Fördelarna med Altruism för stresshantering

Det har ofta sagts att det är bättre att ge än att ta emot, men visste du att denna kliché verkligen stöds av forskning? Medan många av oss känner sig alltför stressade och upptagna att oroa sig för att hjälpa andra med sina bördor - eller skulle vilja tänka på att göra goda gärningar när vi har mer "mer" tid, energi och pengar- altruism är sin egen belöning och faktiskt kan hjälpa du lindrar stress.

Altruistiska handlingar kan förbättra din livskvalitet på flera sätt och är absolut värt ansträngningen. Här är några sätt som hjälper andra att hjälpa dig.

Psykologiskt välmående

Studier visar att altruism är bra för ditt emotionella välbefinnande och kan mätbart förbättra din sinnesfrid. En studie visade exempelvis att dialyspatienter, transplanterade patienter och familjemedlemmar som blev supportfrivilliga för andra patienter upplevde ökad personlig tillväxt och känslomässigt välbefinnande.

En annan studie om patienter med multipel skleros (MS) visade att de som erbjöd andra MS-patienter ömsesidigt stöd fick faktiskt större fördelar än deras stödda kamrater, bland annat mer uttalad förbättring av självförtroende, självmedvetenhet, självkänsla, depression och daglig funktion. De som erbjöd stöd fann generellt att deras liv förändrades dramatiskt till det bättre.

Ökat socialt stöd

Studier visar också att det som går i allmänhet kommer runt.

Närmare bestämt, när människor gör altruistiska personliga offer, slutar de skörda vad de sår i form av favörer från andra.

Dessa individer tjänar rykte som altruistiska människor och slutar få favoriter från andra som de kanske inte ens har hjälpt direkt. De gynnar och det sociala stödet du tjänar genom altruism kombinerat med de goda känslorna du får från att hjälpa andra, mer än att kompensera för de uppoffringar som gjorts i namnet altruism.

Hålla perspektiv

Många människor inser inte den starka inverkan som deras jämförelser har på deras utsikter. Men dina förväntningar på livet och de människor du jämför dig med kan göra en verklig skillnad i din nivå av livsupplevelse. Till exempel kan ditt hem tycka att det är lurat om du jämför det med de vardagsrum som du ser på sidorna av dekorationstidningar, eller det kan tyckas palatslikt och överdrivet i jämförelse med de strukturer som befolkas i fattiga länder.

Att hjälpa andra i nöd, särskilt de som är mindre lyckliga än dig, kan ge dig en känsla av perspektiv på hur lyckligt du ska ha det du gör i livet - vare sig det är hälsa, pengar eller ett säkert ställe att sova och hjälpa till du fokuserar mindre på de saker du tycker du saknar. Att hjälpa andra med sina problem kan också hjälpa dig att få ett mer positivt perspektiv på de saker i livet som orsakar stress.

Bättre gemenskap

När du gör något bra för någon annan, går ofta de positiva effekterna bortom bara dig och den andra personen som påverkar hela ditt samhälle. En av mina favoritillustrationer av detta fenomen är i filmen Pay It Forward där en pojkes goda gärningar har långtgående positiva konsekvenser.

När du gör trevliga saker för andra gör du det ofta möjligt för dem att göra bra saker för andra, och fenomenet växer. Dina barn och dina vänner kan se ditt goda exempel och uppträda på mer altruistiska sätt också. Som Gandhi sa, "Du måste vara den förändring du vill se i världen" och du kan bidra till ett mer positivt samhälle.

Stressrelief

När du känner dig stressad och överväldigad kan du känna att du minst kan ge. Men altruismshandlingar kan vara en stor form av stressavlastning.

Studier har visat att handlingssaken kan aktivera hjärnans område som är förknippat med positiva känslor , lyfta dina andar och få dig att må bättre, desto mer ger du.

Och med tanke på att altruism kan leda till varaktigt känslomässigt välbefinnande, ett mer positivt perspektiv, en positiv effekt på andra och bättre social ställning, gör det verkligen jobbet som ett hälsosamt medel för att lindra stress och öka livsledningen.

källor:

Brunier G, Graydon J, Rothman B, Sherman C, Liadsky R. Det psykologiska välbefinnandet hos frivilliga för nyfödda support. Journal of Advanced Nursing .

> Schwartz CE, Sendor M. Hjälpande andra hjälper dig: Response Shift Effects i Peer Support. Samhällsvetenskap och medicin .

> Harbaugh WT, Mayr U, Burghart DR. Neurala svar på beskattning och frivilligt ger uppenbara motiv för välgörande donationer. Vetenskap , juni 2007.