Vad är Paruresis?

Definition av Paruresis

Paruresis är oförmågan att använda offentliga toaletter utan någon medicinsk orsak. Paruresis kan också vara känd som urofobi, blyg njure, blyg urinblåsa eller bashfulblåsesyndrom (BBS). Paruresis finns i både kvinnor och män i alla åldrar och när svår och obehandlad kan leda till medicinska komplikationer.

Paruresis anses vara en social fobi, och om allvarlig och begränsande är allmänt diagnostiserad som social ångestsyndrom (SAD) .

Det finns dock vissa undersökningsbevis som tyder på att förklaringar av paruresis helt enkelt som en del av social ångestsyndrom kanske inte står för alla dess unika egenskaper.

I allmänhet fruktar människor med paruresis negativ utvärdering av andra. Om du lider av ett medicinskt tillstånd som förhindrar att du kan urinera, skulle du inte klassificeras som paruresis.

Orsaker till Paruresis

Det är osannolikt att det finns en orsak till underliggande paruresis.

Vanliga utlösare

Det finns ett antal gemensamma triggers som kan göra det svårare för människor med denna sociala fobi att använda ett offentligt toalett.

Om du lider av paruresis, tycker du förmodligen att det är svårare att använda ett toalett om följande är sanna:

Personer med paruresis kan även föreställa sig att det finns någon som väntar och lyssnar medan de urinerar.

Effekter på det dagliga livet

Paruresis kan orsaka svårigheter med

Många människor med paruresis kommer att utveckla hanteringsstrategier som

Vanligtvis är rädslan centrerad kring offentliga toaletter, men kan sträcka sig till hem till vänner eller släktingar, eller till och med ditt eget hem om besökare är i närheten.

Effekterna av paruresis kan variera från milda till svåra. De med milda problem kan inte urinera under vissa omständigheter, men kan vara andra. De med svårare problem kan bara urinera hemma.

Paruresis är i allmänhet ett progressivt problem, med rädsla att öka och generalisera över tiden till fler och fler platser.

Behandling av Paruresis

Den vanligaste formen av behandling för paruresis är graderad exponeringsbehandling . Andra behandlingar inkluderar kognitiv terapi och anti-ångestläkemedel. Även om exponeringsterapi kan vara mycket effektiv, är det viktigt att överväga om paruresis är det enda symptomet eller en samling av sociala rädslor.

Om du lider av ett antal sociala rädslor ska din behandling ta itu med eventuella problem med självkänsla, självförtroende och övertygelse om dina förmågor.

Dessutom, innan du börjar någon psykologisk behandling för paruresis, bör fysiska orsaker uteslutas av en sjukvårdspersonal.

källor:

International Paruresis Association (IPA). Om Avoidant Paruresis. Åtkomst den 27 februari 2016.

Vythilingum B, Stein DJ, Soifer S. Är "blygblåsesyndrom" en subtyp av social ångestsyndrom? En undersökning av personer med paruresis. Depress ångest. 2002; 16 (2): 84-7.

Hammelstein P, Soifer S. Är "blygblåsesyndrom" (paruresis) korrekt klassificerat som social fobi? J Ångest Disord. 2006; 20 (3): 296-311.