Vilken typ av läkare ska du se efter din depression?

Psykologer är din bästa insats

Om du tror att du kanske har klinisk depression, kan du vara osäker på vad du ska göra eller var du ska börja. Klinisk depression har symtom som aptitförlust känslor av sorg, hopplöshet eller skuld känner sig trött eller rastlös förlora intresse för saker du någonsin haft isolering; svårighet att sova eller sova för mycket och viktökning eller förlust. Här är några tips till hjälp.

Regel ut andra villkor

Ditt första besök ska vara till din familjläkare för en noggrann kontroll. Det finns flera medicinska tillstånd som kan orsaka depressionssymptom, såsom vitamin- och mineralbrist , kvinnliga hormonförändringar och sköldkörteln. Dessutom kan flera läkemedel ha depression som en bieffekt. Om din läkare inte hittar någon av dessa faktorer som en orsak till din depression, kan du då hänvisas till en mentalvårdspersonal , till exempel psykiater, psykolog eller rådgivare.

Varför en mentalvårdspersonal är bäst att behandla depression

Det är mycket viktigt - särskilt om det här är första gången du ser någon för depression - att du får en remiss om din läkare misstänker depression. Din familjedoktorn kan innebära att du kan erbjuda dig en antidepressiv medicin, men han eller hon är inte den bäst kvalificerade läkaren för att behandla depression . Han kan inte erbjuda dig psykoterapi eller har han upplevt i nyanser för att förskriva psykotropa mediciner.

Psykiatri är en blandning av konst och vetenskap. Behandling av depression är inte lika enkelt som att ge någon recept på Zoloft och skicka dem på väg. Vissa behöver flera försök av olika mediciner för att hitta en som bäst lindrar sina symptom. Vissa behöver mer än ett läkemedel för att motverka biverkningar eller för att öka positiva effekter.

Ytterligare andra kan dra nytta av att lägga till psykoterapi i blandningen. Dessutom kan du ha en helt annan sjukdom. Bipolär sjukdom är en sådan sjukdom som i början kan missdiagnostiseras som depression men kräver en mycket annan behandling.

Överväg att se en psykiater ursprungligen

Det finns en tendens för några nya patienter att besöka en rådgivare eller psykolog för sin första utvärdering snarare än en psykiater . Detta kan vara till nytta för många, men för andra är det inte tillräckligt. Endast en psykiater är en läkare och kan därför ordinera mediciner. Om din depression härrör från en kemisk obalans , är det inte tillräckligt med talbehandling att behandla dig. Det är bäst att göra ditt första besök till en psykiater, som både kan ordinera mediciner och erbjuda dig psykoterapi om det behövs. Denna tvåkantiga inställning av medicinerings- och talkterapi är ofta den mest fördelaktiga för patienterna.

Även om din psykiater är kvalificerad att erbjuda dig psykoterapi, bli inte förvånad om han hänvisar dig till en andra, icke-medicinsk professionell för din behandling medan han koncentrerar sig på att finjustera dina mediciner. Det finns en del debatt inom det psykiatriska samhället om hur psykiatrikerens roll som talkterapeut har blivit föråldrad när vi lär oss mer om den biologiska grunden för depression och psykisk sjukdom.

Vissa hävdar att terapi kan lämnas till psykologerna medan psykiatern koncentrerar sig på komplexiteten hos patientens vård. Psykoterapi är emellertid en del av psykiatrarnas utbildning och de är fullt kvalificerade att erbjuda patienter till patienter om de väljer.

Få hjälpmedel Du är på väg till helande

Det viktigaste att komma ihåg om att söka depression är att bara tala och fråga. Depression är inte ett tecken på svaghet eller lathet. Det är ett tecken på att något är ojämnt. Med rätt behandling kan du mår bra igen.