilka potentiella biverkningar det kan vara när du tar båda drogerna tillsammans. Läs mer om fördelar och nackdelar så du vet vad du ska diskutera med din läkare.

Eventuella biverkningar

Xanax och Klonopin hör till en klass (eller typ) av läkemedel som kallas bensodiazepiner.

Benzodiazepiner används vanligtvis för att behandla ångest och hjälpa många människor som har panikstörningar.

Båda dessa mediciner kan orsaka oönskade biverkningar hos vissa människor, inklusive dagslöjen, en feber, humörförändringar och allergiska reaktioner. Även dessa läkemedel kan bli mindre effektiva över tid, och vissa människor ökar dosen för att lindra ångest . Sådana ökningar i dosen kan emellertid leda till beroende och göra det svårt att minska medicinen eller stoppa den.

Eftersom Xanax och Klonopin tillhör samma läkemedelsklass och är liknande mediciner, har de liknande biverkningar. Att ta båda samtidigt kan göra det mer troligt att du kommer att uppleva en negativ effekt.

Hur lång tid tar varje läkemedel

Du kanske vill tala med din läkare om hur länge du kommer att vara på Xanax och Klonopin och om det kommer att vara nödvändigt för dig att fortsätta att ta båda medicinerna.

Xanax stannar i kroppen för mindre tid än Klonopin. Om du börjar med att ta Xanax ensam, kan din läkare starta Klonopin för att hjälpa dig att bättre kontrollera dina ångest och panikattacker . Om det hjälper, kan din läkare rekommendera att du minskar doseringen av din Xanax och avvinner dig själv.

Läkemedelsinteraktioner

Du måste också vara medveten om att både Xanax och Klonopin samverkar med många andra läkemedel.

Det är viktigt att du berätta för din läkare och apotekspersonal om alla mediciner som du använder. Detta inkluderar receptbelagda läkemedel, läkemedel mot disken och till och med kosttillskott som vitaminer och växtbaserade läkemedel.

Båda medicinerna interagerar också med grapefruktjuice, vilket kan öka mängden mediciner som kommer in i kroppen. Dricka grapefruktjuice kan öka risken för biverkningar, så undvik att drycken helt för att vara säker.

Post-Traumatisk stressstörning (PTSD)

Ångest och panikattacker kan vara symptom på posttraumatisk stressstörning (PTSD), ett tillstånd som är vanligt bland veteraner som återvänder från Irak och Afghanistan. Om du är orolig för att du kan få PTSD, snälla tala med din läkare för att du ska bli korrekt diagnostiserad och få tillgång till lämpliga tjänster. Till exempel kan din läkare rekommendera att du får annan behandling, till exempel psykologisk terapi, förutom att du tar något läkemedel.

Också vara medveten om att människor som lider av ångest och personer som har PTSD är mer benägna än den allmänna befolkningen att missbruka ämnen , så håll ögonen på ditt intag av alkohol och fritidsdroger eftersom du kanske behöver söka separat behandling för det.

> Källa:

> Tsutaoka B. Kapitel 31. Benzodiazepiner. I: Olson KR. eds. Förgiftning och drogöverdos, 6e . New York, NY: McGraw-Hill; 2012. Tillträde 26 januari 2016.