Hur påverkar ADHD Sex Drive?

Det kan orsaka förlust av fokus, impulsivitet eller annat beteende

Det finns många sätt att uppmärksamhetsbrist hyperaktivitetsstörning (ADHD) kan påverka ditt sexliv. Om du bor med ADHD kanske du märker att du är överkänslig mot sensorisk stimulering, vilket gör sensuell känsla irriterande och till och med irriterande. Eller kanske din nivå av sexuell lust förändras drastiskt från dag till dag.

På flipsidan har vissa personer med ADHD en så hög sexkörning och behov av stimulans och nyhet, som pornografi, att det orsakar problem i ett partnerskap.

Människor med ADHD kan också vara benägna att ta sexuella risker som oskyddad sex eller ha flera sexpartners. Störningen är förknippad med en droppe i neurotransmittorer, vilket kan leda till dessa typer av impulsiva beteenden.

Det finns även något som kallas post-orgasm irritabilitet som kan hända med ADHD, där droppe i dopamin efter intensiv njutning leder till känslor av sorg och depression.

Om din partner har ADHD

Som partner till någon som lever med denna sjukdom kan du märka att din partner blir distraherad under samlag och förlorar lätt fokus och intresse, vilket du kan tolka som avslag. Det är viktigt att förstå att ADHD orsakar problem att koncentrera sig på många områden i livet, och kön är ofta inget undantag och det har vanligtvis inget att göra med personens intresse för sin partner.

Låt oss inte glömma - de överdrivna känslorna som någon med ADHD kan uppleva, som ilska och frustration kan skapa konfliktkänslor i något romantiskt förhållande, och denna konflikt kan leda till svårigheter att också ansluta sig sexuellt.

Hur man får ett bättre sexliv med ADHD

Först och främst är det avgörande att ta ADHD-mediciner enligt föreskrivet, och den goda nyheten är att många av dem inte sänker könsträckan eller sexuell lust. Faktum är att de faktiskt kan förbättra ditt sexliv, eftersom de ökar din förmåga att fokusera. Men antidepressiva läkemedel är ibland föreskrivna för ADHD, och de kan faktiskt sänka könsträckan.

Om det är ett viktigt problem eller problem, ta upp det med din läkare. Du kan eventuellt sänka dosen eller byta mediciner.

Utöver det finns det flera steg du kan ta för att övervinna dina utmaningar från ADHD i sovrummet.

Kommunikation är nyckeln. Om din ADHD orsakar sexuella problem, berätta för din partner att din distraktion eller annan ADHD-driven beteende inte är hans eller hennes fel och inte en återspegling av din nivå av lust och attraktion. Dela vad du gillar och vad som stör dig under förspel och sex. Om du inte gillar vissa lukt eller belysning, sätt upp din miljö på ett sätt som är bekvämare för dig. Om du inte tycker om vissa positioner eller sextyper, berätta för din partner vad du föredrar. Om din partner har ADHD, uppmuntra honom eller henne att öppet dela med dig och lyssna utan dom.

Bli av med distraheringar. Eftersom det kan vara svårt att vara förlovad under samlag, eliminera någonting runt dig som kan leda till att du förlorar fokus, till exempel TV: n. Du kan också öva att frigöra dagens stress genom meditation, yoga eller journaling innan du kommer under lakan med din partner för att komma före några bekymmer i ditt sinne.

Sök hälsa hos en kvalificerad sexterapeut eller en mentalvårdspersonal. Många par som arbetar med ADHD dra nytta av talkterapi och rådgivning för att förbättra deras sexliv.

Det hjälper öppna kommunikationslinjer och ger tydlighet till missförstånd och argument, vilket leder till mer intimitet och i förlängning, bättre sex.

Ytterligare läsning

När din partner har ADHD

ADHD och intima relationer

Förstå din ADHD Partne r