Matvariation i ätstörning

Många patienter med ätstörningar kommer bara att äta ett begränsat utbud av livsmedel. Eftersom din ätstörning har utvecklats kan du ha slutat äta mat som du trodde föddes eller innehöll socker. Eller kanske gick du stärkelse- eller glutenfri eller bestämde dig för att "äta rent". Kanske blev du vegetarian eller vegan. Eller kanske du skakar grönsaker eftersom du är angelägen om att kväva på dem, eller du låter dig inte äta efterrätter eftersom du inte tror att du kan begränsa dig till en normal del.

Om någon av dessa restriktioner är ett symptom på din ätstörning, kommer återhämtning att kräva att du ökar din matvariant.

Konsekvenser av ett begränsat utbud av matintag kan inkludera näringsbrister, upprätthålla en för låg kroppsvikt för din kropp och fastna i en cykel av bingeing eller rensning . Var och en av dessa i sin tur kan orsaka allvarliga medicinska komplikationer. Ökning av utbudet av mat som äts är ett primärt mål för patienter med någon diagnos av ätstörningar, oavsett anorexia nervosa , bulimia nervosa , binge ätstörning, annan specificerad utfodring eller ätstörning (OSFED) eller undvikande restriktiv matinsyndrom (ARFID) .

Anledningar att öka matvariationen

Det finns många goda skäl för någon äter att bredda sin kost, och det gäller särskilt för individer i återhämtning:

  1. Framgång i kognitiv beteendeterapi för bulimi och binge äta är förenat med att bli en mer flexibel ätare . Kognitiv beteendeterapi (CBT) för ätstörningar är den mest studerade och validerade behandlingen för bulimia nervosa och binge eating disorder. Det bygger på den kognitiva modellen, som konstaterar att restriktiv ätning upprätthåller en cykel av bingeing och rensning. Behandling för att bryta cykeln kräver minskad kosthållfasthet. Forskning visar att patienter som antar en vana med flexibel äta uppvisar minskningar av binge äta och rensning.
  1. Framgångsrik behandling för anorexia nervosa är förknippad med en mer varierad diet . Ett signifikant symptom på anorexia nervosa är en begränsad diet; Expansionen av detta kostutbud är ett viktigt behandlingsmål. Forskning har visat att individer som lyckades med att upprätthålla återhämtning från anorexia nervosa konsumerade en mer varierad diet. Det visar också att de åt matar som var högre i fett och kalorier.
  1. En mer varierad diet minskar chansen att överdriva en enda mat som innehåller ämnen som är ohälsosamma i större mängder . Det verkar som varje vecka vi upptäcker att en ny mat är korrelerad med någon hemsk hälsorisk. Ett år var det bacon. Under åren var farorna som vi oroade för MSG, soja eller kvicksilver i fisk. Medan många av dessa risker har visat sig vara hyped eller helt enkelt inte sant, är det bästa sättet att skydda sig mot dem att bredda din kost och måttligt intag av någon enda mat. Detta minskar risken för hög exponering för ett enskilt ämne som är farligt, antingen teoretiskt eller aktuellt. Inte i övrigt maximerar kostnaden av en mängd livsmedel chansen att få alla näringsämnen som behövs för god hälsa.
  2. Flexibilitet är viktig för personer som är känsliga för en energiobalans, och tar mindre kalorier än man behöver ( liksom många patienter med ätstörningar ) . Personer som äter en begränsad diet kan ha större risk att få otillräcklig mat när deras val är begränsade. Till exempel, att ta en bilresa på interstate, där det enda alternativet för mat kan vara en reststopp snabbmatrestaurang, kan vara problematisk för en individ som bara är villig att äta en salladsalat. Ovillighet att äta tillräckligt med energi-täta livsmedel kan utlösa en energiobalans, vilket i sin tur kan återuppliva en ätstörning.
  1. Ett begränsat utbud av matintag kan väsentligt hindra sociala möjligheter, varav många har mat som fokus . Personer som är obekväm att äta i olika inställningar och konsumerar olika matlagningar kanske inte kan gå med vänner i vissa aktiviteter eller kanske känna sig tvungna att äta ensamma. Denna begränsning kan innebära gränser för en persons förmåga att ha kul och koppla samman med andra.
  2. Ett begränsat utbud av matintag kan minska din värld . Uppleva nya livsmedel är en nästan oundviklig aspekt av resor, och en av de mest spännande. Människor med ätstörningar som reser under sjukdomstider eller till och med under tidig återhämtning kämpar i allmänhet med okända livsmedel. Vissa har rest till länder som är kända för fantastiska kök och inte ens tagit en enda smak-förlorade möjligheter!
  1. Samtidigt som man äter samma mat kan det ge en känsla av säkerhet, det leder ofta till mat "burnout ". Att äta en rad livsmedel bidrar till att upprätthålla en hälsosam intresse för mat. Vissa människor med ätstörningar som upprepade gånger äter samma mat rapporterar ofta att de blir uttråkade av den maten. De tenderar också att rapportera mindre intresse av att äta och mindre tillfredsställelse från att äta. Forskning stöder intuitionen att de flesta människor snabbt skulle tröttna på även deras favoritmat, om det var deras enda alternativ, och kan till och med minska deras intag tillräckligt långt för att gå ner i vikt vilket kan öka risken för återfall.

