Hur stress kan orsaka viktökning?

Hur påverkar stress din vikt?

Du kan ha hört att stress kan påverka din kropp på många sätt och att din midja är ett särskilt märkbart stressoffer. Tyvärr är detta sant. Det finns flera sätt på vilka stress kan bidra till viktökning. Man har att göra med kortisol , även känd som stresshormon . När vi är stressade utlöses kamp eller flygrespons i våra kroppar, vilket leder till frisättning av olika hormoner, inklusive kortisol.

När vi har mer kortisol i vårt system, kan vi kräva mindre hälsosamma matalternativ som mellanmål som innehåller högt socker och fettinnehåll, vilket kan påverka vikt.

Oavsett om vi är stressade på grund av ständiga, galen krav på jobbet eller vi är verkligen i fara, svarar våra kroppar som vi ska skadas och måste kämpa för våra liv (eller springa som om de är). För att svara på detta behov upplever vi en explosion av energi, förändringar i ämnesomsättning och blodflöde och andra förändringar. Dessa förändringar kan påverka matsmältningen, aptiten och i slutändan vikt på många sätt.

Om du förblir i detta tillstånd under en längre tid på grund av kronisk stress blir din hälsa i fara. Bortsett från många andra faror kan kronisk stress också orsaka viktökning, vilket ibland kan skapa ännu mer stress. Kronisk stress och kortisol kan bidra till viktökning på följande sätt:

Ämnesomsättning

Känner du att du är benägen att lägga på mer vikt när du stressas, även om du äter samma mängd mat som du alltid har?

För mycket kortisol kan sakta ner din ämnesomsättning, vilket ger mer viktökning än du normalt skulle uppleva. Detta gör också dieting svårare.

cravings

OK, du är stressad. Räcker du till en fin sallad eller en pint Ben & Jerry s? Jag satsar på den senare. Människor som upplever kronisk stress tenderar att längta efter mer feta, salta och söta matar.

Detta inkluderar sötsaker, bearbetad mat och andra saker som inte är lika bra för dig. Dessa livsmedel är vanligtvis mindre hälsosamma och leder till ökad viktökning.

Blodsocker

Långvarig stress kan förändra dina blodsockernivåer, orsaka humörsvängningar, trötthet och tillstånd som hyperglykemi. För mycket stress har även kopplats till metaboliskt syndrom , ett kluster av hälsoproblem som kan leda till större hälsoproblem, som hjärtinfarkt och diabetes.

Fettlagring

Överdriven stress påverkar även där vi tenderar att lagra fett. Högre stressnivåer är kopplade till högre nivåer av bukfett. Tyvärr är bukfett inte bara estetiskt oönskat, det är kopplat till större hälsorisker än fett som lagras i andra delar av kroppen.

Stress och viktökning ökar också på andra sätt. Dessa är de bästa stress-viktförbindelserna.

Emotionell Ätning

Ökad nivå av kortisol kan inte bara få dig att kräva ohälsosam mat, men överflödig nervös energi kan ofta leda till att du äter mer än du normalt skulle. Hur många gånger har du funnit dig själv att skura köket för ett mellanmål, eller att du inte mår på skräpmat när du är stressad, men inte riktigt hungrig? Mer om vad som orsakar emotionell ätning .

Snabbmat

Experter tror att en av de stora anledningarna att vi idag ser mer fetma i vårt samhälle är att människor är för stressade och upptagna att göra hälsosamma middagar hemma , och väljer ofta att få snabbmat en närmaste körning-i stället. Snabbmat och ännu hälsosammare restaurangpris kan båda vara högre i socker och fett. Även i de hälsosamma omständigheterna vet du inte vad du äter när du inte äter hemma och inte kan kontrollera vad som går in i din mat. På grund av detta och eftersom restauranger ofta lägger till mindre hälsosamma ingredienser som smör för att förbättra smaken, är det säkrare att äta hemma.

För upptagen att träna

Med alla krav på ditt schema kan träning vara en av de sista sakerna på din att göra-lista. Om så är fallet är du inte ensam. Amerikaner lever en mer stillesittande livsstil än vad vi har i tidigare generationer, men våra sinnen verkar vara racing från allt vi behöver göra. Olyckligtvis, från att sitta i trafiken, klocka timmar på våra skrivbord och ploppa framför TV: n i utmattning vid slutet av dagen, går motion ofta av vägen.

Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att vända mönstret av viktökning och faktiskt minska din stressnivå och midja samtidigt. Prova dem. De arbetar.

källor:
Stress System Felfunktion kan leda till allvarlig, livshotande sjukdom. NIH Backgrounder 9 september 2002.

Teitelbaum, Jacob, MD Hur stress kan få dig att få vikt. Total hälsa vol 25 no. 5. okt / nov 2003