Grapefruktinteraktioner med bipolära läkemedel

Kombinerad användning kan orsaka ökad koncentration av drog

Grapefruktjuice kan verka som den perfekta drycken för en bra gammaldags amerikansk frukost, men när det gäller att tvätta dina bipolära läkemedel, tänk igen. Till skillnad från vissa typer av citrusfrukter kan grapefrukt störa metabolismen av vissa läkemedel, vilket oavsiktligt ökar deras koncentration till potentiellt toxiska nivåer.

Bipolära droger är inte de enda som påverkas.

Också på fluga-listan används mediciner för att behandla allt från högt kolesterol och arytmi till allergier och hiv. Även Viagra är komplicerat av de annars hälsosamma effekterna av grapefrukt.

Hur grapefrukt stör läkemedelskoncentrationen

Ett antal psykotropa läkemedel , inklusive de som används för behandling av ångest, depression och psykos, är bland de 85 agenterna som grapefruktjuice är känt att störa.

Detta beror på att grapefrukt innehåller furanokoumariner, en organisk förening som blockerar ett enzym som normalt bryter ner vissa mediciner. Detta innebär effektivt att läkemedelskoncentrationsnivåerna i blodet blir högre än förväntat. I vissa fall betyder det att den avsedda effekten och / eller biverkningarna blir starkare, till och med oacceptabel. Vid andra tillfällen kan det vara farligt.

Medan andra citrusfrukter som pomelos, limes och Sevilla-orange innehåller furanokoumariner, har de inte studerats så nära.

Grader och persistens av effekt

Graden av grapefrukt som kan påverka vissa droger kan variera. För vissa mediciner kan ett litet glas juice resultera i vad som motsvarar en dubbel- eller trippeldos.

Till exempel metaboliseras så mycket som 99 procent av BuSpar (buspiron) normalt innan läkemedlet går in i blodomloppet.

När det tas med grapefruktjuice kan koncentrationen öka med så mycket som 400 procent

Samtidigt kan effekterna av grapefrukt vara långvariga, interagera med vissa droger var som helst från några timmar till 24 timmar efter intag.

Med detta sagt påverkas inte alla droger i en drogklass (eller drabbas på samma sätt) av grapefrukt. För många bipolära läkemedel är det tillräckligt att separera grapefrukten och den dagliga dosen med fyra timmar för att undvika interaktion.

Alternativt kan du undvika grapefrukt helt och ersätt med en apelsinjuice (andra än Sevilla).

Lista över psykotropa läkemedel som påverkas av grapefrukt

Allt sagt, det finns 15 droger som vanligtvis används för att behandla symtom på bipolär sjukdom som är kända för att påverkas, i olika grad, av grapefrukt:

Ett ord från

Varje år identifieras ett ökande antal droger som en möjlig interaktion med grapefrukt.

Som ett resultat, läs alltid i paketinsatsen i sin helhet för att förstå vilka interaktioner som kan uppstå. Typiskt kan du hitta detta i eller omkring femte stycket där det skulle läsa: "Tala med din läkare innan du tar grapefrukt eller grapefruktjuice i din kost medan du tar detta läkemedel."

Till sist kan du fortfarande njuta av näringsrika fördelar med grapefrukt om det tas klokt. Kombinationen av C-vitamin, fiber, kalium, lykopen och kolin är nyckeln till att upprätthålla ett hälsosamt hjärta och normaliserande lipider (särskilt triglycerider) i ditt blod. Tala med din läkare om du är osäker.

> Källa:

> Pawelczyk, T. och Kioszewska, I. "Grapefruktjuice-interaktioner med psykotropa läkemedel: fördelar och potentiell risk". Przegl Lek. 2008; 65 (2): 92-5.