Hur ser munkreft ut?

Tobaksanvändning är en signifikant riskfaktor för oral cancer och andra dentala sjukdomar som leukoplaki. Toxinerna i rökfri tobak och inhalerad cigarettrök kan skapa en ohälsosam miljö i munnen.

Muntliga sjukdomar kommer i många former och storlekar, inklusive oral cancer, tandköttssjukdom, ökad tandförfall och periodontal benförlust. Detta galleri ger en användbar fotografisk resurs för att identifiera ett brett utbud av dessa sjukdomar.

1 - munkankerceller

Munkankerceller. Steve Gschmissne / Science Photo Library / Getty Images

Muncancerceller. Färgad scanningelektronmikrografi (SEM) av celler i skivformig cellkarcinom (cancer) från en mänsklig mun. De många blöjorna (klumpar) och mikrovilli (små utsprång) på cellerna är typiska för cancerceller. Squamousceller är en typ av epitelcell som linjekroppshåligheter, såsom munnen. Förstoring: x2200 när den skrivs 10 centimeter bred.

2 - Tongue Cancer Cells

Gary DeLong / Oxford Scientific / Getty Images

Denna bild är av plavocellcancer i tungan som har förstorats 400 gånger.

Squamousceller är tunna, plana celler som leder ytan av tungan.

Tandkräftan är ofta associerad med tobaksbruk och överdriven alkoholkonsumtion.

Oral hålighet och oropharyngeal cancer förväntas påverka cirka 48.330 personer år 2016, enligt American Cancer Society. Av det numret förväntas 9570 förlora sina liv till sjukdomen.

Källa:

American Cancer Society. Vad är nyckelstatistiken om oral kavitet och oropharyngeal cancer? http://www.cancer.org/cancer/oralcavityandoropharyngealcancer/detailedguide/oral-cavity-and-oropharyngeal-cancer-key-statistics

3 - Squamous Cell Carcinoma

Public Domain Image

Denna bild visar plavocellcancer på patientens tandkött ovanför främre tänderna.

Oral hålighet och oropharyngeal cancer kan påverka tungan, tandköttet, inuti munnen och halsen. Oropharynx inkluderar bakåt en tredjedel av tungan, området av halsen (sido- och bakväggarna) bakom tungan och den mjuka gommen.

4 - Effekter av rökfri användning av tobak

Courtesy of National Cancer Institute

Rökfri tobak kan orsaka oral cancer, tandköttssjukdom, ökad tandförfall och periodontal benförlust. Det kan också leda till ökad risk för tumörer i övre matsmältningsorganet.

Människor tror ibland att rökfria tobaksvaror är ett hälsosammare eller säkrare sätt att använda tobak, men de bär sina egna allvarliga risker.

Det finns ingen säker form av tobak.

Mer

5 - Leukoplakia

Publick Domain Image

Denna bild visar en patient med leukoplaki på sidan av hans tunga.

Leukoplakia är en plack som kan bildas på insidan av munnen. Vanliga platser är tungan, botten av munnen, undersidan av tungan, insidan av kinderna och tandköttet.

Det är inte känt exakt vad som orsakar leukoplaki, men tobaksbruk, både rökning och rökfri tobak, är tänkt att spela en roll.

Leukoplaki är vanligtvis ett godartat tillstånd, men fläckar testar ibland positivt för dysplasi, ett precanceröst tillstånd av celler. Vissa platser i munnen verkar vara mer benägna att detta, inklusive munnen i munnen och ventral (undersidan) tungan.

6 - Diagnosed med munkreft - Marlens berättelse

Marlene

De flesta rökare och rökfria tobaksbrukare har oroat sig för en eller annan gång om risken för oral cancer som är relaterad till tobaksbruk.

Marlene diagnostiserades med halscancer efter en ont i halsen som inte skulle gå iväg. Hennes historia är nykter och en bra väckarklocka för verkligheten där rökning kan leda oss. Det är också inspirerande; hon talar nu till skolbarn om de enorma riskerna som medför tobaksbruk .

Om du fortfarande röker använder du Marlins historia som ett motivationsverktyg för att sluta sätta igång med att sluta röka.

Sluta röka nu.

Riskerna är inte värda det

Så mycket som vi alla vet att rökning och rökfri tobaksbruk har många hälsorisker, är det lätt att stoppa sluta eftersom de riskerna brukar ta år att materialisera. Vi tillåter rökarens avslag att övertyga oss om att vi kan sluta senare, och vi korsar våra fingrar att rökningssjukdom kommer att passera oss. Oddsen är dock inte i rökarnas tjänst men med 480 000 liv förloras varje år, bara i USA ensam. Världen överstiger det antalet till cirka sex miljoner bortkomna liv, 30 procent av dem är cancerdöd i samband med tobak. Om du fortfarande röker, lutas inte till självförtroende. Avsluta nu och se inte tillbaka.