Sammanfattningsvis, medan ett begränsat kosttillskott kan tjäna till att minska sin ångest på kort sikt, är denna komfort utan kostnad. När det gäller mat, är variation inte bara livets krydda, men kan hålla nyckeln till återhämtning.

Hur tillvägagångssätt ökar matens flexibilitet

Ökad matflexibilitet är vanligtvis inte ett av de omedelbara målen med återhämtning om inte livsmedelsområdet är extremt begränsat, viktökning är viktigt och viktökning är inte möjlig utan åtminstone viss ökning av flexibiliteten. Oftast ökar flexibiliteten lite längre fram i behandlingen när patienten konsumerar måltider mer regelbundet.

När patienten är redo att börja hantera matflexibilitet är det vanligt att börja med att göra en lista över förbjudna livsmedel . Dessa är typiskt matvaror som patienten inte tillåter honom eller hon att konsumera (eller bara konsumerar i samband med binges). Nästa steg är att sakta introducera dessa livsmedel i kosten i måttlighet. Detta är ett exempel på exponeringsbehandling . Vid exponeringsterapi står patienter i situationer och saker som gör dem oroliga. Under pågående upprepningar till den rädda saken lär de sig att ingenting händer och deras rädsla minskar. Exponering för förbjudna livsmedel kan vara skrämmande, men det är mycket effektivt. Ju längre du undviker något, desto skrämmare blir det.

Tips för vårdgivare

Om du bryr dig om ett barn med en ätstörning , vill du också hjälpa till att öka flexibiliteten hos din kost. Målet för ditt barn ska vara att återvända honom eller henne för att äta alla de matar som han eller hon brukade äta ungefär två år innan det fanns tecken på en ätstörning. I efterhand inser många föräldrar att deras barn långsamt eliminerat mat från deras repertoar ibland upp till två eller tre år innan ätstörningen faktiskt diagnostiserades. Det är av den anledningen att det rekommenderas att du går tillbaka här långt eller längre för att bilda en grundlinje för ditt barns ätande beteende. Låt inte ditt lilla barn stoppa om full återintegration av rädsla livsmedel. Att hjälpa ditt barn att njuta av det bredaste utbudet av livsmedel hjälper till att säkerställa sin fulla återhämtning och ett liv av frihet.

Ett ord från

Återhämtning från en ätstörning tar tid och mod. När du framgångsrikt införlivat dina rädsla livsmedel kommer du att kunna njuta av en mer avslappnad relation till mat.

> Källor

> Epstein, Leonard H., Jennifer L.-templet, James N. Roemmich och Mark E. Bouton. 2009. "Habituation som en determinant för mänsklig matintag." Psykologisk granskning 116 (2): 384-407. https://doi.org/ 10.1037 / a0015074.

> Latner, JD & GT Wilson 2000. "Kognitiv beteendeterapi och näringsrådgivning vid behandling av bulimia nervosa och binge eating." Ätningsbeteende 1: 3-21.

> Schebendach, Janet E., Laurel E. Mayer, Michael J. Devlin, Evelyn Attia, Isobel R. Contento, Randi L. Wolf och B. Timothy Walsh. 2011. "Matval och Diet Variety i Vikt-Återställda Patienter Med Anorexia Nervosa." Journal of American Dietetic Association 111 (5): 732-36. https://doi.org/ 10.1016 / j.jada.2011.02.002.