Skäl att hålla sig borta från rökfri tobak

Rökfri tobak orsakar cancer och andra hälsoproblem

Rökfri tobak, även känd som tugga, snus, spytt tobak, plugg, tuggobak, chaw, dopp och andra namn, beskriver en mängd olika tobaksvaror som inte röks av konsumenten.

Istället placeras denna typ av tobak oftast i munen mellan kinden eller underläppen och tandköttet, där den blandar med saliv och släpper ut juicer som innehåller nikotin.

Nikotinen absorberas sedan genom vävnaderna i munnen.

Rökfri tobak säljs i burkar eller påsar, som både bladtobak som är fuktig eller som plugg eller tegel. Det kan vara torrt eller fuktigt. Torr rökfri tobak kallas snus och säljs vanligtvis i burk.

Dessa produkter har ett antal hälsorisker för konsumenterna.

1. Rökfri tobak innehåller skadliga kemikalier

Rökfri tobak är känd för att innehålla 28 cancerframkallande ämnen, inklusive mycket höga nivåer av tobaksspecifika nitrosaminer (TSNA). TSNAs är kända för att vara några av de mest potenta cancerframkallande ämnena som finns i tuggobak, snus och tobaksrök.

Andra cancerframkallande ämnen i rökfri tobak är kända för att inkludera:

2. Rökfria tobaksprodukter orsakade av cancer

Människor som använder dopp eller tuggobak ökar risken för oral cancer med 50 procent jämfört med dem som inte använder dessa produkter.

Detta inkluderar cancer i läppen, tungan, kinden, taket och golv i munnen, såväl som larynkets cancer.

Rökfria tobaksbrukare står också inför en ökad risk för cancer i bukspottskörteln.

3. Rökfri tobak är beroendeframkallande

Dipp och tuggtobak innehåller mer nikotin än kommersiellt tillverkade cigaretter.

En typisk dos av nikotin i snus är 3,6 milligram (mg); i tuggtobak är nikotinmängden närmare 4,5 mg. Jämfört med i genomsnitt 1 till 2 mg nikotin i en kommersiellt producerad cigarett är skillnaden signifikant.

När det används enligt paketanvisningar absorberas nikotin i rökfri tobak lätt genom munnen av munnen i tillräckliga mängder för att orsaka missbruk.

4. Rökfri tobak orsakar gumsjukdom, benförlust, leukoplaki och tandförfall

Rökfri tobak skapar en ohälsosam miljö i munnen som leder till olika otäcka problem. Förutom brunfärgade tänder och dålig andedräkt står användarna också inför:

5. Rökfri tobak orsakar andra hälsoproblem

Även om resultaten är otvivelaktiga just nu, undersöker forskare möjliga samband mellan rökfri tobak och hjärtsjukdom , högt blodtryck, risk för stroke och diabetes.

Rökfri tobak är ett farligt alternativ till cigaretter

Rökfri tobak är mindre dödlig än cigarettrökning - det är ingen tvivel om det.

Med cirka 7000 kemiska föreningar i cigarettrök , varav hundratals är kända för att vara giftiga och dussintals cancerframkallande är rökning den överlägset farligaste tobaksformen på planeten idag.

Med detta sagt, rökfri tobak utgör allvarliga risker för användaren som inte gör denna klass av tobaksvaran ett säkert alternativ till rökning.

Cigarettrökning är delberoende mot nikotin och delvanor, som föddes utifrån många år av att röka med alla aktiviteter vi har i våra dagliga liv. Rökare som byter till rökfri tobak är fortfarande beroende av nikotin och förbinder fortfarande tobak till aktiviteterna i sina liv.

På grund av detta är risken för återfall av rökning väsentlig.

Rökfri tobak som ett sluthjälpmedel

Alla tobaksvaror har risk för sjukdom och missbruk, och som sådana är inte bra val som sluthjälp .

Att använda skadedragning som rening för rökning kan också vara otillräcklig. Medan en person kanske tänker på omkopplaren som ett proaktivt drag för att förbättra sin hälsa, säger de också sig själva - vanligtvis på en undermedveten nivå - att de inte är tillräckligt starka för att sluta använda tobak helt och hållet. Och för att göra saken värre kan denna rättfärdighet bli en napp, vilket gör att användaren kan sluta sluta tobak på bakbrännaren på obestämd tid.

Vi har alla det som krävs för att framgångsrikt slå nikotinberoende. Med rätt verktyg till hands för att hjälpa oss att förändra vårt förhållande till nikotin är friheten inom räckhåll för alla som vill ha det.

Nikotinutbytesterapier (NRT)

Nikotinersättningsterapi (NRT), som innehåller nikotin men ingen av de andra farliga kemikalierna som finns i tobaksvaror, är ett bättre val som ett nikotinbaserat sluthjälpmedel.

Ändå är NRTs inte utan risk. Eftersom dessa produkter, som innehåller nikotinplåster , tuggummi , näspray, inhalator och nikotin-pastiller innehåller nikotin, har de alla risken för missbruk själva.

Det betyder inte att man inte ska använda NRT, men det betyder att paketanvisningar bör följas noggrant och att ex-rökare spenderar sig borta från produkterna under den rekommenderade tiden.

Alla tobak och nikotinprodukter bär risker

Vissa tobakstyper är farligare än andra, men alla tobaksvaror medför risker för användaren som inkluderar missbruk och potentiellt dödliga hälsoproblem.

Vi förtjänar alla frihet från nikotinberoende . Föreställ dig ett liv som är fri från behovet av att använda ett läkemedel flera gånger om dagen, dag in och dag ut. Om du röker eller använder någon typ av tobaksvaror, kan du sluta, och du har vad som krävs för att göra det inom dig just nu.

Resurser som hjälper dig att sluta använda tobak

Lär dig vad du kan förvänta dig när du slutar röka och hur man minimerar de obehag som är förknippade med nikotinuttaget .

Använd ovanstående resurser för att hjälpa dig att klämma in i din egen inre styrka och besluta att sluta röka. Det arbete som krävs för att hävda din frihet är liten i jämförelse med de fördelar du kommer att njuta av, från förbättrad hälsa till ökad självförtroende kommer du att få från att övervinna nikotinberoende.

källor

Varför är det så svårt att sluta rökfri tobak? American Cancer Society. April 2016.

Rökfri tobak och cancer: Frågor och svar. National Cancer Institute. April 2016.

Rökfri (Spit) Tobak är en betydande hälsorisk. Saskatchewans regering. April 2016.