Hantering av generaliserad ångestsyndrom under semestern

Holiday oro tenderar att dyka upp samtidigt på samma gång varje år. I Nordamerika är det vanligtvis precis före Thanksgiving och sträcker sig precis förbi nyårsdagen. Medan många människor blir överväldigade och stressade under semesterperioden, om du har generaliserad ångestsyndrom (GAD), kan den här tiden på året känna rätt utlösning.

Förstå generaliserad ångest

Det är naturligt att känna sig rädd för att köpa rätt gåvor, resa hemifrån eller se släktingar som du inte har sett på länge.

Men när den känslan av ångest blir sömnlös och oändligt oroande kan GAD vara på jobbet.

Om du inte är säker på om det är din generaliserad ångest eller bara vanlig semester, fråga dig själv - hur skulle en typisk, rationell person reagera i samma situation? Om svaret innebär mycket mindre ångest och oro än vad du upplever kan detta signalera ett problem.

Men om du redan har diagnostiserats med generaliserad ångestsyndrom kan du veta att din ångest är utom kontroll men känner dig maktlös att göra något åt ​​det. Det är därför, under semesterperioden, det är viktigt att lägga en plan tillsammans för att hålla dig ens jämn köl.

Stress under semestern

Så mycket som vi älskar semestern är de otvetydigt en stressig tid på året. Ofta finner vi oss att köpa presenter till människor som vi inte vet så bra, reser för att se människor som vi inte gillar så mycket och bara gör saker på ett komprimerat sätt - det känns som att vi behöver packa in så mycket som vi kan.

Om du har GAD kan den känslan multipliceras.

Ett större problem uppstår när dina förväntningar på den här tiden av året inte stämmer överens med verkligheten. Detta kan leda till känslor av depression eller mer ångest, eftersom du inte "mäter" till ditt föreställda ideal. Så, det första steget att hantera semester ångest är att börja med att säga till dig själv "Jag har inga förväntningar." Upprepa det igen: "Jag har inga förväntningar."

10 tips för semesteröverlevnad med GAD

Håll det enkelt: Det är inte en tävling att se hur överdådig en gåva du kan köpa eller hur extravagant med en måltid du kan laga mat. Eliminera så många detaljer som möjligt, så att du har mindre att oroa sig för. Planera en potluck istället för att laga en hel måltid själv. Köp presentkort till alla på din lista. Säg "nej" om du känner att ditt schema fyller på för snabbt.

Var hälsosam: Det är lätt den här tiden på året att låta din hälsa glida. Gör motsatsen och se till att du äter hälsosam mat, dricker tillräckligt med vatten, får tillräckligt med sömn och engagerar sig i regelbunden träning. Undvik koffein också.

Begränsa orolig tid : Oroa dig inte hela dagen varje dag, eller du kommer snart att brinna ut. Lägg till en viss tid för att oroa dig varje dag. Skriv ner bekymmer när de kommer till dig genom dagen och adressera dem sedan under den specifika tiden. Kom upp med rimliga lösningar och skriv ner dem också.

Skapa avkopplingstid: Planera tiden på din dag för avslappningsövningar som yoga eller meditation. Även en kort 15 minuters paus är bättre än ingenting. Drick en kopp kamille te om du inte kan bryta sig bort från ditt skrivbord eller placera en essentiell oljediffusor med lavendel nära din entré.

Planera framåt: Innan anledning, ta steg för att planera ditt schema.

Bekräfta reseinformation och lämna dig extra tid för att minska oro och ångest. Ta reda på vem som kommer att vara på evenemang före tiden, och om du har barn som är angelägna, låt dem också veta.

Hitta något att njuta av: Hitta något om semestern som du verkligen gillar och ser fram emot det. Baka kakor eller planera en resa någonstans ny. Det är upp till dig, men välj något som inspirerar dig och skapar spänning och lust.

Be om support: Låt de som känner till dig veta att du kanske behöver extra support vid denna tid på året. Öva en hemlig signal med någon du är nära vem som kan hjälpa dig under sammankomster om du blir överhuggad.

Be om en kram, förståelse, ovillkorligt stöd, eller vad du behöver som hjälper.

Visa och försök sedan: Snarare än att stänga in inbjudningar, gör ett utseende. Ankomma tidigt, hjälp i köket och lämna när du är redo. Låt släktingarna som gillar att festa fortsätta på natten - du behöver inte stanna. Plus, om shopping skapar ångest, dyka upp när dörrarna är öppna och vara första ut. Och gör det en månad tidigt om du kan.

Planera ditt oroliga svar: Har du ditt oroliga svar redo? Ha en plan för hur du kommer att reagera på växande ångest, till exempel genom att utöva ångestminskande tekniker eller följa en bestämd handlingsåtgärd, oavsett hur du känner.

Ett ord från

Alla känner lite av ångest från tid till annan. Om din är extrem och stör din njutning av säsongen, kan det vara värt att tala med din läkare eller en psykiatrisk proffs. Out-of-control ångest kan enkelt förstöra din semesteranda, men det är också möjligt att övervinna det.

> Källor:

> Angst och Depression Association of America. Hitta din semesterglädje: Hantera ångest och depression.