Sätt att hantera ångest

Färdigheter som går utöver medicinering och terapi

Att lära sig att hantera ångest, särskilt för personer med generaliserad ångestsyndrom (GAD) , är avgörande för att upprätthålla en livskvalitet. Förutom professionella och farmaceutiska behandlingar finns det ett antal grundläggande hanteringsverktyg som du kan vända dig till när du känner ånger som kryper in.

1. Försäkra dig själv

Ofta när vi är nedsänkt i ångest är vi så fokuserade just nu när vi inte kan lägga händelserna i perspektiv.

Om det händer är en av de saker du behöver göra för att påminna dig om att det här är känslor du har upplevt och hanterat tidigare.

Men starka känslorna kan vara, du måste ta ett djupt andetag och försäkra dig om att det här är något du kan hantera. Så grundläggande som det här låter kan det göra en lång väg att hjälpa dig att hitta lösningar snarare än att känna dig fångad.

2. Identifiera källan

GADs ständigt närvarande natur är sådan att människor ofta kommer att kämpa för att identifiera den verkliga källan till deras ångest. Några av detta kan bero på att de är mindre villiga inför orsaken, kanske av rädsla för att det kan dämpa upp ännu värre känslor. Detta är rättvist.

Med det sagt, utan att undersöka orsaken, hittar du aldrig sättet att lösa eller ens ta itu med dessa känslor. Istället kan du hitta dig i ett rent reaktivt tillstånd där dina känslor kontrollerar dig.

Om du någonsin står inför en angående ångest , flytta dig själv till ett lugnt ställe och ta reda på vad som händer. Var ärlig mot dig själv och var inte rädd för de större känslorna.

3. Lös problemet

Ångest tvingar oss att vidta åtgärder och lösa problem. Om problemet är något du har inflytande över kan det vara ett bra sätt att lugna dig på kort sikt, med tankeväckande åtgärder.

Tyvärr är inte alla problem lösliga. I så fall måste du lära dig hur man hanterar osäkerhet. Istället för att låta alla "vad ifs" cirkulera i ditt huvud oavbrutet, påminna dig själv, det finns saker du kan kontrollera (som dina känslor) och andra du inte kan (som andra människors känslor).

Om det finns en större fråga som behöver lösas, prata med din terapeut eller en betrodd vän att formulera en rimlig strategi.

4. Fira Impermanence

Som människor varelser vill vi ofta inte att saker ska förändras. Men det enkla faktumet är att livet är förändring, och impermanens är något vi alla måste acceptera.

För människor med GAD kan impermanens vara en vän. Det kan påminna dig om att de känslor du upplever nu kommer att slutligen passera. Även om det kan tyckas att ett problem är så stort att du aldrig kommer att gå förbi det, genom att omfamna impermanens kan du ge dig själv möjligheterna att placera dina känslor i rätt sammanhang som en händelse snarare än en stat.

5. Koppla av

När du är i en ångestattack är det ofta bäst att sluta och inte försöka hitta saker på en gång. Faktum är att du kanske måste göra motsatsen och använda avslappningstekniker för att stänga av de oroliga tankarna tills du bättre klarar av att klara av.

Detta kan innefatta mindfulness meditation, yoga andningsövningar och mental kroppsskanning där du fokuserar på kroppsförnimmelser snarare än tankar som du inte kan innehålla. Genom att integrera dessa tekniker i din dagliga rutin kan du inte bara behärska dina färdigheter utan ta ett mer proaktivt förhållningssätt till ditt tillstånd.