Nikotinuttagning

En översikt av nikotinuttagning

Nikotinuttag kan orsaka en mängd fysiska och psykiska symtom som ger nya ex-rökare känsla både fysiskt och psykiskt stressade och oroliga.

Kunskap om vad du kan förvänta dig när du slutar röka och en plan att hantera upp-och nedgångar hjälper dig att hantera den här fasen av rökavbrott framgångsrikt.

Topp 5 saker att veta om Nikotinuttagning

Du drar tillbaka från ett extremt beroendeframkallande läkemedel .

När inandning eller intag, nikotinbindningar med receptorer i våra hjärnor som utlöser frisättningen av dopamin, ett känslomässigt hormon som anses vara nära knutet till beroendeframkallande processen. Din kropp kommer att reagera på frånvaron av nikotin och så kommer ditt sinne, så oroa dig inte om du känner dig dålig och inte kan sluta tänka på att röka. Obehaget är normalt och tillfälligt.

Nyckelordet är tillfälligt.
Det kommer inte att känna sig tillfälligt medan du är mitt i det, men nikotinuttaget kommer att passera så länge du inte röker.

Junkie tänkande är en del av nikotinuttaget.
Eller, för att uttrycka det mer exakt, är junkie-tänkande en del av nikotinberoende. När du slutar röka, kan du förvänta dig att ditt sinne kommer att vrida sig i knutar och försöker övertyga dig om att röka. Låt dig ignorera och tänd inte. Junkie tänkande kommer att minska med tiden.

Kom ihåg att rökning är ansvarig för hur du känner dig.
Det är vanligt för nya ex-rökare i nikotinuttaget att tänka att sluta röka är att skylla på smärtan de är i. Sanningen är att rökning (och nikotinberoende som följde det) är varför du känner dig så dåligt just nu.

Om du röker, kommer du tillbaka till nikotinuttaget varje gång du behöver en cigarett. Om du håller med ditt slut kommer det att bli sista gången du måste uppleva nikotinuttag.

Du måste igenom det för att komma igenom det.
Det finns ingen som undviker denna del av rökavbrott. Nikotin måste lämna din kropp. Det sagt, det finns sluta hjälpmedel som kan lindra eller till och med eliminera obehag. Mer om det nedan. Tänk på nikotinavdrag som en uppgift som ska slutföras under återhämtning från nikotinberoende. Det tar inte lång tid i storskalan av saker.

Vad är symtomen på uttag av nikotin?

Enkelt uttryckt, bara om något nytt obehag du har efter att ha blivit kvar din senaste cigarett kan vara relaterad till nikotinuttag.

Följande lista innehåller de vanligaste rapporterade symtomen på nikotinuttag.

Kontrollera med din läkare om du är orolig för en fysisk reaktion som du behöver röka, eller om nikotinavtagningssymtom kvarstår eller förvärras.

Återtagande från andra kemikalier

Cigaretter innehåller upp till 7000 kemikalier, och många av dem påverkar hur vi känner oss dagliga. Rökare tenderar att rabatta några av de fysiska reaktionerna de måste röka eftersom de kommer gradvis upp under åren.

Till exempel, den huvudvärk du har tre eller fyra dagar i veckan kan vara stress, eller det kan vara kolmonoxiden du inhalerar många gånger om dagen. Eller de brinnande kliande ögonen du verkar uppleva de flesta nätter kan vara en reaktion på formaldehyden i den cigarettrök du utsätts för, inte ögonmattning. Några av kemikalierna i cigaretter bryter ut våra kroppar av viktiga vitaminer .

Om du inte redan tar ett multivitamin, skulle det vara en bra tid att lägga till en till din dagliga behandling. Var noga med att äta en balanserad, hälsosam kost nu också.

Ge din kropp det bästa bränslet du kan, medan det återhämtar sig från användningen av cigaretter.

Hur lång tid tar nikotinavdrag senast?

Om du slutar röka kall kalkon kommer huvuddelen av nikotin i kroppen att släppas under den första dagen, även om den exakta tidpunkten varierar från person till person. Kotanin, en viktig metabolit av nikotin, kan detekteras i blodet, saliv och urin under flera dagar längre.

Om du slutar använda nikotin , slutar du av nikotin under den föreskrivna behandlingen. Detta underlättar symptomen på nikotinuttaget avsevärt. Var noga med att följa anvisningarna för NRT efter eget val noggrant och sluta enligt tillverkarens eller din doktors rekommendation.

