Sätt att sluta oroa dig

3 enkla tips för att hantera konstant oro

Om du har diagnostiserats med en ångestsyndrom vet du förmodligen hur det är att leva med konstant oro. Bekymrad är den känslan av oro som uppstår när dina tankar är inriktade på aktuella svårigheter i ditt liv eller potentiella problem som inte har uppstått. Dessa känslor kan till exempel sträcka sig från att oroa sig för en kommande utvärdering på jobbet för att vara orolig för familjemedlemmarnas säkerhet, även om alla verkar vara oskadliga.

Många människor som kämpar med ångestrelaterade förhållanden påverkas negativt av sina oroliga tankar. Ofta oroande kan vara utmattande och ökar ofta dina känslor av rädsla och ångest. Oro kan göra det svårt att varva ner och slappna av, till och med bidra till sömnstörningar, såsom sömnlöshet.

Med tanke på dess koppling till ångest är det ingen överraskning att oro är vanligt bland dem som diagnostiserats med panikstörning . Det finns vissa bekymmer som ofta upplevs av dem med detta tillstånd. Till exempel, människor med panikstörning oroar sig ofta för när de kommer att uppleva sin nästa panikattack . De med agorafobi oroa sig så mycket om deras fysiska symptom att de ofta är benägna att engagera sig i undvikande beteenden , och det är svårt ibland att engagera sig i deras regelbundna aktiviteter.

Om du befinner dig som ett offer för dina bekymmer, kan det vara dags att lära dig några nya hanteringsförmågor.

Tänk dig på andra ställen

Detta tips låter enkelt, men det kräver lite ansträngning för att distrahera dig från att oroa dig. För att komma ihåg dina bekymmer, försök att bli upptagen med något annat. Du kan till exempel försöka gå, titta på tv eller läsa en bra bok.

Förbered dig på framtida oroande, gör en lista över aktiviteter som du kan göra.

Märk listan "Vad jag kan göra istället för att oroa dig" och sedan skriva ned aktiviteter som kan komma att tänka dig någon annanstans. Försök att komma med en lång lista av dina egna. Tänk på vilka aktiviteter du kan göra när du är i olika situationer, t.ex. när du är hemma, reser eller på jobbet. Att ha många alternativ listade ökar chansen att du använder dem när du behöver dem mest.

Några möjligheter att lägga till i din lista är:

Få stöd

Att prata med en betrodd vän eller familjemedlem kan hjälpa dig att känna sig mer avslappnad och stödd. Ibland kan höra perspektivet hos en annan person hjälpa dig att ändra din åsikt om dina bekymmer. Du kanske vill spendera några minuter med att dela dina bekymmer med någon, men det är bäst att inte låta det vara det enda ämnet du pratar om. En bra vän kan hjälpa dig att få ditt sinne av dina bekymmer och till något annat. Att bygga ett supportnätverk för panikstörning kan ta lite tid och ansträngning. Att få andra att luta sig på kan dock bidra till att minska din oro.

Många personer med panikstörningar, panikattacker och agorafobi känner sig isolerade och har ofta svårt att nå ut till andra. Om du upplever ensamhet eller är obekväma att prata med andra, försök utforska ditt problem på egen hand genom att skriva. Få en journal eller bara en penna och lite papper och skriv ut dina bekymmer. När du har skrivit det hela kan du kanske bättre se den stora bilden. Försök skriva några potentiella lösningar på dina problem. Försök också att balansera dina bekymmer genom att skriva ner vad du är tacksam för. Ibland när vi är oroliga överblickar vi de mer positiva aspekterna av våra liv.

Öva avkoppling och självhushållsteknik

Att lära sig att slappna av är ett proaktivt sätt att arbeta för att övervinna dina bekymmer. Människor med panikstörning tenderar att ha ett överaktivt flyg-eller-kampsvar , vilket innebär att de ofta närmar sig livet med mycket rädsla och ångest. Avkopplingstekniker tjänar till att förbättra sitt avslappningsrespons och minimera oroliga tankar.

Det finns många sätt att framkalla avslappningsresponsen , inklusive progressiv muskelavslappning , yoga och meditation . Dessa tekniker kan läras på egen hand och kan hjälpa dig att känna dig lugnare. Bestäm vilka strategier som fungerar bäst för dig och gör ett försök att träna din avslappningsteknik i minst 10 till 20 minuter per dag.

Andra självhushållspraxis innefattar fysisk träning och näring, som uttrycker vår kreativitet, anpassar våra andliga behov och utvecklar hälsosamma relationer. Bestäm vilka aktiviteter du behöver träna mer i ditt liv. Att öva självomsorg för panikstörning kan hjälpa dig att leva och känna dig hälsosammare, vilket kan hjälpa till att besegra lite av din oroande.

Möta dina bekymmer

Ibland är våra bekymmer orsakade av förskott eller oförmåga att fatta beslut. Om du lägger på något, kan oroa vara ett sätt att undvika att möta huvudet på. Men i det långa loppet kan oro och förväntan faktiskt få dig att känna dig mycket mer angelägen än om du bara skulle ta hand om ditt problem. Sluta oroa dig genom att ta de steg du behöver för att hantera problemet. Det kan hända att du tackar dina problem eller att projekten faktiskt minskar dina känslor av oro och stress .

källor:

Davis, M., Eshelman, ER, & McKay, M. "Arbetsbok för avkoppling och stressreducering, 6: e utgåvan." 2008 Oakland, CA: New Harbinger Publications.