Förberedelser för att se en ny psykiater

En tips för att göra ditt första psykiatriska besök gå smidigt

När du går till din första möte med en ny psykiater, psykolog eller annan psykisk hälsovårdspersonal kan du vara nervös. Du är nog inte säker på vad du kan förvänta dig, vilket kan leda till att du känner dig utom kontroll. Här är ett bra tips som hjälper dig att förbereda dig för det första besöket.

Förväntningar mot Verkligheten - Hantering av anställningsangst

Din ångest över det här första mötet kan leda till att du antar det värsta eller tror att behandlingen blir hårdare än vad den egentligen är.

Du kan till exempel tänka att du har för många problem att ta itu med. Verkligheten är dock att din terapeut kommer troligen att fokusera på bara ett eller två frågor till att börja med och gå vidare därifrån. Att vara beredd på ditt första möte kan hjälpa dig att hantera din ångest och nervositet.

En användbar tips för att förbereda sig för den första utnämningen

Ta dig tid att sitta en dag eller två före din möte och lista över allt du känner, med detaljer om triggers och hur ditt liv påverkas av varje objekt. Till exempel:

Om du känner dig paranoid måste du lista inte bara känslan, men vad du tycker om paranoid och hur det påverkar ditt liv.

Titta på etiketterna

Lägg INTE etiketter på dina känslor eller triggers. Låt läkaren göra det. Terapeuter kan oavsiktligt påverkas av dina etiketter, vilket kan påverka din diagnos. Återigen vill du bara lista exakt vad du känner och upplever och hur ditt liv påverkas.

Genom att använda detta tillvägagångssätt minskar inte bara chansen att din bedömning av dina känslor kommer att missgynna terapeuten, men kan göra hela processen mycket enklare för dig också. När du börjar skriva ner eller tänka på dessa exakta känslor och erfarenheter som du har haft, kommer du troligen att upptäcka att det här är mycket enklare och enklare än att försöka ge dem namn och märka dem själv. Om du känner dig orolig när du gör din lista, ta en paus och se till att du bara skriver känslor och inte försöker hitta förklaringar, mönster eller en diagnos.

Varför en lista är bra för den första utnämningen

När du bryter ner dina känslor och hur de påverkar ditt dagliga liv, målar du en mycket tydlig bild för läkaren. Det är väldigt svårt att göra det på plats i ett kort besök när din hjärna snurrar och du inte är redo, så gör listan i förväg.

Samtidigt oroa dig inte för mycket om du inte har listat absolut allt du känner eller upplever.

Terapi sker vanligen över många besök, och det här första besöket lägger en grund som kan fyllas i senare. Du kanske vill rangordna några av dina känslor eller lägga till anteckningar så att du kan dela dina känslor som är störststörande direkt.

Gör tre kopior av din lista, två för dig och en för doktorn. Lämna en kopia hemma, om något händer med kopian du tar för dig själv och ta de andra två tillsammans med dig. När du ser läkaren, ge honom eller henne listan och gå över den tillsammans. På det här sättet kommer du inte behöva komma ihåg allt du ville berätta för honom eller henne på plats och du kommer inte att gå och slå dig själv för att du glömde att säga något.

Efter din första utnämning

När du kommer hem efter din första möte, kanske du vill lägga till anteckningar på din lista. Medan besöket är friskt i ditt sinne, gör anteckningar för saker du vill prata om mer djup i framtiden eller känslor som du inte hade tid att ta itu med under besöket.

Ta en stund också och fråga dig själv om du vill fortsätta att se den här personen, eller om du istället vill se en annan psykisk vårdgivare. En viktig del av att hantera alla psykiska tillstånd är att utveckla ett solidt förhållande till en psykiater eller terapeut du kan lita på. Psykiska vårdpersonal, som alla människor, har ett brett utbud av personligheter, styrkor och svagheter, och det är viktigt att hitta den som är rätt för dig som individ.

Bottom Line på planering fram till din mentala hälsovård

Att skapa en detaljerad lista kan göra ditt första möte med en mentalvårdspersonal gå mycket smidigare. Din läkare kommer också att uppskatta din förberedelse. Kom ihåg att hålla din lista enkel och begränsa den till känslor och upplevelser, var försiktig så att du inte fyller i diagnoser som kan vilseleda både dig och din terapeut.