Hypnos vid behandling av PTSD

Många sjukvårdspersonal intygar framgången med att använda hypnos vid behandling av konsekvenserna av traumatisk exponering, inklusive posttraumatisk stressstörning (PTSD).

PTSD är ett psykiskt tillstånd som utlöses genom att antingen uppleva eller se en traumatisk händelse. Symtom kan innefatta flashbacks, mardrömmar och allvarlig ångest, liksom överdriven tanke på händelsen.

Många människor som upplever en skrämmande händelse har svårt att hantera ett tag, men de har inte PTSD. Men om symtomen förvärras eller varar i månader eller längre och stör din funktion, kan du få PTSD.

Att få effektiv behandling efter utveckling av PTSD-symtom är viktigt för att minska symtomen.

Hypnos och PTSD

Det har föreslagits att hypnos kan bidra till att förebygga eller minska dissociation efter exponering för en traumatisk händelse, minska symptom på ångest och hjälpa människor att komma i kontakt med minnen och känslor i samband med deras traumatiska erfarenhet. Hypnos är ett trance-liknande tillstånd där du har ökat fokus och koncentration.

Få studier har gjorts som faktiskt undersöker huruvida hypnos kan vara effektivare än kognitiv beteendeterapi eller psykodynamisk psykoterapi vid behandling av PTSD.

En studie visade att hypnoterapi i sig var minst lika framgångsrik som några andra behandlingar för PTSD, inklusive psykodynamisk psykoterapi.

En annan studie visade att hypnos som läggs till standardkognitiv beteendeterapi för PTSD kan vara lika effektiv som kognitiv beteendeterapi vid förbättring av PTSD-symtom upp till två år efter behandling. Så det finns några bevis på att hypnoterapi kan vara till hjälp för personer med PTSD eller andra symptom som uppstår på grund av en traumatisk upplevelse.

Det är viktigt att veta att hypnoterapi kanske inte fungerar för alla. Vissa människor är mer suggestible än andra. Dessutom, som med någon behandling för PTSD, är det viktigt att få så mycket information som möjligt för att se till att det är rätt behandling för dig. Ett antal behandlingar är tillgängliga för någon med PTSD. Du kan hitta mer information om behandlingsleverantörer i ditt område som kan erbjuda några av dessa behandlingar genom UCompare HealthCare, liksom Angst Disorder Association of America.

> Källor:

Brom, D., Kleber, RJ, & Defares, PB (1989). Kort psykoterapi för posttraumatiska stressproblem. Journal of Consulting och Clinical Psychology, 57 , 607-612.

Bryant, RA, Molds, ML, Nixon, RDV, Mastrodomenico, J., Felmingham, K., & Hopwood, S. (2006). Hypnoterapi och kognitiv beteendeterapi av akut stressstörning: En 3-årig uppföljning. Beteendeforskning och terapi, 44 , 1331-1335.

Foa, EB, & Meadows, EA (1997). Psykosociala behandlingar för posttraumatisk stressstörning: En kritisk granskning. Årlig granskning av psykologi, 48 , 449-480.

Mayo Clinic. Hypnos. http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hypnosis/basics/definition/prc-20019177

Mayo Clinic. Posttraumatisk stressstörning (PTSD). http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/post-traumatic-stress-disorder/basics/definition/con-20022540

Spiegel, D. (1988). Dissociation och hypnos vid posttraumatiska stressproblem. Journal of Traumatic Stress, 1 , 17-33.

Spiegel, D. (1989). Hypnos vid behandling av offer för sexuella övergrepp. Psykiatriska kliniker i Nordamerika, 12 , 295-305.