Förhållandet mellan PTSD och IBS (irritabelt tarmsyndrom)

Vid första ögonkastet verkar posttraumatisk stressstörning (PTSD) och irritabel tarmsyndrom (IBS) inte ha någon speciell koppling. PTSD och IBS uppstår dock ofta ihop. Om du har PTSD , IBS eller båda, förstå hur de är anslutna kan du hjälpa dig att hitta den mest lämpliga behandlingen.

Förstå Irritabel Tarmsyndrom

IBS är en matsmältningsstörning som är vanligare än du kanske tror.

Här är några statistik:

Personer med IBS har kronisk buksmärta och stora problem med tarmfunktionen, såsom brådskande diarré, kronisk förstoppning eller, vid olika tillfällen, båda. IBS verkar bero på en störning i hur tarmarna fungerar; Detta fel är dock inte väl förstått eller lätt detekterat.

Orsakerna till IBS är inte heller fullständigt förstådda, men det finns bevis som förbinder IBS med vissa psykiska problem. Till exempel, jämfört med personer utan IBS, är personer med IBS mer benägna att ha humör och ångest. Psykiska problem uppstår först, då IBS, som tyder på att ha några av dessa problem kan öka risken för att utveckla IBS.

PTSD och IBS

Om du har PTSD, kommer du att vara intresserad av att lära dig att ångestsjukdomar , särskilt PTSD, är de psykiska hälsoproblem som sannolikt kommer att inträffa före IBS. Faktum är att det finns en stark koppling mellan stress och IBS. Personer som har IBS verkar också ha högre exponeringsnivåer för traumatiska händelser .

Till exempel fann en ny studie av 21.264 urbana amerikaner att 8,2 procent hade IBS, med nästan 82 procent av kvinnorna. Studien fann också en stark association mellan PTSD och IBS: Afroamerikaner med IBS är dubbelt så sannolikt att de också har PTSD.

En annan studie av kvinnoveteraner med och utan IBS fann att 22 procent av kvinnorna med IBS också hade PTSD jämfört med 11 procent av kvinnorna som inte gjorde det.

Varför traumatiska händelser och PTSD leder till IBS

Det är inte klart varför traumatiska händelser och PTSD kan leda till IBS, men det är troligt att kronisk stress från en traumatisk händelse eller PTSD kan skada ditt matsmältningssystem.

I PTSD aktiveras din kropps "fight or flight" -svar ofta, och frigör ett ämne i hjärnan som kallas kortikotropinfrisättande faktor (CRF). Bland annat ökar CRF slem och vattensekretion i din kolon och störar kolonmotiliteten (hastighet av muskelkontraktion). Det är troligt att de höga nivåerna av CRF bidrar till utvecklingen av IBS hos personer med PTSD.

Fördelarna med att behandla PTSD och IBS

Om du har PTSD och IBS kan stressen att ha PTSD göra din IBS-symtom värre - och vice versa. Lyckligtvis kan behandlingen av din PTSD också förbättra din IBS.

En av de mest effektiva behandlingarna för PTSD är exponeringsbehandling och andra alternativ är också tillgängliga . Om du letar efter en PTSD-behandlingsleverantör kan ett antal webbplatser hjälpa dig att ansluta till leverantörer i ditt område.

> Källor:

> Harvard Health Publishing. Stress och Sensitiv Gut. Harvard Medical School. Publicerad augusti 2010.

> Internationell grund för funktionella gastrointestinala störningar. Fakta om IBS. Uppdaterad 24 november 2016.

> Iorio N, Makipour K, Palit A, Friedenberg FK. Posttraumatisk stressstörning är associerad med irritabelt tarmsyndrom hos afroamerikaner. Journal of Neurogastroenterology and Motility . 2014; 20 (4): 523-530. doi: 10,5056 / jnm14040.

> Vit DL, Savas LS, Daci K, et al. (2010). Traumas historia och risk för irritabel tarmsyndrom hos kvinnoveteraner. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. 2010; 32 (4): 551-561. doi: 10.1111 / j.1365-2036.2010.04387.x.