Hur hanterar jag social ångest hos en part?

1 - Bestäm om du ska gå till partiet

Var noga med att berätta för värden om du ska delta i en fest. Lilly Roadstones / Getty Images

Att ta itu med ångest om parter börjar med att avgöra huruvida det är rimligt för dig att delta.

Gör en punkt om att inte överboka dig själv. Om du redan har något planerat för en kvällsfödelsedagsdag är det okej att avböja en annan inbjudan, speciellt om du tycker att det är mer än du kan hantera.

Vad sägs om att göra det sista minuten beslutet att inte gå? Om du inte har hittat adekvata sätt att hantera din ångest eller känner dig som om du befinner dig i en kris, är det troligen bättre att stanna hemma och lova att bli bättre förberedd nästa gång.

Om möjligt, ring din värd för att låta henne veta att något har kommit upp och att du inte kommer att vara där.

2 - Gör dig redo för partiet

Lugna ångest före en fest med ett bad. Getty / Hero Images

Börja tänka tidigt om hur du kommer att spendera din tid avkopplande före festen. Om möjligt, se till att du har minst några timmar av driftstopp för att förbereda. Försök att spendera tid på dig själv. Vissa idéer kan innehålla följande:

Planera i förväg vad du kommer att bära på evenemanget. Om det är en formell affär, fråga om klädkoden. Välj kläder som både ser bra ut på dig och det är bekvämt.

3 - Välj vad som ska ta med till partiet

En värdgåva visar att du har tänkt på tillfället. Dreet Production / Getty Images

Även om du inte alltid behöver ta en gåva till en fest, finns det tillfällen när det kommer att vara lämpligt. Liksom att välja dina kläder, bör inköp gåvor ske så mycket i förväg som möjligt. Detta ger dig tid att tänka på dina val och att fråga andra om råd om du är osäker på vad du ska ta med.

Typiska gåvor till värden kan innefatta:

4 - Bestäm när du ska komma fram till partiet

Välj din fest ankomsttid klokt. Getty / Hero Images

Om du lider av social ångest är det bättre att komma fram till festen i tid eller lite tidigt än att vara modigt sent.

När du anländer tidigt kan du träffa gästerna när de anländer, i stället för att gå in i en stor grupp och möta en lång lista med introduktioner . Tala om introduktioner, var inte för hårt om du inte kommer ihåg namnen på alla du träffas i en gruppinställning. Det är kul att fråga en andra gång - och kan till och med hjälpa till att förmedla ditt intresse för att skapa en ny vän.

5 - Tänk på hur man närmar sig människor på partiet

Närmar sig människor på en fest behöver inte vara svårt. Getty / Hero Images

Om du befinner dig på en fest där du inte känner någon (kudos till dig för att gå!), Kommer den första hindringen att hitta någon som du kan prata med. Leta efter ett vänligt ansikte i publiken. Kanske finns det någon som också verkar vara ensam.

Gör en allmän kommentar om din omgivning, till exempel

Om personen inte återkommer, försök igen med någon annan.

Det bästa sättet att delta i en grupp på en fest är genom introduktionen av en av dess medlemmar.

Om du ser någon bryta sig bort från en grupp, försök närma den personen en-mot-en. Var medveten om ditt kroppsspråk utöver vad du säger. Korsa inte armarna och se till att le. Idealiskt kommer den personen att presentera dig för resten av gruppen.

6 - Tänk på vad du ska prata om på partiet

Att göra småprat kan vara utmanande när du har social ångest. Getty / Taxi / Portra bilder

Om du har liten erfarenhet att prata med andra kan det vara svårt att veta vad man ska prata om vid en fest. Det finns några saker du kan förbereda på förhand, till exempel roliga skämt eller intressanta historier. Det är bäst att prata om ämnen som är vanliga. Några exempel är följande:

Ställ frågor och försök hitta gemensamma intressen med andra. Se till att dina frågor är öppna och uppmuntra samtal.

Det är till exempel bättre att fråga, "Hur tycker du om att vara veterinär?" än "Så är du veterinär?" Var noga med att lyssna på svaren istället för att vänta på att hoppa in med din egen kommentar. Ett sätt att se till att du lyssnar bra är att planera att berätta för någon annan vad du lärde dig från konversationen. Detta kommer att uppmuntra dig att ställa frågor och uppmärksamma.

Slutligen kom ihåg att i allmänhet är alltför personliga ämnen och politiska och religiösa problem inte bra samtalstartare med främlingar.

7 - Välj vad du ska äta och dricka på festen

Välj din mat och dryck klokt på en fest. Getty / Cultura / Brett Stevens

Försök att begränsa alkoholkonsumtionen vid en fest. Även om det kan vara frestande att använda alkohol för att känna sig mindre orolig, är risken för alkoholism stor för dem som lider av social ångest.

Om du dricker, gör det med måtta och äta mat för att kompensera alkoholens effekter. Om du äter framför andra är en ångestlarm för dig, se till att du åt minst en liten bit innan du går, för att vara på den säkra sidan.

8 - Hitta saker att göra på festen

Spel hjälper till att bryta isen på en fest. Henrik Sorensen / Getty Images

Att delta i spel och aktiviteter med andra kan känna att du sätts i rampljuset. Det är dock viktigt att åtminstone försöka delta.

Kom ihåg att målet inte är att vara bäst eller att vinna spelet. Målet är att lära känna folket på festen och känna sig mer bekväm med dem. Du kan hitta efter ett spännande spel av pictionary eller någon bocce ball som du har utvecklat ett band med dina nya vänner.

9 - Hantera ångest vid partiet

Ha en plan för när ångest slår på en fest. Getty / Blend Bilder / Alberto Guglielmi

Hantera strategier på plats om du befinner dig överväldigad av ångest. Identifiera en plats som du kan gå att dekomprimera och gå dit om det behövs.

Öva djup andning före tid och sätt den i praktiken när du känner dig utom kontroll. Om möjligt, ta med någon tillsammans vem vet om din ångest och vem hjälper dig att klara om det behövs.

10 - Välj när du ska lämna partiet

Ha en förplanerad tid att lämna en fest. Getty / Hero Images

Ange en tidsgräns innan du går till en fest och håller dig till din exitplan.

Att veta hur mycket tid du ska spendera i förväg borde bidra till att minska ångest. Om du tycker att du har roligt och vill stanna längre, bra! Om å andra sidan tror du inte att du kan stanna hela tiden, vet att det är OK att glida bort tidigt. Känn bra för att stanna så länge du gjorde.

11 - Ett ord från

Parter kan vara skrämmande eller spännande - det är allt i hur du tittar på det. Om du är mitt i allvarlig ångest och självklart inte har utarbetat en lämplig behandlingsplan, kan det hända att delta i fester kanske inte är din bästa handlingsåtgärd. Å andra sidan, om du letar efter ett sätt att utmana dig själv och utveckla sociala färdigheter, är fester en guldgruva.

> Källor:

> Huffpost Storbritannien. Hantera social ångest och partyfobi under "Socialsäsongen".