Hur man återhämtar sig från ett rökningstidsfall

Tips som hjälper dig att sluta röka efter att du startat igen

Ett rökning återfall kan hända med någon. Du kan ha gått några månader utan en cigarett och kände dig bra om det. Då, av någon okänd anledning, frågar du en vän för en rök och innan du vet det, rökning du. Detta kan inte leda till vana, men många människor i denna situation tycker att de återvänder till att röka åtminstone några cigaretter om dagen.

Om detta har hänt dig vet du att du inte är ensam. Många har gått ner på samma väg. En studie som följde tidigare rökare i över 20 år visade att 39 procent återföll vid någon tidpunkt. Av dessa personer hade 69,5 procent framgångsrikt slutat i slutet av studien.

Medan belysningen den första cigaretten kan känna att det hände av en slump, är det sällan så enkelt. Den goda nyheten är att du kan komma tillbaka på rätt spår genom att ompröva dina motivationer för att vara en före detta rökare.

Erkänna Junkie Thinking

Fröna av ett rökningstidsfall planteras ofta dagar eller veckor innan den aktuella händelsen inträffar. Skiftet i tänkandet kan börja med något så enkelt som att passera en främling som sitter på en parkbänk som "slappnar av" med en cigarett. Du kanske tror, " Han får röka, men jag kan inte för att jag slutar."

Känslor av deprivation och offer är en del av skräptänkandet . Dessa räcker för att sätta scenen för en glidning.

Om de lämnas obekanta, kan dessa tankar fester och växa över tiden tills du känner dig ledsen för dig själv och besatt av att röka.

Det handlar om perception. Om du själv säger att rökning har värde och du gör ett stort offer genom att sluta, kommer du förmodligen att hitta dig själv att röka igen så småningom.

Romancing cigaretten

När du väl har placerat ett avstånd mellan dig själv och den sista cigaretten kan kanterna på ditt slut bli lite fuzzy. Det är lätt att glömma varför du ursprungligen tyckte att det var så viktigt att sluta röka.

Kanske är den kroniska hostan borta, eller du tror att sluta inte har så svårt som du trodde att det skulle vara. Du berättar för dig själv att du kan gå tillbaka till rökning en stund och sedan stanna igen - det är verkligen ingen stor sak.

Som ett ohälsosamt förhållande som du behövde lämna, är det lätt att komma ihåg de "goda tiderna" och inte de dåliga. Vi har gjort allt. Vi tänker på hur trevligt det var att koppla av på däcken med en rök efter en stor middag. Vad vi bekvämt glömmer är alla andra cigaretter som inte var så roliga-de som lämnade oss med huvudvärk, kände sig trött och andnöd.

Medan du kan få nikotin ut ur ditt system, har vanan att röka mycket längre. Om junkie tänkande tar tag i, kan ditt sinne komma med några kreativa motiveringar för att tillåta bara en cigarett . De är alla lögner, men de kan vara förföriska. De flesta av oss har förlorat åtminstone ett slut på försök till ett sådant felaktigt tänkande.

Var uppmärksam på bakgrundsbruset i ditt sinne och försök att rätta tankar om att röka som de kommer med.

Låt dem inte växa till en önskan att röka som du inte kan kontrollera. Nyp röka tankar i knoppen och skydda ditt slut.

Återhämta sig från ett rökningstidsfall

Om du har rökt en cigarett (eller mer), har junkie tänkande blivit vägen. Det kommer att fortsätta att påverka dig om du släpper det.

För att behålla ditt avsluta program och undvika ett långvarigt återfall av rökning, sluta röka genast och få ditt sinne att fungera för dig igen istället för mot dig. Du kommer sannolikt att rationalisera varför du borde sluta sluta men inte lyssna på lögnerna. Få rätt tillbaka på den hästen och börja rida igen.

Försök med dessa förslag för att få dig tillbaka på rätt spår:

1. Skriv ut en lista med skäl för att sluta . Om du har gjort det tidigare, hämta listan och läs den över och lägg till den. Bär den med dig och hänvisa till den när du känner dig ostadig. Dessa skäl är inte mindre sanna idag än de var när du slutade röka först. Ta tillbaka dem i fokus och de hjälper dig att få dina prioriteringar i ordning.

2. Utbilda dig själv. Läs allt du kan om vad rökning gör för din hälsa. Titta på farorna med att röka direkt. Det är ett bra sätt att bygga lösningar.

3. Få stöd . Oavsett om det är personligt eller online, leta efter andras hjälp.

4. Applicera dig bara en enkel dag i taget . Oroa dig inte för det faktum att du släppte; det händer och är tidigare. Oroa dig inte om att aldrig röka igen heller. Tänk bara på idag, och gör det bästa du kan med det.

Du kan förbli rökfri bara för idag, kan du inte? Det är verkligen allt du behöver göra. Ditt avsluta program kommer att vara mycket lättare att behålla om du följer denna regel; överväldiga inte dig själv genom att skjuta framåt eller bakåt.

Din kraftpunkt är i här och nu. Du kan inte ändra vad som hände igår och det bästa sättet att påverka din framtid är att göra ett bra jobb med idag . Håll sakerna enkla och i nuvarande tid.

5. Acceptera dig själv . Vi är alla mänskliga och gör misstag. Du glidde och rökt, men det betyder inte att du är ett misslyckande. Lär dig av vad som gick fel och gör korrigeringar för att undvika samma problem i framtiden.

6. Var snäll mot dig själv och var tålmodig också. Koppla av och ta slut med det som kommer. Du kommer att ha bra dagar och dåliga dagar, men över tiden kommer den goda viljan att uppväga det dåliga.

Skäm bort dig själv lite och förvänta dig inte för mycket för tidigt. Långsamt och stadigt vinner tävlingen varje gång. Denna ras är en som kommer att belöna dig med förbättrad hälsa, självförtroende och livskvalitet övergripande.

Ett ord från

Återfall är inte ovanligt bland personer som försöker sluta röka. Det kan inträffa inom de första veckorna eller månaderna, även år efter ditt slutdatum. Försök att inte ta det för hårt och istället fokusera på dina ansträngningar. Med tålamod och flitighet kan du komma förbi denna hinder och vara rökfri igen.

> Källor:

> Carabello RS, et al. Återfall bland cigarettrökare: CARDIA Longitudinal Study-1985-2011. Beroendeframkallande beteenden . 2014; 39 (1): 101-106. doi: 10,1016 / j.addbeh.2013.08.030.

> Rigotti NA. Patientutbildning: Sluta röka (Utöver grunderna). UpToDate . 2016.