Om du använder ett icke-nikotinavslutande hjälpmedel som Chantix eller Zyban , kan du kanske undvika symptomen på nikotinuttag helt. Dessa receptbelagda hjälpmedel är inte för alla, men ha en konversation med din läkare om du är intresserad av att prova en av dem.

Vad kan jag göra för att minimera obehag?

Det finns ett antal steg du kan vidta för att göra nikotinuttaget mer tolerabelt.

Ät en välbalanserad diet. Som nämnts ovan är bra bränsle i lika bra energi ut. Nya ex-rökare begär ofta alla fel mat. Vi vill ha godis och salta snacks, i hopp om att dämpa lusten att röka. I själva verket gravtar vi antagligen till mat som ersättning för rökning eftersom det, som cigaretter, utlöser frisättningen av dopamin i våra hjärnor. Om du fyller på för mycket skräp, kommer det dock att påverka hur du känner dig fysiskt och psykiskt. Du kan börja bli vikt också, så gör ditt bästa för att äta rätt.

Motion, motion, motion. Precis som med mat och nikotin, gör motion också att våra hjärnor släpper ut dopamin. Gå ut på en promenad eller gå till gymmet för att svettas ut av nackdelarna med nikotinuttaget. Det kommer att förbättra din tankegång och ditt fysiska välbefinnande.

Drick vatten. Bra hydrering är alltid viktigt, men ännu mer, medan du går igenom nikotinuttaget. Din kropp släpper ut gifter och vatten hjälper till att spola ut dem. Drick ett stort glas vatten när du längtar efter en rök för att bryta tanken också. Det fungerar.

Få mer vila. Trötthet är vanligt vid nikotinuttag. Om du är trött och kan klara det under dagen, ta en tupplur. Vid slutet av dagen, gå till sängs lite tidigare än vanligt om du behöver. Det kommer att göra dig bra.

Å andra sidan, om du befinner dig i motsatta änden av spektret och upptäcker att du plötsligt lider av slutrelaterad sömnlöshet (också vanlig), försök ta en lång promenad flera timmar före sängen för att få din kropp redo för sömn.

Andas. Under de första dagarna av rökuppehåll kan det känna sig som om din dag är ett långt begär att röka. Sanningen är att de flesta uppmanar att röka de senaste tre till fem minuterna. Snarare än att spänna upp när en rökning tränger träffar, försök lite djup andning . Det hjälper dig att rida längtan genom på ett mer avslappnat sätt.

Distrahera dig själv. Skapa en kort lista över sätt att dra sig ur ett rökbehov eller negativt tankemönster som du kan anställa för tillfället (vatten och andning är bra poster). Ändra vad du gör brått och ditt sinne kommer också att flytta och flytta bort från den nedåtgående spiralen den är på.

Anslut med online support. Oavsett om du går med i eller bara läser, besök ett supportavdelning för rökningstopp för att få ett mod att fortsätta när du känner dig nere.

Vad kommer härnäst?

Att lyckas navigera nikotinuttag är ett nödvändigt steg i läkning från nikotinberoende, men gör inte misstaget att tänka att det är allt som finns där.

Du har fått den fysiska apen av nikotin av din rygg, och nu behöver du omprogrammera alla mentala föreningar du har med rökning . Denna del av återhämtning tar lite mer tid, men det är inte lika intensivt som nikotinuttag, så ta hjärtat. Det handlar egentligen bara om att leva ditt liv, en dag i taget utan en cigarett i handen. Du kommer att lära dig att reagera på situationer som utlöser att röka uppmanar utan att lysa upp och när du gör det registrerar ditt sinne förändringen och det är lättare nästa gång.

Ge dig själv nytta av ett helt år utan rök och du kommer vara bra på väg till ett liv där rökning inte är naturlig och bekväm.

Ett ord från

Låt inte nikotinuttaget skrämma dig. Håll ditt perspektiv och ditt öga på priset. Nikotinuttaget är intensivt och svårt för de flesta, men det är också tillfälligt. Det håller inte länge, och bättre dagar är framåt. Ta det en dag i taget och du kommer igenom det lika säkert som andra har.

källor:

Nikotin och tobak. MedlinePlus Medical Encyclopedia. National Institute of Health. Uppdaterad 23 augusti 2016.

Nikotinkemi, Metabolism, Kinetik och Biomarkörer. Handb Exp Pharmacol. 2009; (192): 29-60. NCBI US National Library of Medicine. National Institute of Health.