Födelse: Första etappen av utveckling

Hur nyfödda bedöms

När fostret har nått full tid, är det dags att göra det första stora utseendet i världen. I en normal, okomplicerad födelse signalerar fosterhjärnan först frisättningen av hormoner som sedan passerar in i moderns blodomlopp. Dessa hormoner får moderns livmodermuskler att kontrahera och slappna av, först i ett oregelbundet mönster men gradvis blir allt vanligare.

Under detta första skede av arbetskraft trycker dessa livmoderkontraktioner gradvis ned fostret nedåt, lägger trycket på livmoderhalsen och får det att expandera tills det öppnar sig till ca 10 cm så att fostrets huvud passerar genom. Nästa steg är en kort period som kallas övergång där barnets huvud flyttar in i födelsekanalen.

Slutligen, i andra fasen av arbetet, kronas barnets huvud vid öppningen av slidan. I de flesta fall, mindre än en timme efter kråka, kommer huvudet äntligen att dyka upp helt. Eftersom huvudet är den största delen av barnet, följer resten av barnets kropp snabbt.

Hur nyfödda bedöms

Under de första magiska ögonblicken efter födseln kan båda föräldrarna undra på den häpnadsväckande prestationen som de just har uppnått och beundrar den nya varelsen som de just har kommit in i världen. De flesta barn börjar gråta nästan omedelbart och cirkulationssystemet börjar fungera.

När syret rusar genom kroppen, kommer bebisens hud snabbt att vända sig från en något blå snett till ett rosigt rosa.

För den medicinska personliga närvaro till födseln är de första ögonblicken i livet en tid att genomföra viktiga bedömningar för att säkerställa att barnet är hälsosamt. Navelsträngen är skuren, vilken slem som helst avlägsnas snabbt från munnen och halsen, och barnet torkas rent av något blod eller andra vätskor.

Om leveransen sker i en medicinsk miljö eller om en utbildad vårdpersonal är närvarande, ska barnets kroppsarbete omedelbart bedömas.

Ett av de vanligaste sätten att bedöma nyfödda är känt som Apgar-skalan, en snabb och enkel metod att utvärdera hälsan hos ett nyfött barn. Poängen bestäms med hjälp av fem grundläggande kriterier som betygsätts på en skala från noll till två. Poängen för varje kriterium summeras sedan, så en Apgar-poäng kan sträcka sig från noll till 10. Du kan se ett exempel på Apgar-skalan i tabellen nedan.

Denna bedömning utförs vid en minut efter födseln och igen fem minuter efter födseln. Även om spädbarn kan göra låga poäng vid en minuts punkt, förbättras många snabbt och poängterar mycket högre av fem minuters markering. Om emellertid barnet fortfarande står under en sju vid fem minuters poäng, behövs hjälp för att fastställa normal andning. De som räknas under en fyra vid den andra bedömningen anses vara kritiska och behöver omedelbar medicinsk hjälp för att förhindra andningsödan eller döden. I fall där Apgar-poängen förblir under en tre mellan 10 och 30 minuter efter födseln, finns det en ökad risk för långvarig neurologisk nedsättning.

Det är viktigt att komma ihåg att Apgar-testet var utformat så att vårdpersonal snabbt kan avgöra om ett nyfött barn behöver ytterligare medicinsk intervention. Det var aldrig avsett att göra långsiktiga förutsägelser om ett barns framtida hälsa och utveckling. Mycket få bebisar gör en perfekt 10, men de flesta är helt kapabla att hantera livet utanför livmodern.

Mer om tidig utveckling

Apgarskalan

Göra Färg Hjärtslag Reflex Irritabilitet Muskelton Andas
0 Blå, blek Frånvarande Inget svar Limp, slap Frånvarande
1 Kroppsrosa, extremiteter blå Långsam, under 100 Grimas eller svaga skrik Vecka, inaktiv Långsam, oregelbunden
2 Helt rosa Snabba, över 100 Gråt eller dra bort Stark, aktiv när stimulerad Stark, älskling gråter