Hur man tänker på tankar

Använda Mindfulness till hjälp med PTSD

Att lära dig att vara uppmärksam på dina tankar kan vara en underbar färdighet att träna när det gäller att hantera dina symptom på posttraumatisk stressstörning (PTSD) . Det kan emellertid vara svårt att vara uppmärksam på tankar, särskilt de som vanligtvis följer en PTSD-diagnos .

Mindfulness övning

Personer med PTSD kan kämpa med obehagliga tankar och minnen av deras traumatiska händelse.

Dessa tankar kan ta kontroll över en persons liv. Mindfulness kan användas för att ta ett steg tillbaka från dina tankar och minska deras makt för att påverka ditt liv. Denna enkla övning hjälper dig att lära dig att vara uppmärksam på dina tankar.

 1. Hitta en bekväm position antingen liggande på dig bak eller sitter. Om du sitter ner, se till att du håller dig rakt rakt och släpper spänningen i axlarna. Låt dem falla.
 2. Blunda.
 3. Börja med att fokusera din uppmärksamhet på din andning. Ta bara uppmärksamhet på vad det känns i din kropp att sakta andas in och ut. Tillbringa några minuter med att fokusera din uppmärksamhet på hela andningsupplevelsen. Fördjupa dig helt i denna erfarenhet. Tänk dig att du "rider vågorna" av din egen andning.
 4. När du har spenderat lite tid på din andning, skift din uppmärksamhet åt dina tankar. Ta medvetenhet om vad som helst tankar kommer in i ditt sinne.
 1. Försök att se dina tankar som bara tankar - bara föremål i eller händelser i ditt sinne. Det kan vara användbart att föreställa dig dina tankar som bara moln som passerar genom himlen eller lämnar passerar ner en ström. Lägg märke till att de anger ditt medvetande, utvecklar och sedan flyter bort. Det finns inget behov av att söka, hålla fast vid eller följa dina tankar. Låt dem bara uppstå och försvinna på egen hand.
 1. När som helst som du märker att du blir nedsänkt i en tanke (det här är helt normalt), märk vad som tog dig bort från din "observatörsställning" och uppmärksamma din uppmärksamhet på dina tankar.
 2. Efter några minuter skiftar din uppmärksamhet tillbaka till andningen och när du är redo öppnar du ögonen.

tips

 1. Innan du försöker denna övning kan det vara bra att först utöva en medveten medvetenhet om din andning .
 2. Gör detta till en vana. Öva varje dag.
 3. Till att börja med kan det vara viktigt att öva denna övning med tankar som inte störningar. Lär dig hur du först tänker på tankar i allmänhet, och när du känner dig bekväm, öva den här övningen med andra tankar.
 4. Du kommer att få fast i dina tankar från tid till annan. Försök att inte bli avskräckt - det här är helt normalt, och det är bara att tänka på detta. När du blir upptagen i dina tankar, påminna dig själv om att det här är naturligt och ta sedan upp din uppmärksamhet till att helt enkelt observera dina tankar.

> Källor:

Roemer, L., & Orsillo, S. En Acceptance-Based Behavior Therapy for GAD. Unpublished behandlingsmanual.

Hayes, SC, Strosahl, KD, och Wilson, KG (1999). Acceptans och engagemangsterapi. New York: Guilford Press.