Vad är suicidalitet?

Förstå självmordstankar i tonåren

Självmordstanken beskriver tankar, fantasier, idéer eller bilder i samband med att begå självmord. Denna term kallas också ibland som självmordstankar. Ordet ideation definieras som formande eller underhållande idéer.

Passiv vs Aktiv självmordstank

För tonåringar kan tankar om självmord sträcka sig från flyktiga tankar om självmord för att göra verkliga planer för att avsluta sitt liv.

Av denna anledning diskuterar psykiatriska proffs självmordsföreställning när det gäller att vara antingen passiv eller aktiv.

Passiv självmordsföreställning om självmord inkluderar uppleva vaga idéer om att begå självmord. Självmord ses som ett möjligt sätt att sluta smärtan, men vanligtvis tas ingen åtgärd.

Aktiv självmordsföreställning är när en tonåring upplever persistenta tankar om självmord och fortsätter att känna sig hopplös. När idén är aktiv börjar en tonåring vidta åtgärder för att utföra ett självmordsförsök.

Vad orsakar suicidalitet?

Självmordstanken i tonåren orsakas ofta av obehandlad depression eller drogmissbruk och måste alltid tas på allvar.

Varningstecken på självmordstanken

Det finns några tecken på att din tonåring kan uppleva självmordsföreställningar. Var på utkik efter:

Kom ihåg att varningsskyltar kan vara olika för varje enskild person, och vissa tonåringar håller dessa tankar och känslor till sig själva. Om du känner att din tonåring visar några av dessa tecken eller bara inte verkar vara helt själv, var noga med att kontakta din läkare så snart som möjligt möjlig. Tidig inblandning är viktig med all psykisk sjukdom och om självmord är något som din tonåring tänker på är det en nödsituation.

Ett exempel på självmordsidé

Ivana, 15 år, känner sig väldigt ledsen när hennes bästa vän rör sig bort och hon upplever en djup känsla av ensamhet och osäkerhet. En natt finner hon sig själv om självmord som ett sätt att avsluta de smärtsamma känslorna hon har. Hon bildar sig själv och tar en flaska piller och driver till en djup sömn som hon inte kommer att vakna upp från. När hon vaknar nästa dag har hennes självmordsföreställning förändrats, hon vet att det är ett alternativ men känner sig bättre och bestämmer sig för att ringa en vän hon inte har talat med i ett tag.

Vid nödsituation

Om du eller din tonåring behöver omedelbar hjälp för självmordstankar, ring 911 eller ditt lokala nödnummer omedelbart. Alternativt kan du ringa ett självmords hotline nummer. I USA, ring den nationella självmordsförsökets livslängd vid 800-273-TALK (800-273-8255).

Källa:

"Självmord och självmordstankar." Mayo Clinic (28 augusti 2015).