Länken mellan stress och vuxenacne

Vuxen akne är på uppgång och stress är en faktor

Acne är inte bara ett problem för tonåringar som går igenom puberteten, det kan också hända med vuxna. Det finns många orsaker till vuxen akne och stress kan vara bland dem.

Det finns steg du kan ta för att ta reda på om din akne är relaterad till stress, liksom sätt att bekämpa det. Att minska dina stressnivåer kan inte bara hjälpa till att rensa din hud utan också förhindra andra, ofta allvarligare hälsoproblem.

Länken mellan vuxenacne och stress.

Det finns en koppling mellan vuxen akne och stress och forskning har bevisat det. I själva verket betraktas stress som en av de främsta synderna när det gäller akne hos vuxna och ju mer stressade du är, desto sämre kan aknebrytningen vara.

Acne breakouts hända när din kropp är stressad på grund av ökningen av stresshormoner som kan kasta bort din jämvikt. Detta kan orsaka alla möjliga förändringar, såsom viktökning, ökat blodtryck och försämrad akne.

Det finns andra faktorer som påverkar akne också, såsom hormoner, ålder och bakterier som lånar till produktion av finnar, men stress är verkligen en stor skyldig till försämring eller orsakande utbrott. Stress ökar mängden olja din hud producerar, vilket kan täppa till porer och orsaka breakouts.

Hur man berättar om din akne är stressrelaterad

Ett sätt att berätta om akne är stressrelaterad är att vara medveten om när dina brott uppstår.

Jämför detta med dina stressnivåer från föregående vecka.

Det finns tillfällen då länken är uppenbar. Du kan förbereda dig för en stor presentation på jobbet eller planera din dotters bröllop. Strax före den stora dagen märker du en ny sit i mitten av hakan eller pannan.

Alla dessa långa timmar, sena nätter och oro över dina planer som passade perfekt anpassning var stressiga. Det är också troligt att du förbisedde några grundläggande personliga behov eller rusade din hudvård rutin eftersom du bara var för upptagen.

Tidpunkten är det värsta möjliga scenariot du kan föreställa dig, eftersom alla kommer att titta på dig (och den stora röda pricken i ditt ansikte!). Ofta är det självförtalande överdrivande, men det är vad vi tänker på och det kan leda till ännu mer stress.

Hur du kan minska stressrelaterade avbrott

Ta kontroll över situationen före en paus är din bästa försvar mot stressrelaterad akne. Du känner dig bäst och kan känna igen när du är mest sannolikt att bli stressad. Var försiktig med det och försök att förhindra det så mycket du kan. Andra tips är:

Stresshantering är det självklara valet för bättre hälsa och tydligare hud. Allt stress är annorlunda och det är viktigt för ditt välbefinnande att hitta den stressavlastare som passar bäst med din personlighet och livsstil.

> Källa:

> Heid M. Du frågade: Kan stress verkligen orsaka akne? TIME Hälsa. Publicerad 8 november 2017.