Varför gör människor med social ångestsyndrom skaka?

Skaka som ett symptom på social ångestsyndrom

Skakning eller skakningar i händerna eller andra delar av kroppen är ett vanligt fysiskt symptom som du kan uppleva som en del av social ångestsyndrom (SAD) . När din skakning är resultatet av ångest, är det ett resultat av kamp-eller-flygresponsen.

Så mycket som du kanske känner dig hemsk i det ögonblick du skakar och att hela världen kan se hur nervös du är - kom ihåg att folk inte märker så mycket som du tror att de gör.

Situationer som triggar skakningar

Vanliga situationer där du kanske märker att dina händer eller kroppsskakningar inkluderar när du är

Vad orsakar skakningar

När du skakar på grund av ångest är det ett resultat av kamp-eller-flyg-svaret . Detta fysiologiska svar på hot i miljön ökar din alertness och förbereder kroppen för ansträngning.

I avsaknad av ett verkligt fysiskt hot blir din kropp upprevad för att bekämpa en lejon eller tiger, men mer sannolikt vad du står inför är en främling eller en publik.

Om du befinner dig i en oroande social eller prestationssituation kommer din kropp att frigöra hormonepinefrin (även känd som adrenalin). Epinefrin leder blod till dina skelettmuskler. Du kan också uppleva ökad hjärtfrekvens, blodtryck och blodsocker.

Ett andra hormon, noradrenalin , släpps också och är involverat i många av dessa förändringar i kroppen. När din kropp börjar dyka är det som ett resultat av alla dessa komplexa interna processer.

Hur skakningar relaterar till social ångest

Om du kämpar med social ångestsyndrom har du förmodligen problem med att skaka framför andra.

Har du någonsin haft problem med att lyfta ett glas på dina läppar eller hålla anteckningar under ett tal utan att skaka? Du kanske märker att dina ben skakar eller dina läppar dunklar.

Ofta hålls dessa symtom också av en cykel av negativt tänkande.

"Åh nej, jag börjar skaka!" Tror du.

Gissa vad som orsakar? Mer skakning. Spända muskler. Du försöker att kontrollera din skakning, gömma dina händer bakom din baksida och gör saker för att försöka gömma den från andra.

Tyvärr är det svårt att kämpa mot din ångest och använda strategier för undvikande . Men oroa dig inte-det finns saker du kan göra för att skaka mindre.

Behandling för skakning

Människor som skakar på grund av ångest kan behandlas med antingen medicinerings- eller talkterapi.

Betablockerare används ibland för att hantera sällsynta ångestkännande situationer, t.ex. tal eller föreställningar. Dessa mediciner behandlar symptomen av ångest genom att blockera effekten av adrenalin, men behandlar inte underliggande psykologiska problem.

Talk-behandlingar som kognitiv beteendeterapi (CBT) eller acceptans- och engagemangsterapi (ACT) kan vara till hjälp för att ändra dina tankmönster som bidrar till sociala ångestsymptom.

Kontakta en mentalvårdspersonal (eller få en hänvisning från din läkare) för att ta emot en av dessa terapier (om du är diagnostiserad med ångest) eller prova dem som självhjälpsmetoder på egen hand.

Andra orsaker till skakning

Shaking kan också vara ett medicinskt tillstånd som Parkinsons sjukdom eller vara biverkningen av vissa mediciner. Vid skakning är resultatet av ett medicinskt tillstånd eller medicinering, kommer en läkare att bestämma den bästa behandlingen.

Hur man klarar av skakning

Saker som kan göra din skakning värre (och det du kan undvika):

Positiva strategier som du kan använda för att hantera skakningar:

Medan du kanske aldrig är helt fri från att skaka, är det ett bra första steg genom att följa en livsstil som innehåller positiva åtgärder för att bekämpa stress och skakning.

Kom ihåg - folk märker förmodligen mycket mindre än du tror. Om du någonsin befinner dig att skaka framför någon, försök inte att kontrollera det, eftersom det bara kommer att göra skakningen sämre. I stället fokusera på något annat och flytta ditt sinne så att det inte blir fixerat på det fysiska symptomet och degenerera till en panikattack.

Ett ord från

Alla blir nervösa från tid till annan. Men om du upptäcker att din skakning har en signifikant negativ inverkan på din dagliga funktion, är det viktigt att söka hjälp. Skakning som resulterar i social ångestsyndrom kan behandlas med medicinering eller behandling.

källor:

Columbia University, Go Fråga Alice. Nervös skakning.

Cordingley GE. Nervositet och skakning: Är de samma sak?

> University of Michigan Health Service. Ångestsyndrom och panikattacker.

> University of Utah. Hur celler kommunicerar under kamp eller flygrespons.