Hälsofarorna för rökning

Hur rökning skadar oss: från huvud till tå

Har du någon aning om vilken rökning-relaterad sjukdom som är den främsta orsaken till död bland rökare? Om du tänker på att det är lungcancer eller KOL / emfysem, har du fel. Medan båda dessa rökningrelaterade sjukdomar gör anspråk på många liv, är det hjärt-sjukdom som det håller toppluckan i listan över sjukdomar som dödar rökare.

Hjärtsjukdom är den ledande dödsorsaken i USA idag och den främsta dödsorsaken bland rökare.

Och på global nivå rapporterar forskare att det fanns 1,690 000 för tidiga dödsfall från hjärt-kärlsjukdom bland rökare år 2000. Däremot var det cirka 850 000 lungcancerdöd under samma år och 118 000 KOL-dödsfall från rökning 2001, över hela världen .

Rökning är svårt i hjärtat, men faktum är att tobaksbruk spelar en roll i en mängd sjukdomar som i slutändan leder till funktionshinder och / eller död. Cigarettrök innehåller över 7.000 kemiska föreningar; Varav 250 är kända för att vara giftiga och uppåt 70 har identifierats som cancerframkallande ämnen. Sett i det ljuset är det inte konstigt att effekterna av rökning är så utbredda och destruktiva.

Låt oss ta en titt på hur cigarettrök påverkar våra kroppar, från topp till tå. Du kan bli förvånad på några av de sätt som rökning har en negativ inverkan på vår hälsa.

Brain och mentala effekter:

Ögon:

Näsa:

Thyroid

Hud:

Hår:

Tänder:

Mun och hals:

händer:

Andning och lungor:

Hjärta:

Lever:

Buk:

Njurar och blåsor:

Bones:

Ryggrad:

Manlig reproduktion:

Kvinnlig reproduktion:

Blod:

Ben och fötter:

Immunförsvar:

Effekterna av rökning innebära ytterligare risker för kvinnor. De som röker under graviditeten ökar risken för:

Risker för fostret inkluderar:

Så länge den här listan över sjukdomar som är kända för att vara associerad med rökning är den ofullständig. Vi förstår inte helt alla faror som cigarettrök presenterar, men forskning fortsätter, vilket medför oss nya upptäckter som till synes idag.

En sak är säker: Cigaretter snusar ut livet i en oroväckande takt. Statistiken berättar att uppe över hälften av de långsiktiga rökarna kommer att dö en rökrelaterad död.

Och globalt, som för närvarande översätts till nästan 5 miljoner dödsfall per år. Sätt på ett annat sätt, någon förlorar sitt liv att röka var 8: e sekund någonstans i världen.

Om du röker för närvarande, använd den här informationen för att hjälpa dig att se din rökning vana för vad det är - en dödlig missbruk som du kan leva utan.

Som människor är vi otroligt motståndskraftiga. Även om inte alla rökningskador är reversibla, så mycket kan läktas, även efter år med rökning.

Tänk aldrig att det är för sent för dig att sluta röka, och snälla, slösa inte mer av ditt liv på cigaretter. Rökning erbjuder dig absolut ingenting av värde.

Ta tillbaka ditt liv. Du förtjänar friheten och de långvariga fördelarna som rökavbrott ger.

källor:

Tobak Atlas: Hälsorisker . 2008. Världshälsoorganisationen.

WHO / WPRO - Rökstatistik. 28 maj 2002. Världshälsoorganisationen.