Body Scan Meditation

Släpp spänningen med denna riktade meditationsteknik

När du känner dig stressad är det vanligt att "bära stress i din kropp" i form av spända axlar, en mage "i knutar", genom grunda andning eller på andra sätt. När människor bär stress i sina kroppar är de ofta inte ens medvetna om det! När vi är väldigt stressade kan vi känna oss fysiskt obehag men inte koppla det med våra känslor.

En kroppsscan meditation är en övning som kan utföras dagligen eller till och med flera gånger om dagen och kan hjälpa dig att lära dig att identifiera vad du känner och var du känner det och lära dig att släppa stressen i din kropp och sinne. är en mycket användbar och effektiv meditation som kan hjälpa dig att stanna avslappnad mentalt och fysiskt och återgå till ett avslappnat tillstånd när du blir för spänd. Du kan försöka med en kroppsscan meditation just nu.

Gör dig bekväm

Sitt på en bekväm plats och slappna av din kropp helt. Du behöver inte ligga ner, men det hjälper, särskilt om du gör en kroppsscan meditation innan du somnar. Försök komma in i en position som är bekväm nog för att du ska slappna av helt utan att bli så bekväm att du kan somna om du inte kan slappna av eller sova för tillfället. Låt din andning sakta ner och börja andas från magen i stället för från bröstet.

Observera där spänning ligger

Börja med ditt huvud, ta med din medvetenhet till din kropp och märka all spänning du känner när du övar din kroppsscan meditation. Känner du känslan av tightness någonstans? Smärta? En känsla av koncentrerad "energi" runt ett visst område? Sitt med det en minut och märk vad du känner.

Noll i spända områden

Om du märker några obekväma känslor, fokusera på dem. Andas in i dem och märk vad som händer. (Många märker att känslan blir mer intensiv först, och när de fortsätter sin kroppsscanning meditation och håller fokus, försvinner känslan.) Håll din medvetenhet om den känslan en liten stund, bara för att vara närvarande. Ge dig själv en liten massage i det området om du vill.

Fortsätt och andas

Fortsätt sedan ner till nacken och upprepa dessa kroppsskanna meditationssteg. Lägg märke till om det finns täthet, smärta eller tryck. Andas in i de områden du märker, och håll dig med känslorna. Massage försiktigt nacken om du vill. Låt energin koppla av och dina muskler blir mer slöta.

Skanna hela kroppen

Fortsätt med denna övning med varje yta i kroppen, från huvud till tå. Lägg märke till hur du känner, var du håller din stress och vilka känslor du upplever som följd. Andas, meditera, massage och slappna av. Detta kan hjälpa dig att frigöra spänningar i din kropp nu och vara mer medveten om det i framtiden så att du kan släppa det då också.

tips

  1. Öva denna kroppsskanning meditation när du känner stress eller flera gånger genom dagen.
  2. Om du inte har mycket tid kan du göra en förkortad version av denna kroppsscan meditation genom att bara sitta och märka någon plats i kroppen som du bär spänning, istället för att flytta grupp för grupp. Detta blir enklare när du regelbundet utövar kroppsskanningsmeditationen.
  1. Kroppsskanning meditation kan främja kroppsmedvetenhet, stressmedvetenhet och avkoppling. Öva det ofta. Du kan också prova progressiv muskelavslappning , andningsövningar eller visualiseringsövningar för att frigöra stress och spänning i kroppen.